Etusivu / Palvelut / Uniklinikka / Uniongelmien hoito

Uniongelmien hoito

Uniongelmien hoito riippuu pitkälti siitä, mitä syitä taustalla on. Jos kyseessä on uniapnea, sen onnistunut hoito parantaa terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin. Muut varsinaiset sairaudet uniongelmien syynä ovat harvinaisia, mutta niiden mahdollisuus on otettava huomioon. Usein uniongelmien kehittymisen taustalla on nykyajan kiivas elämänrytmi, minkä vuoksi ongelmat helpotu ilman elämäntapamuutoksia.

Unisairauksiin räätälöidään aina kullekin asiakkaalle sopiva hoito. Osa tarvitsee lääkehoitoa, jolla helpotetaan esimerkiksi nukahtamista tai lisätään unen kestoa. Lähes kaikki hyötyvät unihuollon ja rentoutumiskeinojen opettelusta.

Unihuollolla tarkoitetaan tapoja ja olosuhteita, jotka edistävät nukahtamista ja unen jatkuvuutta. Siihen kuuluvat esimerkiksi mukavat iltarutiinit, makuuhuoneen sopiva lämpötila ja pimeys, hyvä sänky ja vuodevaatteet sekä säännölliset nukkumaanmenoajat.

Myös unta edistäviä rentoutumiskeinoja on paljon. Rentoutuminen voi tapahtua joko ohjatusti tai itsenäisesti esimerkiksi musiikkia hyödyntäen. Rentoutuessa keho rauhoittuu, lihasjännitys laskee ja hengitys muuttuu syvemmäksi, mikä helpottaa nukahtamista.

Unta edistäviä neuvoja ja ohjeita antavat Pihlajalinna Koskiklinikalla koulutetut unihoitajat.

Pitkittyneitäkin uniongelmia voidaan yleensä helpottaa oikean hoidon avulla. On olennaista, että itse oivaltaa, mistä juuri omassa uniongelmassa on kyse.

UNIAPNEA

Uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet ahtautuvat (obstruktiivinen uniapnea) useita kertoja yön aikana. Uniapneaa sairastava henkilö kärsii yleensä voimakkaasta päiväaikaisesta väsymyksestä, päänsärystä, muistivaikeuksista ja toimintakyvyn alentumisesta.
Hoitamaton uniapnea lisää verenpainetaudin, sydäninfarktin, metabolisen oireyhtymän, diabeteksen ja aivoinfarktin riskiä.

Uniapnean diagnosointi tapahtuu suppealla yöpolygrafialla kotirekisteröintinä. Tutkimuksessa selviää minkälainen ja kuinka vaikea-asteinen tauti on.

Suppeassa yöpolygrafiassa tutkimuslaite rekisteröi seuraavat muuttujat:
• hengitysliikkeet ja hengitysilmavirran
• kuorsauksen
• veren happikylläisyyden (happisaturaatio)
• EKG-käyrän
• raajojen liikkeet
• nukkumisasennon

UNIAPNEAN HOITO

Uniapnean hoidon valinta tehdään yksilöllisesti. Jos kyseessä on ylipaino, painonlaskuun tähtäävä elämäntapahoito on aina oltava mukana uniapnean hoidossa, lievässä uniapneassa se voi riittää hoidoksi. Vaikeammissa tautimuodoissa ensisijainen hoito on CPAP-hoito.

CPAP-HOITO, eli jatkuva ylipainehengityshoito
CPAP (continuous positive airway pressure) tarkoittaa ilmateissä ylläpidettävää jatkuvaa ylipainetta, joka johdetaan ylähengitysteihin maskin kautta. Ilmanpaine pitää ylähengitystiet auki unen aikana. CPAP-hoito on uniapnean ensisijainen hoito erityisesti keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaville.

Suurimmalle osalle potilaista CPAP-hoito antaa erinomaisen avun taudin oireisiin. Laitehoito auttaa valtaosaa potilaista ja he kokevat saavansa hoidosta merkittävää hyötyä.

Uniapneaa voidaan joissakin tapauksissa hoitaa joko kirurgisin menetelmin tai uniapneakiskon avulla.

Jos sinulla on jo diagnosoitu uniapnea, voit varata ajan CPAP-hoidon aloittamiseen suoraan unihoitajalle numerosta 040 183 0195.

CPAP-hoidon aloituspakettiin sisältyy:
• laitteen käytön harjoittelu unihoitajan opastuksella
• oikean maskivaihtoehdon valinta
• CPAP-laitteen vuokra kolmeksi viikoksi
• hoidon seuranta puhelimitse tarpeen mukaan
• hoidon onnistumisen arvio kokeiluja kson päätteeksi