Etusivu / Palvelut / Urheilu ja tapaturma / Olkapään ja solisluun vammat

Olkapään ja solisluun vammat

Olkanivel voi mennä sijoiltaan esimerkiksi rajun kaatumisen tai törmäämisen seurauksena. Olkanivelen sijoiltaan menoja tapahtuukin usein urheilussa. Olkanivelen liikuttelu aristaa eikä olkavarren nostaminen onnistu. Kädessä saattaa tuntua puutumista tai pistelyä varsinkin sijoiltaanmenon hetkellä.

Olkanivel tulee asettaa paikoilleen mahdollisimman pian vamman jälkeen. Olkanivelen sijoiltaan meno vahingoittaa myös nivelsiteitä, jonka lisäksi vaurioita voi olla myös hermoissa ja verisuonissa.

Kaatumisen tai äkillisen retkahduksen yhteydessä olkapään nivelsiteet ja jänteet voivat vaurioitua. Lievätkin vammat aiheuttavat usein ongelmia, koska olkanivelessä nivelsiteillä ja jänteillä erityisen tärkeä tehtävä.

Vammatilanteissa olkapää röntgenkuvataan luunmurtumien tutkimista varten. Nivelsiteiden ja jänteiden vammat selviävät vasta magneettikuvauksessa. Olkapään nivelsidevammoista osa on venähdyksiä, jotka paranevat fysioterapian avulla. Osa olkapään vammoista vaatii leikkauksen parantuakseen hyvin.

Solisluun pään vamma syntyy yleensä kaatumisen yhteydessä, kun maahan tullaan kyljelleen olkapää edellä. Tyypillisiä tilanteita ovat pyörällä kaatuminen ja kontaktiurheilussa sattuneet törmäykset. Vammaan liittyy turvotusta ja kipua olkapään seudussa. Käden liikuttaminen voi aristaa.

Hankalissa tapauksissa solisluun pää törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkuu etutakasuunnassa olkapäätä liikuttaessa. Tällöin vaurioita on myös niveltä tukevissa nivelsiteisissä. Kipu on usein voimakasta varsinkin, kun kättä liikuttaa.

Pihlajalinnan toimipisteistä löytyvät monipuoliset tutkimus-, toimenpide- ja leikkausmahdollisuudet. Meillä työskentelee muun muassa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäreitä, liikuntalääketieteen asiantuntijoita ja urheilufysioterapeutteja. Pääset lääkäreidemme vastaanotolle jonottamatta varaamalla ajan suoraan verkosta tai soittamalla numeroon 030 6060.