Etusivu / Palvelut / Urheilu ja tapaturma / Lasten ja nuorten urheiluvammat

Lasten ja nuorten urheiluvammat

Lasten ja nuorten liikkuessa sattuu ja tapahtuu herkästi. Lapsille, joiden kasvuspurtti ei ole vielä alkanut, tapahtuu onneksi harvoin vakavia tapaturmia. Yleisiä vammoja ovat nilkan ja polven nyrjähdykset sekä pienet lihasrevähdykset, jotka hoituvat usein nopealla ensiavulla. Loukkaantuneeseen raajaan laitetaan kylmää, raaja nostetaan ylös ja vamman kohtaan tehdään puristusside. Peruskonsti on tiivistetysti KKK eli kylmä-koho-kompressio.

Välillä sattuu kuitenkin isompi kolhu. Jos kipeässä kohdassa on turvotusta ja tavanomaisesta poikkeavaa kipua tai jos raajassa virheasento, kannattaa lähteä lääkärin tutkittavaksi. Meillä Pihlajalinnassa päivystys on auki vuoden jokaisena päivänä ja urheiluklinikka jokaisena arkipäivänä.

Jos lapsella on nopean kasvun aika, hänen jänteensä ovat kovilla ja altistuvat revähdyksille. Paljon urheilevalle voi tulla myös jänteen rasitustiloja polven etuosaan ja kantapään alueelle, mutta myös rasitusmurtumia. Jalan rasitusmurtumia syntyy esimerkiksi jalkapalloilijoilla ja selän rasitusmurtumia voimistelijoilla. Oireena on kipu, joka tuntuu suorituksen aikana ja pari päivää sen jälkeen. Kipu myös palaa takaisin rasituksessa. Hoitokeinona on pitkä lepo ja joskus myös leikkaus.

Kasvuspurtin jälkeen nuorten vammat alkavat olla jo samankaltaisia kuin aikuisilla. Esimerkiksi polven ristisiteen repeämät yleistyvät.

Lasten ja nuorten urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa. Vammoja vähentää huolellinen lämmittely ja hyvä koordinaatio. Teemme yhteistyötä urheiluseurojen kanssa kouluttamalla valmentajia ja joukkueenjohtajia urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn.