Lihashuolto ei rajoitu pelkkään venyttelyyn, vaan se käsittää myös muutakin. Ennen liikuntasuoritusta, jo lämmiteltyjä lihaksia voi venyttää lyhytkestoisin venytyksin, joilla kehoa “herätellään” tulevaa toimintaa varten. Tällöin ei pelkästään lämmitellä lihaksia, vaan muun muassa jänteet on hyvä lämmitellä, koska suuri osa vammoista kohdistuu niihin. Samoin oikeanlainen verryttely valmistaa hermostoa ja myös henkisesti ihminen on valmiimpi itse suorittamiseen.
Varaa aika asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme. Voit myös varata ajan asiakaspalvelumme numerosta 010 312 010.
Vaatetuksella on myös tärkeä rooli. Liikuttaessa kylmässä tai viimaisessa säässä on hyvä pitää vaatetuksella keho lämpimänä. Myös kompressiovaatteet tarjoavat tähän oman lisänsä niin lihashuollon kuin vammojen ehkäisyn muodossa.
Loppuverryttelyn rooli on saada suorituksessa syntyneet kuona-aineet pois lihaksistosta. Venytykset voivat olla pidempikestoisia, noin 20–30 sekuntia. Parhaisiin tuloksiin päästään, jos venyttely suoritetaan lihasten palauduttua lepotilaansa muutama tunti suorituksen päättymisen jälkeen.
Venyttelyn sijaan käytetään nykyään enemmän termiä liikkuvuusharjoittelu. Liikkuvuus kattaa pehmytkudosten lisäksi myös nivelet ja on siten kattavampi nimitys. Lihashuollossa voidaan käyttää apuvälineinä muun muassa erilaisia rullia ja palloja.
Venyttelyn lisäksi liikkuvan ihmisen lihashuoltoon kuuluvat olennaisena osana ravinto ja nesteytys. Sopivasti ennen harjoitusta tulee tankata, jotta jaksaa harjoitella kunnolla. Harjoituksen jälkeen nautittu ravinto on erittäin tärkeää palautumisen kannalta.