Allergia

Allergologiaan perehtyneet lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset tutkivat ja hoitavat kokonaisvaltaisesti kaiken ikäisten atooppisia ja allergisia sairauksia. Asiantuntijoidemme palvelut kattavat mm. äkilliset sairastumiset, pitkäaikaisvaivat, astmatutkimukset ja – ohjauksen, keuhkojen toimintakokeet, atooppisen ihottuman hoidon ja - ohjauksen, kattavat allergiatutkimukset, ruoka-ainealtistukset ja siedätyshoidot.

8 palvelua
Allergia- ja altistustutkimukset

Välittömän allergian tutkimusmenetelminä ovat ihopistokokeet, joilla voidaan tutkia IgE-välitteistä herkistymistä mm. eläinpölyille, siitepölyille ja ruoka-aineille. Laboratoriotutkimuksina seerumista voidaan mitata IgE-vasta-aineita tai IgE-komponentteja erilaisia allergeeneja kohtaan. IgE-komponenttitutkimuksilla pystytään erottelemaan joidenkin allergeenien osalta merkityksetön herkistymä todellisesta allergiasta. Allergiaklinikassa tehdään lääkärin valvonnan alaisena erilaisia altistustutkimuksia kuten maitoaltistuksia lapsille.

Epikutaanitestit ovat viivästyneen allergian tutkimusmenetelmä kun tutkitaan kontaktiallergioita ekseema-ihottuman aiheuttajana. Hajusteet ja formaldehydi-säilöntäaine ovat tavallisimpia kontaktiallergian aiheuttajia. Pitkään jatkuneen käsiekseeman tutkimusmenetelmänä käytetään epikutaanitestejä jolloin poissuljetaan kontaktiallergioiden mahdollisuus ihottuman taustalla. Allergiaklinikan valikoimiin kuuluu epikutaanitestien perussarja sekä ihonhoito-säilöntäainesarja.

Allergologia

Allergologit auttavat allergisten sairauksien sekä astman hoidossa ja selvittelyssä. Asiantuntijoidemme palvelut kattavat mm. äkilliset sairastumiset ja pitkäaikaisvaivat, astmatutkimukset ja -ohjauksen, keuhkojen toimintakokeet, allergiatutkimukset, siedätyshoidot, altistuskokeet ja atooppisen ihottuman hoito. Toimipisteistämme löytyvät kattavat tutkimus- ja laboratoriopalvelut.

Astma- ja allergiahoitaja

Opastaa kortisoni-, takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteiden oikeanlaisen käytön ihottumassa. Hän auttaa valitsemaan sopivat perusvoiteet sekä antaa vinkkejä ihon pesuun ja hoitoon. Hoitaja ohjaa tarvittaessa putkiharsojen ja sinkkisalvasukkien käytön ihottuman lisähoitona. Hän opastaa todettujen allergioiden vältön tarkkuuden ja antaa tietoutta kontaktiallergioista. Ihopistokokeet, epikutaanitestit, altistustutkimukset ja siedätyshoito tehdään kokeneen allergia- ja astmahoitajan toimesta. Hoitajalta saa myös käyttöopastusta astmalääkityksestä.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Diagnosoi ja hoitaa iho-oireina ilmenevää atooppista tai allergista oireilua. Pienillä vauvoilla voi hankalan atooppisen ihottuman pahentavana tekijänä olla perusruoka-allergioita, jotka täytyy tunnistaa ja hoitaa. Ihotautilääkäri antaa tietoa ja hoito-ohjeita atooppisen ihottuman hoidosta. Kontaktiallergiaa epäiltäessä esimerkiksi kasvojen alueen ihottumassa tai pitkittyneessä käsi-ihottumassa voidaan tutkimusmenetelmänä käyttää epikutaanitestejä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin allergian hoito

Tutkii ja hoitaa allergista nuhaa. Nenän tukkoisuuden, kutinan tai aivastelun taustalla voi joskus olla yliherkkyyttä. Allerginen oireilu voi ilmetä myös korvakäytävien kutinana. Tavallisimpia kausiluontoisen allergisen nuhan allergeeneja ovat lehtipuiden ja heinien siitepölyt. Ympärivuotisessa allergisessa nuhassa yleisimmät allergeenit ovat pölypunkit ja eläinpöly.

Lasten allergia

Lasten allergologit/lastentautien erikoislääkärit auttavat lasten allergisten sairauksien sekä astman tutkimuksissa ja hoidossa. Asiantuntijoidemme palvelut kattavat mm. äkilliset sairastumiset ja pitkäaikaisvaivat, astmatutkimukset ja -ohjauksen, keuhkojen toimintakokeet, allergiatutkimukset, siedätyshoidot, altistuskokeet ja atooppisen ihottuman hoidon

Ravitsemusterapeutti ja allergiaruokavalio

Ravitsemusterapeutin vastaanotolla suunnitellaan asiakkaan tai lapsen vanhempien kanssa yhdessä mahdollisimman monipuolinen, iänmukainen ja ravitsemuksellisesti riittävä allergiaruokavalio. Lisäksi mietitään ruokavalion käytännön toteutusta sekä ratkaisuja mahdollisiin syömispulmiin. Tarvittaessa voidaan ruokapäiväkirjan avulla arvioida ruokavalion ravintosisältöä. Puhelinkontaktein tai seurantakäynnein seurataan allergiaruokavalion ja kotikokeilujen toteutumista. Ravitsemusterapeutti ohjaa käytännönläheisesti myös keliakiaruokavalion ja ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoidon toteutuksen.

Siedätyshoito

Siedätyshoitoa annetaan IgE-välitteiseen siitepölyallergiaan koivulle tai timoteille. Oireina voi olla allerginen nuha, allerginen sidekalvontulehdus tai allerginen astma. Hoito voidaan antaa ihonalaisina pistoksina, kielenalustablettina (timotei) tai – liuoksena (koivu). Aikuispotilaille siedätyshoidon antaa keuhkosairauksien erikoislääkäri. Siedätyshoito kestää yleensä 3 vuotta. Lastenallergologi antaa yli 5 vuotiaille lapsille siitepöly- ja ruoka-ainesiedätystä.