PRP-hoidosta apua rasitusvammoihin

Suomessa vielä melko tuntematon PRP-hoito eli runsasverihiutaleinen plasmahoito (platelet-rich plasma, PRP) voi tuoda uutta apua monille potilaille, jotka kärsivät kipeistä nivelistä tai urheiluvammoista.

PRP-hoidossa potilaan omasta verinäytteestä rikastettu verihiutaleplasma pistetään injektiona hoidettavalle alueelle. Hoito perustuu ajatukseen, että vaurioalueelle ruiskutetut verihiutaleet, kasvutekijät ja muut aktiiviset proteiinit edistävät kudoksen paranemista aktivoimalla ja houkuttelemalla hoitoalueelle paranemista auttavia soluja. PRP-hoitoa voi kuvata myös ns. luomuhoidoksi, koska hoito perustuu oman kehon tuottamiin biologisiin aineisiin.

Hoidon vaikutus alkaa yleensä muutamien päivien kuluessa injektiosta. Potilas saa tavallisesti apua jo ensimmäisestä hoitokerrasta, mutta hoidon tehostamiseksi hoito voidaan uusia 2−4 viikon kuluttua. Lääkäriltä PRP-hoito vaatii perehtyneisyyttä injektiohoidon antamiseen.

Vaihtoehto kortisonihoidolle

Rasitusvammoista yksi yleisimmistä on ns. tenniskyynärpää. Sen taustalla on yleensä käden voimakas yksipuolinen rasitus, ja oireina voivat olla kyynärnivelen ulkosyrjän kipu, painoarkuus ojentajalihasten kiinnittymispisteessä sekä oireista aiheutuva heikentynyt lihasvoima.

PRP-hoidosta näyttäisi olevan merkittävää hyötyä tenniskyynärpään hoidossa. Hoito tuo usein paitsi oleellisen avun paranemiseen ja vie kipua, sen avulla voidaan välttää usein kokonaan kortisoniin perustuva hoito mahdollisine sivuvaikutuksineen.

PRP-hoitoa voidaan käyttää myös muiden tavallisten rasitusvammojen hoitamisessa, kuten polven tendionopatian eli hyppääjän polven sekä akillesjänteen tendinopatian hoidossa. Kantapään luupiikin hoidossa on PRP yksi hoitovaihtoehto. PRP-injektion käyttöön ei liity merkittävää turvallisuusriskiä tai haittavaikutuksia verrattuna muihin injektiohoitoihin.

Apua lievään nivelrikkoon

Nivelrikon ensimmäisiä oireita ovat tavallisesti leposärky ja jäykkyys aamuisin, jotka johtuvat nivelten rustojen kulumisesta. PRP-hoidosta on todettu olevan apua lievään ja kohtalaiseen nivelrikkoon: se hillitsee kipua, estää leposärkyä ja voi siirtää mahdollista leikkausta tuonnemmaksi.

PRP-hoito on yleistynyt viime vuosina Suomessa ja sitä annetaan nykyään ainakin yksityisessä terveydenhuollossa. Jyväskylän Pihlajalinnassa hoitoa on annettu kesästä 2019 lähtien, ja ensimmäiset kokemukset siitä ovat varsin hyviä.

PRP-hoito

• Hoidossa eristetään potilaan omasta verestä verihiutalerikasta plasmaa, joka pistetään hoidettavalle alueelle. Tämä nopeuttaa solujen uusiutumista ja edistää siten paranemista.
• PRP-hoito voi tuoda apua esimerkiksi lievän nivelrikon hoitoon tai erilaisiin rasitus- ja urheiluvammoihin.
• Hoito on turvallinen ja leikkaushoitoa edullisempi.
• Käyttämällä PRP-hoitoa voidaan usein välttää kortisonihoito ja sen mahdolliset sivuvaikutukset.

Tuomas Mäkinen , Lääketieteen lisensiaatti, Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Pihlajalinna Jyväskylä

Artikkeli on julkaistu alun perin Suur-Jyväskylän lehdessä.