Huoletonta sydänoiretta ei ole

Hengenahdistusta, tykytystä, muljahtelua tai outoa väsymystä. Vaikka sydänvaiva menisi nopeasti ohi, on sen syy aina selvitettävä.

Sydänoireet ovat kuin hälytyskellon soitto, johon on tärkeä reagoida. Toisinaan esimerkiksi rintakipu tai hengenahdistus voivat ilmaantua toistuvasti rasituksessa, mutta mennä ohi levolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vaivan syyn selvittämisen voisi unohtaa.

− Ohimenevänkin rintakivun tai hengenahdistuksen syy on selvitettävä, sillä taustalla voi olla sydänperäinen sairaus, kuten sepelvaltimotauti, joka voi olla hoitamattomana kohtalokas, sanoo Sydänsairaalan aluepalveluiden palvelujohtaja, ylilääkäri Vesa Virtanen.

Etävastaanotolta arvio hoidon tarpeesta ilmaiseksi!

Sydänoireiden kanssa ei pidä viivytellä

Aina sydänoireita ei ole helppo tunnistaa itse. Esimerkiksi sepelvaltimotaudissa rintakipu voi säteillä käsiin tai kaulaan saakka, oireena voi olla myös selittämätöntä väsymystä ja uupumusta.

− Vaivojen kanssa ei pidä jäädä odottelemaan. Lääkäri osaa arvioida vaivojen vakavuuden, taustalla olevan mahdollisen sukurasitteen sydänsairauksille ja tarvittavat tutkimukset, Virtanen toteaa. Hän korostaa, että hoitamaton sydänsairaus on aina riski. Jos esimerkiksi sepelvaltimotauti on heikolla hoidolla, se altistaa sydäninfarktille. Mikäli taas sairastuu virusinfektioon, on erityisen tärkeää, että perussairaudet ovat tasapainossa.

− Tämän takia sydänsairauteen liittyviä kontrollikäyntejä tai uusia sydänoireita ei kannata ohittaa korona-aikanakaan, Virtanen muistuttaa.

Sydän voi oireilla monella tapaa

Aina sydänoireet eivät merkitse puristavaa oloa rinnassa. Matalasykkeisyys voi tuntua huimauksena ja voimattomuutena. Tyypillinen sydänoire on myös sydämen rytmin muutokset: tiheälyöntisyys ja muljahtelun tunne. Tällöin kyse voi olla eteisvärinästä.

− Eteisvärinä saadaan usein hyvin hallintaan lääkityksellä tai ablaatiolla, kun se havaitaan ajoissa. Hoitamattomana eteisvärinä altistaa aivohalvaukselle ja sydämen vajaatoiminnalle, Virtanen kertoo. Hän kehottaa ottamaan sydänoireet todesta.

− Sydänsairauksien hoito on Suomessa maailman huippuluokkaa. Oleellista on, että varoitusmerkkien kohdalla hiljentää ja hakeutuu hoitoon, jolloin voi useimmiten välttää vakavammat seuraukset, Virtanen toteaa.

Sydänoirepalvelu tuo apua

Pihlajalinna on kehittänyt yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa uuden palvelun, jonka avulla voi hakea apua huolta aiheuttaviin aikuisten sydänoireisiin.

− Palvelu on tarkoitettu esimerkiksi kiireettömien rytmihäiriö- ja rintakiputuntemusten selvittelyyn, kertoo Pihlajalinnan palvelujohtaja Sanna Sarvijärvi.

Palveluun voi ottaa yhteyttä joko puhelimitse tai kännykkään ilmaiseksi ladattavalla Pihlajalinna Terveyssovelluksella. Sairaanhoitaja ohjaa asiakkaan oireiden perusteella eteenpäin: esimerkiksi lääkärin perinteiselle vastaanotolle, etälääkäriin tai tarkempiin tutkimuksiin. Mikäli asiakas tarvitsee erikoissairaanhoidon palveluja sydänoireiden selvittämiseksi, niistä vastaa Sydänsairaala.

Tutustu Pihlajalinna Terveyssovellukseen

Palvelu toimii päivystysperiaatteella, joten aikaa ei tarvitse varata etukäteen, vaan avun saa yleensä odottaessa. Puhelinpalvelussa hoitajalle voi jättää soittopyynnön, mikäli hän ei pääse heti vastaamaan.

− Sydänoireita ei kannatta jäädä murehtimaan ja miettimään yksin, sillä palvelumme tuo avun kotisohvalle asti. Tarvittaessa esimerkiksi etälääkärin vastaanotolle pääsee saman päivän aikana, Sarvijärvi sanoo.

Tunnista sydänkohtaus

Uusi palvelu ei ole tarkoitettu hätätilanteisiin. Jos sydänoireet ovat äkillisiä ja voimakkaita, on soitettava hätänumeroon. Esimerkiksi sydäninfarktin tyypillisiä oireita ovat voimakas rinnassa tuntuva puristus tai ahdistus, joka ei mene ohi levosta huolimatta. Rintaoireisiin voi liittyä myös esimerkiksi pahoinvointia, kylmähikisyyttä ja yleistä huonovointisuutta.

− Tällöin on soitettava viivyttelemättä hätänumeroon 112, ei odoteltava, eikä lähdettävä sairaalan esimerkiksi omalla autolla, Virtanen sanoo.

Ambulanssin henkilökunta pystyy ottamaan jo ambulanssissa sydänfilmin ja arvioimaan sen perustella, kuinka kiireellisestä tilanteesta on kyse.

− Sydäninfarktissa jokainen minuutti on ratkaiseva. Mitä nopeammin potilas pääsee sairaalahoitoon, sitä todennäköisemmin hän yleensä selviää, Virtanen toteaa.

teksti: Tiina Laaninen


Pihlajalinnan sydänoirepalvelu

  • Palvelu on tarkoitettu esimerkiksi kiireettömien rytmihäiriö- ja rintakiputuntemusten tai muiden sydänperäisiksi epäiltyjen oireiden selvittelyyn.
  • Toteutettu yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa.
  • Palvelu on avoinna arkisin klo 7–21.
  • Soita numeroon 010 312 022 tai avaa Pihlajalinna Terveyssovellus, aloita vastaanotto ja valitse oireluettelosta sydänoire.
  • Pihlajalinna Terveyssovelluksessa asiointi hoitajan kanssa on maksutonta, puhelu maksaa 8,4snt/min + pvm/ppm.

Lue myös