Jalkaterän murtumat ja sijoiltaan menot

Ihminen astuu päivässä keskimäärin noin 7 000 – 10 000 kertaa. Se on iso määrä, jos jalkaterässä on ongelmia. Useimmiten kipujen syy on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Kivun taustalla voi olla myös jalkaterän pienten luiden ja nivelten murtumia sekä sijoiltaan menoja, jotka jäävät helposti diagnosoimatta ja hoitamatta. Vammat voivat johtaa jalkaholvin romahtamiseen, joka puolestaan aiheuttaa ongelmia esimerkiksi akillesjänteissä ja päkiöissä.


Jalkaterän ongelmien kanssa ei kannata jäädä odottamaan, sillä hyvä alkuvaiheen hoito takaa parhaimman lopputuloksen. Jalkaterä tutkitaan meillä lääkärin vastaanottokäynnillä. Jalkaterästä otetaan yleensä röntgenkuva, minkä avulla löydetään suurin osa alueen vammoista. Tarvittaessa on mahdollista tehdä magneetti- tai tietokonetomografiakuvaus, joiden avulla murtumat ja sijoiltaan menot näkyvät tarkasti.


Mikäli murtuma tai sijoiltaan meno näkyy röntgenkuvassa ja siinä on merkittävä siirtymä, on vamma lähes poikkeuksetta niin vaikea, että se vaatii leikkauksen. Toimenpide tehdään joko nukutuksessa tai spinaali- eli selkäpuudutuksessa. Leikkauksesta pääsee yleensä samana päivänä kotiin, mutta toipumisaika vie aikaa. Aika, jolloin jalkaterän päälle ei saa astua täydellä painolla, kestää helposti kaksi kuukautta.

Fysioterapia aloitetaan muutaman viikon kuluttua leikkauksesta ja sitä jatketaan, kunnes askellus on palautunut normaalisti. fysioterapeutti auttaa kuntoutuksessa. Sairausloman pituus vaihtelee muutamasta viikosta 3–4 kuukauteen riippuen työtehtävistä.