Toipuminen

Kipulääkitys

Saat lääkäriltäsi reseptit tarvitsemiisi lääkkeisiin, kivunhoitoa varten. Toimenpiteestä riippuen kohtalaista ja kovaa kipua voi olla vielä kotonakin 1 - 4 päivää toimenpiteen jälkeen. Lievempää kipua voi tuntua viikkojenkin ajan. Kipulääkkeet on syytä ottaa säännöllisesti ohjeiden mukaisesti ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kivun helpottaessa voitte vähitellen lopettaa kipulääkityksen.

Jos sinulla on ongelmia kivunhoidon kanssa, ota yhteyttä lääkäriin.

 

Leikkausalue 

Leikkausalueella esiintyy usein turvotusta ja mustelmia. Turvotuksen ehkäisemiseksi leikattua raajaa on hyvä pitää koholla ja jumpata annettujen ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi pyyhkeeseen kiedottu kylmäpakkaus leikkausalueen päällä ehkäisee turvotusta ja vähentää kipua.

Tihkuvuoto haavalta heti toimenpiteen jälkeen on normaalia. Vuotoalueen voi kotona peittää puhtaalla sidoksella. Jos vuoto on erittäin runsasta, ota yhteyttä lääkäriin tai heräämöön 020 331 807.

Tavallisesti leikkausalue pidetään kuivana kahden vuorokauden ajan. Sen jälkeen kaikki sidokset saa poistaa ja suihkussa käyminen on sallittua. Saunaan, kylpyyn ja uimaan saa mennä vasta ompeleiden poiston jälkeen, kun haava on parantunut. Pesun jälkeen haavan voi suojata puhtaalla haavataitoksella. Jos haava ei eritä, suojaksi riittää pelkkä haavateippi.

Haavasidoksia ja haavateippiä voi ostaa apteekista.

Ommelten ja hakasten poistosta annetaan ohjeet ennen sairaalasta kotiutumista.

Jos leikkauksen jälkeen tulee kuumetta ja/ tai leikkausalueelle ilmaantuu tulehdusoireita

  • voimakasta turvotusta
  • kuumotusta, punoitusta
  • yltyvää kipua
  • haavaeritystä

  ​

ota yhteyttä lääkäriin tai hoitavaan yksikköön. Infektioiden seurantalomake tulee täyttää ja lähettää sairaalaamme. Yhteystietomme ovat lomakkeessa valmiiksi täytettynä ja postimaksu on maksettu Dextran toimesta.