Ennen leikkausta

Voidaksemme taata hoitosi turvallisuuden, tulee sinun noudattaa tarkasti ohjeita leikkaukseen valmistautumisesta. Ohjeiden noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa toimenpiteen peruuntumisen sovitulta päivältä.

 

Esitiedot

Kun olet sopinut lääkärisi kanssa leikkauksesta, otamme yhteyttä sinuun puhelimitse ja kirjeitse. Puhelinsoiton yhteydessä terveydentilaasi kartoitetaan kysymällä sairauksista, allergioista, lääkityksestä ja aikaisemmista leikkauksista. Tarvittaessa annetaan lähete laboratoriotutkimuksiin ja järjestetään yhteydenotto anestesialääkärin kanssa.

Esitietolomakkeen voi täydentää Omavointi-palvelussa henkilökohtaisilla käyttäjätunnuksilla sekä salasanalla. Linkki sivustolle sekä kirjautumisohjeet lähetetään sähköpostissa ja tarvittaessa postitamme paperiversion. Täyttäkää lomake huolellisesti, kiitos.


Lääkitys 

Meidän on tärkeää tietää käyttämäsi lääkkeet, jotta voimme taata sinulle turvallisen hoidon.

Jos käytössäsi on verenhyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä (Disperin, Asperin, Marevan, Primaspan, Plavix, Asa, Asasantin) tai diabeteslääkitys (tabletti- tai insuliinihoito), niin kerro lääkityksestä jo lääkärinvastaanotolla tai ilmoita se sairaalan sihteerille, p. 020 713 4017.

Toimenpideaamuna otettavista lääkkeistä sovitaan etukäteen puhelimitse. On tärkeää ottaa sovitut lääkkeet pienen vesimäärän kanssa.

 

Ravinnottaolo

Leikkausta edeltävänä päivänä ja iltana saa syödä normaalisti.

 

Ennen sairaalaan tuloa tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia.
Syöminen ja juominen lisäävät oksennusvaaraa ja voivat aiheuttaa toimenpiteen peruuntumisen. 

 

Röntgenkuvat

Pyydämme ottamaan leikkaukseen liittyvät MRI- ja/ tai röntgenkuvat mukaan sairaalaan.

 

Fysioterapia

Pihlajalinna Dextra Fysioterapia järjestää ohjausta polven ristisideleikkaukseen tuleville potilaille. Varaa aika ohjaukseen numerosta 020 331 807. Ota omat kyynärsauvat mukaan sairaalaan, jos tarvitset niitä leikkauksen jälkeen. Tarvittaessa kyynärsauvat voi myös vuokrata sairaalasta.

 

Alkoholi

Alkoholin käyttö on kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Alkoholin ja unilääkkeiden käyttämistä tulee välttää myös toimenpiteen jälkeisen vuorokauden aikana. Alkoholin ja sairaalassa annettujen lääkkeiden yhteisvaikutus voi olla vaarallinen.

 

Hygienia

Leikkausalueen ja sitä ympäröivän ihon tulee olla terve. Ihokarvoja ei saa poistaa leikkausalueelta ennen leikkausta, ettei iho rikkoudu. Ennen sairaalaan tuloa tulee peseytyä kunnolla. Mikäli toimenpide tehdään käden tai jalan alueelle, kynsien aluset tulee puhdistaa ja kynsilakat poistaa. Rakennekynsien poistamista suositellaan ennen käsileikkausta, leikkaushaavainfektioiden ehkäisemiseksi.

 

Vaatetus

Sairaalaan tullessa kannattaa pukeutua väljiin, helposti puettaviin vaatteisiin. Leikkausalueen päälle laitetut haavasidokset, kipsit tai tuet voivat hankaloittaa pukeutumista leikkauksen jälkeen.

 

Maksaminen

Mikäli sinulla on maksusitoumus, ota se mukaan sairaalaan. Tällöin lasku voidaan lähettää suoraan vakuutusyhtiöön. Muussa tapauksessa lasku lähetetään kotiin. Kela-kortti tulee ottaa mukaan sairaalaan.

 

Arvoesineet

Jätä kotiin suuremmat käteissummat, korut ja muut arvoesineet.