Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen maalissa 322 päivän jälkeen!

Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen on saapunut sunnuntaina 19.5.2019 Golden Globe Race -kilpailun maaliin 322 päivän purjehtimisen jälkeen. Tapio selätti valtameripurjehduksella eteen tulleet haasteet, ja hän oli lopulta yksi viidestä maaliin selvinneestä purjehtijasta, jotka saavuttivat kilpailun päätesataman Ranskan Les Sables d’Olognessa.

Pihlajalinnan väki onnittelee Tapiota huikeasta suorituksesta ja unelmien täyttymisestä!

Maailmanympärysmatka alkoi 1. heinäkuuta 2018 yhteensä 18 purjehtijan voimin. Vuoden 2018-2019 kilpailu on kunnianosoitus alkuperäiselle 50 vuotta täyttävälle The Golden Globe -kilpailulle.

Golden Globe Race on järjestetty vain kerran aikaisemmin, vuonna 1968. Ensimmäisen kilpailun maaliviivan ylitti vain yksi kilpailija, Sir Robin Knox-Johnson, yhdeksän kuukauden yksinäisen purjehtimisen jälkeen. Nyt vuoden 2018–2019 kilpailussa Tapio Lehtinen on niiden viiden purjehtijan joukossa, jotka ovat selviytyneet merten kuohuista.

Tribuuttikilpailun sääntöjen mukaan kilpailijat joutuvat purjehtimaan saman teknologian turvin kuin vuonna 1968. Käytännössä he purjehtivat yksin ilman modernin navigointi- tai sääteknologian apua.

Kauan eläköön unelmat

Tapio Lehtinen on yksi Suomen kokeneimmista purjehtijoista, joka on jo kiertänyt kertaalleen maailman ympäri jo 30 vuotta sitten 10 hengen miehistön avustamana. Lehtisen kartuttama purjehduskokemus ylitti helposti kilpailun tiukat osallistumisehdot.

Lehtisen elämänmittainen purjehdusura alkoi jo kuusivuotiaana optimistijollalla, ja ajan saatossa hän on aktiivisesti osallistunut useisiin arvokilpailuihin ja purjehdustapahtumiin sekä toiminut purjehduskulttuurin edistäjänä.

Maailmanympäripurjehdus yksin on kuitenkin aina ollut unelma, jonka suomalaispurjehtija on halunnut päästä toteuttamaan.

– Purjehtiminen valtameren isoissa aalloissa on fantastista. Luonto, rauha ja rutiini houkuttelivat lähtemään. Veneessä olemisesta syntyy oma pieni maailma, josta nautin, Lehtinen kertoi videohaastattelussa marraskuussa.

Nyt tämä unelma on muuttunut todeksi, kun Lehtinen saavutti päätesataman.

Merirokko hidasti matkaa

Lehtisen maaliin pääsy ei ollut itsestäänselvyys: hän joutui kohtaamaan vaativan kilpailun raa’an luonteen. Lokakuussa hän huomasi, että vene ei kiihtynyt haluttuun nopeuksiin. Hänen oli sukellettava tarkistamaan, olisiko peräsimessä tai potkurinjärjestelmässä jokin toiminnallinen vika, joka aiheuttaa hidastumisen. Vian sijaan Lehtinen löysi purjehdusveneen alta merirokkoa, joka hidastaa nopeutta huomattavasti kasvavan vedenvastuksen vuoksi.

Merirokko ei ollut ainoa haaste, jonka Lehtinen kohtasi: kuukausi sitten ruuanlaittoon tarkoitettu kaasu loppui, ja hän on saanut nauttia kilpailun viimeiset ateriansa kylmänä.
Haasteista huolimatta Lehtisen positiivinen asenne ja huumori ovat pysyneet ennallaan, mikä huokuu hänen lähettämistään viesteistä sekä puheluista kilpailujärjestäjien kanssa.

Pihlajalinna tukemassa Lehtisen terveyttä

Pitkä purjehdus oli myös rankka koetus myös fyysisesti. Pihlajalinna oli mukana tukemassa Lehtisen matkaa ja terveyttä. Tapio Lehtisen poika Lauri Lehtinen kertoo, että hänen isänsä halusi valmistautua purjehdukseen huolella.

– Tapio ei ole turvallisuuskysymyksissä riskinottaja. Yhteistyö Pihlajalinnan kanssa on ollut osa valmistautumista, hän kertoi Pihlajalinnalle marraskuussa.

Ennen lähtöään Lehtinen kävi Pihlajalinnassa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Klaus Köhlerin vastaanotolla. Köhler teki Lehtiselle urheilijan terveystarkastuksen ja varmisti, että tämän terveydentila ei estä kisaan lähtemistä.

– Kaikki on hyvin. Kiitos Pihlajalinnalle, jonka lääkärit ja asiantuntijat tarkastivat terveydentilani. Olen luottavainen siitä, että minulla ei ole terveydellisiä riskejä täällä olemiseen, Lehtinen sanoi marraskuisessa videohaastattelussaan.

Helsingin Sanomien mukaan Köhler on Ranskassa vastaanottamassa Lehtistä purjehdukselta. Sanomalehti kertoo, että Lehtinen oli koko pitkän matkan varsin terveenä: hän söi ainoastaan yhden antibioottikuurin.

– Aikamoinen suoritus ylipäätään. Maaliin tuli hyväkuntoinen mutta väsynyt matkustaja, joka iloitsi perheen ja ystävien näkemisestä, Köhler kertoi Helsingin Sanomille.

Elämä vastaan ilman kompromisseja

Lehtinen on mukana myös Pihlajalinnan Kauan eläköön elämä – Korvaamattomat -kampanjassa. TV:ssä viimeksi tammikuussa 2019 näkynyt kampanja rakentuu ajatukselle, että jokainen ihminen on korvaamaton jollekin toiselle. Lehtisen videossa hänen läheisensä kiittävät häntä työstä purjehduskulttuurin edistämiseksi ja toivottavat onnea suureen seikkailuun.

– Purjehduksella Tapio Lehtinen otti elämän vastaan sellaisena kuin se on, ilman kompromisseja. Hänen purjehduksensa on herättänyt Kauan eläköön elämä -tarinamme henkiin. Tukemalla purjehdusurakkaa olemme halunneet kertoa, miten tärkeää ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on. Paras mahdollinen terveys on avain siihen, että voi elää täyttä elämää, sanoo Pihlajalinnan markkinointijohtaja Pauli Waroma.

Lue Pihlajalinnan sivuilla marraskuussa julkaistu artikkeli Lehtisen purjehduksesta: ”Tapio Lehtinen ottaa valtameripurjehduksella elämän vastaan ilman kompromisseja"