Etusivu / Palvelut / Uniklinikka

Uniklinikka

Tampereella Pihlajalinna Koskiklinikalla toimii kokonaisvaltaisesti uniongelmia tutkiva ja hoitava klinikka. Tiimissämme on keuhkolääkäri, neurologi, psykiatri, korvalääkäri ja kaksi unihoitajaa, jotka tarkastelevat uniongelmia ja asiakkaan terveyttä monialaisesti. Uniklinikalla selvitetään yksilöllisesti, mistä uniongelmissa on kysymys. Lähdemme siitä, että ilmeiset ongelmat hoidetaan ensin, eli kenellekään ei tehdä laajoja tutkimuksia automaattisesti.

Unihoitajan kautta voit varata ajan juuri sinulle sopivalle uniongelmiin perehtyneelle asiantuntijalle. Ajanvarauksen lisäksi unihoitaja neuvoo kaikissa unitutkimukseen ja unenhuoltoon liittyvissä asioissa. Unihoitajan tavoitat numerosta unihoitajan 040 183 0195.

Uniongelmien tutkiminen

Uniongelmat ovat hyvin yleisiä. Kolmasosa suomalaisista kärsii unettomuudesta, joka on yleisintä naisilla, keski-ikäisillä ja ikääntyvillä. Uniongelmat voivat näkyä myös pelkkänä päiväväsymyksenä. Joillekin unihäiriöitä kehittyy herkemmin kuin toisille, koska geneettiset tekijät säätelevät unentarvettamme ja sitä, olemmeko illan- vai aamunvirkkuja. Uniongelmiin on syytä puuttua, koska ne heikentävät työkykyä ja lisäävät sairastelua sekä onnettomuusriskiä.

Jos asiakas kärsii päiväväsymyksestä, kuorsaa ja hänellä on hengityskatkoja, varataan Pihlajalinnan niklinikalla aika suoraan keuhkolääkärille. Hän ohjaa asiakkaan unitutkimukseen eli suppeaan unipolygrafiaan sekä käynnistää tarvittaessa uniapnean hoidon tai ohjaa korvalääkärille. Jos uniongelmiin epäillään liittyvän raajojen tahatonta liikuttelua nukkuessa eli perioidinen raajaliikehäiriö, voidaan se todeta raaja-antureilla. Narkolepsiaepäilyä selvitetään nukahtamisviivetutkimuksen eli MSLT-tutkimuksen avulla.

Jos asiakas kärsii unettomuudesta eli unensaantivaikeuksista, heräilystä ja liian varhaisesta ylösnoususta, arvioi tilanteen neurologi. Hänen vastaanotolleen ohjataan myös liikaunisuudesta, päiväaikaisesta uneliaisuudesta ja levottomasta tai virkistämättömästä yöunesta kärsivät asiakkaat. Neurologi ohjaa arvion jälkeen tarvittaessa lisätutkimuksiin.

Joskus uniongelman taustalla on psykiatrinen ongelma. Näissä tapauksissa asiakas ohjataan suoraan psykiatrin vastaanotolle.

Joillekin on tarpeen teettää laaja unipolygrafia, jos on syytä epäillä esimerkiksi unen laadun ongelmia tai poikkeavaa unenaikaista aktiivisuutta.

Asiakkaat ohjataan täyttämään unipäiväkirja kahden vastaanottoa edeltävän viikon ajalta sekä esitietolomake, jossa kysytään muun muassa käytössä olevat lääkkeet, sairaudet ja elämäntavat. Esitietojen avulla vastaanottokäynnillä voidaan keskittyä olennaisiin asioihin.

Lue lisää uniongelmien hoidosta