Etusivu / Toimenpiteet ja leikkaukset / Ortopedia / Olkapään nivelsidevammat

Olkapään nivelside- ja jännevammat

Olkapään nivelsiteet ja jänteet voivat vaurioitua kaatumisen tai äkillisen retkahduksen yhteydessä. Lievätkin vammat aiheuttavat usein ongelmia, koska olkanivelessä nivelsiteillä ja jänteillä erityisen tärkeä tehtävä. Ne tukevat olkaniveltä, jossa on suurimmat liikeradat ihmisen kaikista nivelistä.

Vammatilanteissa olkapää röntgenkuvataan luunmurtumien tutkimista varten. Nivelsiteiden ja jänteiden vammat selviävät vasta magneettikuvauksessa. Olkapään nivelsidevammoista osa on venähdyksiä, jotka paranevat fysioterapian avulla. Osa olkapään vammoista vaatii leikkauksen parantuakseen hyvin. Tällainen vamma on esimerkiksi nuoren potilaan jännevamma.

Joskus käy myös niin, että pelkkä fysioterapia ei johda hyvään tulokseen eli olkanivelen liikkeet uhkaavat jäädä rajoittuneiksi tai kipu ei lievitykään. Myös tällöin leikkaushoitoa on syytä harkita.
Meillä Dextrassa leikkaukset tehdään tähystämällä nukutuksessa, jossa revenneet jänteet kiinnitettään takaisin paikalleen. Toimenpiteen jälkeen pääsee kotiin saman päivän aikana.

Leikkauksen jälkeen kuntoutuminen kestää yleensä 3–6 kuukautta. Olkanivelen jänne- ja nivelsidevammojen leikkaustuloksiin vaikuttaa oleellisesti leikkauksen jälkeinen kuntoutus. Kun harjoitukset tehdään säännöllisesti ja systemaattisesti fysioterapeutin ohjaamina, saavutetaan varmemmin hyvä tulos.