Etusivu / Toimenpiteet ja leikkaukset / Ortopedia / Solisluunivelen sijoiltaan meno

Solisluunivelen sijoiltaan meno

Solisluun pään vamma syntyy yleensä kaatumisen yhteydessä, kun maahan tullaan kyljelleen olkapää edellä. Tyypillisiä tilanteita ovat pyörällä kaatuminen ja kontaktiurheilussa sattuneet törmäykset. Vammaan liittyy turvotusta ja kipua olkapään seudussa. Käden liikuttaminen voi aristaa.

Hankalissa tapauksissa solisluun pää törröttää voimakkaasti ylöspäin ja liikkuu etutakasuunnassa olkapäätä liikuttaessa. Tällöin vaurioita on myös niveltä tukevissa nivelsiteisissä. Kipu on usein voimakasta varsinkin, kun kättä liikuttaa.

Lieviä solisluun pään vammoja kutsutaan 1–3. asteen vammoiksi. Niitä hoidetaan yleensä kylmähauteilla ja tulehduskipulääkkeillä sekä pitämällä kättä kantositeessä kivuliaan vaiheen ajan. Paraneminen kestää yleensä viikosta kuukauteen. Sairausloman tarve ja kesto riippuu vamman rajoittavuudesta.

Hankalammat 4–5. asteen vammat hoidetaan usein leikkauksella. Meillä Dextrassa leikkaus tehdään nukutuksessa kiinnittämällä solisluun pää paikoilleen. Samalla vaurioituneet nivelsiteet rakennetaan uudelleen. Leikkauksia tehdään muun muassa jääkiekkoilijoille ja painijoille sekä henkilöille, jotka tekevät raskasta fyysistä työtä ja liikkuvat runsaasti. Toimenpiteestä pääsee kotiin saman päivän aikana.

Kantosidosta pidetään 4 viikkoa, jolloin aloitetaan fysioterapia. Sairausloman kesto vaihtelee. Urheilemaan pääsee noin 4–6 kuukauden kuluttua lajista riippuen.

Leikkausten tulokset ovat hyviä eli potilaat pystyvät yleensä liikkumaan ja tekemään töitä entiseen tapaan.