Etusivu / Palvelut / Urheilu ja tapaturma / Urheilijan terveystarkastus

Urheilijan terveystarkastus

Turvallista harjoittelua


Urheilijan terveystarkastusta suositellaan lapsille ja aikuisille, jotka harjoittelevat kovaa tai kilpailevat. Tarkastuksen tarkoituksena on varmistaa harjoittelun ja kilpailemisen turvallisuus. Tarkastuksessa selvitetään ensisijaisesti tuki- ja liikuntaelimistöön liittyviä riskejä sekä sydänriskejä, mutta arvioidaan myös muita mahdollisia sairauksia ja vammoja. Tarkastus on hyvä tehdä silloin, kun harjoittelun määrä tai rasittavuus nousee huomattavasti. Lasten kohdalla näin käy yleensä noin 12-vuotiaana, joissakin lajeissa jopa aiemmin.

Urheilijan terveystarkastus koostuu kolmesta osiosta:

1. Esitietolomake
Esitietolomakkeella kartoitetaan urheilijan yleistä terveydentilaa, mahdollisia sukuriskejä ja aiempia vammoja. Täytä esitietolomake ennen vastaanottokäyntiä urheiluklinika-terveystarkastuslomake.pdf


2. Laboratoriotutkimukset
Laboratoriotutkimukset tehdään ennen lääkärin vastaanottokäyntiä. Tutkimuksiin kuuluu sydänfilmi ja pieni verenkuva.

3. Lääkärintarkastus
Lääkärintarkastuksessa käydään läpi esitietolomake, laboratoriokokeiden tulokset ja tutkitaan urheilija. Lääkäri kuuntelee urheilijan sydämen sekä keuhkot ja arvioi selän liike-radat, alaraajojen linjaukset, mahdolliset virheasennot ja karkean lihastasapainon.

Tarkastuksen lopuksi lääkäri kertoo yhteenvedon tarkastuksesta ja urheilija saa sen myös kirjallisessa muodossa. Yhteenvedossa otetaan kantaa terveydentilaan, mahdollisiin terveysriskeihin sekä harjoittelussa mahdollisesti huomioitaviin asioihin kuten kasvupyrähdykseen tai lihaskireyksiin. Tarkastuksen yhteydessä urheilija saa myös suullista palautetta.

Urheilijan terveystarkastuksen asiantuntijat ovat Pihlajalinnassa:

Helsinki
- Lauri Alanko, LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Petri Helenius, LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Klaus Köhler, LL, liikuntatieteen erikoislääkäri

Tampere
- Timo Hänninen, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Jari Parkkari, dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri
- Toivo Piippo, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri
- Jonne Väisänen, LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri