6.2.2019 Diabetesklinikka palvelee Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa

Tiesitkö, että Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa toimii diabetesklinikka? Diabetesklinikan tiimiin kuuluu monien erikoisalojen asiantuntijoita, jotta sairauteen saadaan paras mahdollinen hoito. Lue alta, mitä yksi diabetesklinikan lääkäreistä, sisätautien erikoislääkäri Jyrki Olkinuora kertoo 2-tyypin diabeteksen hoidosta ja diabetesklinikan palveluista.

Mitä tyypin 2 diabetes oikeastaan tarkoittaa? Onko se yksi sairaus, vai joukko useita sairauksia, ja mistä se johtuu?

Tyypin 2 diabetes, jota aiemmin kutsuttiin aikuistyypin diabetekseksi, on itse asiassa joukko erilaisia sairauksia. Kyse on eri asteisesta sokeriaineenvaihdunnan häiriöstä, joka ilmenee veren sokeriarvon nousuna. Tyypin 1 diabeteksesta 2-tyypin diabetes eroaa siinä, että henkilöllä yleensä on vielä omaa insuliinintuotantoa jäljellä mutta elimistö ei kykene käyttämään sitä hyväkseen riittävästi. Tämä luo haasteita hoidolle.

Hoitamattomaan diabetekseen liittyy runsaasti erilaisia komplikaatioita ja esimerkiksi sepelvaltimotaudin riski kasvaa. Tyypin 2 diabeteksen taustalla vaikuttavat usein perintötekijät ja niiden ohella elintapatekijät, tärkeimpänä ylipaino.

Miten 2-tyypin diabetes voi oireilla?

2-tyypin diabetes on sikäli salakavala, että se voi olla oireettomana vuosikausia ja siten aiheuttaa komplikaatioita jo ennen diagnoosin tekemistä.

Sairauden edetessä voi ilmaantua diabetekselle tyypillisiä oireita kuten lisääntynyt janon tunne, lisääntynyt virtsan eritys, kuumeilu, vatsakivut ja väsymys. Alkuvaiheen ainoana oireena voi olla epämääräinen väsymys.

Ketkä kaikki hoitavat diabetesta Pihlajalinna Dextra Munkkivuoressa? Miten sitä hoidetaan?

Potilas itse on keskeisessä asemassa hoidon toteutuksessa. Diabetesklinikan asiantuntijat ovat hänen tukenaan elintapamuutosten ja mm. painon pudottamisessa. Lääkehoito on lähes aina tarpeen. Mykyaikaiset diabeteslääkkeet usein myös auttavat painon pudottamisessa. Lääkehoitoa tarvitaan usein myös kohonneen verenpaineen ja kolesterolin alentamiseksi,

Diabeteksen hoitoon erikoistunut lääkäri ja diabeteshoitaja ovat potilaan tärkeimmät kumppanit. Lisäksi diabetesklinikalla tarjavat tarpeen mukaan apuaan mm. fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti, psykologi, jalkojenhoitaja, hammaslääkäri, silmälääkäri, ortopedi, kardiologi sekä muut Pihlajalinnan asiantuntijat.

Diabeteksen hoidon lisäksi klinikalla on siis asiantuntemusta mm. tuki- ja liikuntaelinvaivojen ja sydänsairauksien hoidosta. Näin potilas saa kokonaisvaltaista ja pitkäjänteistä hoitoa saman katon alla.

Lisätietoa diabeteksen hoidosta ja diabetesklinikasta saat klinikan sivuilta.