Pähkinäallergiaako?

Dear Ike! Minulla taitaa olla pähkinäallergia, koska hasselpähkinät ja saksanpähkinät saavat kitalakeni kutisemaan. Oireet eivät kuitenkaan tunnu pahoilta ja rakastan pähkinöitä, joten syön niitä aina välillä, kun tekee mieli. Onko tämä vaarallista? Voivatko oireet lievittyä, jos vain jatkan pähkinöiden syöntiä, vai voivatko ne yhtäkkiä pahentua niin, että kurkku turpoaakin umpeen? Auta, Ike!

Nimim. pähkinähullu, Imatra

Hei, ”pähkinähullu”!

Onkohan sinulla mahdollisesti pähkinäallergian lisäksi koivuallergia? Pähkinäallergia, joka liittyy koivun siitepölyallergiaan, on varsin tavallista ja harmitonta. Siinä pähkinät saattavat aiheuttaa suu- ja nieluoireita, mutta ne ovat hyvin harvoin vakavia.

Taudinkuva on täysin erilainen kuin vakavaa pähkinäallergiaa sairastavalla, jolla suun kutinaoireiden lisäksi tulee myös muita yleisoireita kuten yleistynyttä ihon kutinaa, nokkosihottumaa, hengitysvaikeuksia, äänen käheytymistä, huonovointisuutta ja vatsaoireita.

Lieviä suu- ja nieluoireita pähkinöistä saavat koivulle allergiset henkilöt voivat useimmiten syödä pähkinöitä. Voit siis jatkaa pähkinöiden syöntiä oireiden sallimissa rajoissa, ja hankalien oireiden riski on pieni. Pähkinäallergia on yleensä elinikäinen, ja sille siedättyminen on harvinaista. Yleisoireita aiheuttavan pähkinäallergian hoito onkin kyseisen pähkinän täydellinen välttäminen. Hyvää kevättä!


Lue lisää allergioista ja niiden hoidosta.

Varaa aika allergologian erikoislääkärin vastaanotolle.