Etusivu / Palvelut / Rokotukset / Punkkirokote

Punkkirokote

Varaa rokotusaika ja suojaudu puutiaisaivotulehdusta vastaan

Punkki eli puutiainen levittää kahta eri tautia borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Reseptiä ei tarvita ja rokotteen saat kätevästi lääkäriasemalta kokonaishintaan 59 €.

Mikä on puutiaisaivotulehdus?

Puutiaisaivotulehduksesta käytetään myös nimiä puutiaisaivokuume tai Kumlingen tauti. Puutiaisaivotulehduksen aiheuttaa TBE-virus (Tick-borne encephalitis) ja se on neurologinen infektiotauti. Aivotulehduksen seurauksena voi jäädä pitkäaikaisia tai jopa pysyviä hermostohäiriöitä, kuten raajojen hermosto-oireita, muistihäiriöitä, lihasheikkoutta tai kuulon heikkenemistä.

Suojautuminen punkin aiheuttamia tartuntoja vastaan

Punkin purema ei välttämättä aiheuta puutiaisaivotulehdusta tai borrelioosia. Molempien tautien osalta suurin tartuntariski on Etelä-Suomessa ja rannikkoalueilla. Punkit ovat kuitenkin levinneet yhä enemmän myös sisämaahan ja niitä esiintyy nykyään myös kaupunki-alueilla. Matkailijoiden kannattaa tarkistaa puutiaisen ilmaantuvuus muissa Euroopan maissa. Katso punkkien esiintyvyys rokote.fi-sivuilta.

Liikkuessa riskialueilla kannattaa joka päivä tehdä perusteellinen punkkitarkastus ja tarvittaessa vielä suojautua vaatetuksella ja punkkikarkotteilla. Kun kiinnittyneen punkin huomaa ajoissa ja poistaa oikeaoppisesti, vähentää se huomattavasti borreliosin tartuntariskiä. Oireet borrelioosi-tartunnan jälkeen voivat vaihdella, ihottumasta flunssan kaltaisiin oireisiin. Mikäli epäilet tartuntaa, on hyvä hakeutua lääkäriin. Todettu borrelioosi hoidetaan antibioottikuurilla.

Ihminen saa tartunnan TBE-virusta kantavan punkin puremasta jo muutamassa minuutissa pureman jälkeen. Puutiaisaivotulehdus on virustauti, eikä siihen ole lääkehoitoa. Infektiota vastaan voi suojautua rokotteen avulla. Perusrokotesarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua.

Rokotus voidaan antaa myös lapsille 1-vuotiaasta alkaen.

Varaa tästä aika rokotusvastaanotolle ->