Valinnanvapaus Pihlajalinnassa

Suomalaisilla on oikeus valita julkisten terveydenhuollon hoitopaikkansa perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Valmistelussa oleva sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö on vahvistamassa valinnanvapautta entisestään. Oletko ajatellut, että käyttämällä valinnanvapauttasi voit vaikuttaa itse tarvitsemiesi terveyspalveluiden laatuun ja saatavuuteen jo nyt?

Perusterveydenhuollon valinnanvapaus

Jokaisella suomalaisella on oma nimetty terveysasema kotikunnassaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit myös valita, minkä terveysaseman palveluja haluat käyttää. Kiireettömän hoidon hoitopaikan voit valita kotikuntasi terveysasemista tai halutessasi koko Suomen alueelta.

Pihlajalinna toimii julkisen terveydenhuollon tuottajana Alavudella, Hattulassa, Juupajoella, Jämsässä, Kihniössä, Kuortaneella, Mänttä-Vilppulassa, Parkanossa, Soinissa ja Ähtärissä.

Voit olla kerrallaan yhden terveysaseman asiakkaana. Saat terveysasemaltasi kaikki perusterveydenhuollon palvelut, kuten lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton, neuvolapalvelut, hammashoidon ja kuntoutuspalvelut.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus

Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus koskee kiireetöntä tutkimusta tai hoitoa. Valinnanvapaus ei koske päivystystilanteita. Päivystyspotilaat hoidetaan asuinkunnastaan riippumatta lähimmässä sairaalassa, jossa on asiantuntemus ja valmius potilaan hoitamiseen. Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Lääkäri varmistaa, että valittavassa sairaalassa on hoidon edellyttämä erikoisala ja asiantuntemus. Kun tarve on todettu, potilaalla on oikeus valita hoitopaikkansa julkisessa erikoissairaanhoidossa.

Pihlajalinna tuottaa julkisen terveydenhuollon erikoissairaanhoidon palveluita Jokilaakson sairaalassa Jämsässä.

Valinnanvapauskokeilut

Olemme ilmoittautuneet palveluntuottajaksi Hämeenlinnan ja Tampereen valinnanvapauskokeiluihin.

Pihlajalinna alkaa tuottaa valinnanvapauspalvelua asiakkaille 1.11.2017 alkaen. Valinnanvapauskokeilussa Pihlajalinnan tarjoama palvelukokonaisuus kattaa kokeilun ehtojen mukaisesti asiakkaan avosairaanhoidon palvelut eli lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot sekä sosiaaliohjaajan ohjaus- ja neuvontapalvelut. Valintaan sisältyvät myös vastaanottopalveluun liittyvät tutkimukset, kuten laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Yhteystiedot ja ohjeet paikkakunnittain:

Valinnanvapauskokeilu Hämeenlinna
HUOM. Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilu on päättynyt 31.8.2019. Kiitämme kaikkia kokeiluun osallistuneita.

Valinnanvapauskokeilu Tampere
HUOM. Tampereen kaupungin valinnanvapauskokeilu päättyy 30.9.2019. Kiitämme kaikkia kokeiluun osallistuneita. Asiakkaat, jotka ovat itse valinneet terveysasemansa kokeilun jälkeiselle ajalle, hoidetaan valitsemallaan terveysasemalla 1.10. alkaen. Ne asiakkaat, jotka eivät ole itse valinneet uutta terveysasemaa, hoidetaan heidän osoitteensa mukaisella terveysasemalla. Osoitteen mukaisen terveysaseman voi tarkistaa täältä. Lisätietoja saatte Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvonnasta puh. 03 10023 tai Tampereen kaupungin nettisivuilta.