Hammaslääkäripelko

Hammaslääkäripelko voi olla niin voimakasta, että se jopa estää hoitoon hakeutumisen. Pihlajalinnan hammasklinikoiden hammaslääkärit ottavat aina huomioon asiakkaan pelot ja toiveet ikään katsomatta.

Hammaslääkäripelon yleisyys ja syyt

Hammashoitopelko on yleistä. Tutkimusten mukaan jopa puolet Suomen aikuisväestöstä kärsii siitä. Pelon taustalla voi olla monenlaisia syitä. Joillekuille hammaslääkärissä nousevat mieleen lapsuuden epämiellyttävät hammashoitokokemukset, ja toisia pelottaa tunne kontrollin menettämisestä.

Hammaslääkäripelkoa voidaan kuitenkin hoitaa niin, että tulevat hammaslääkärikäynnit jännittävät vähemmän. Jotta pelkoa voidaan hoitaa, siitä on tärkeää kertoa heti aikaa varatessa tai viimeistään ensimmäisellä käynnillä.

Hammaslääkäripelon hoitaminen

Hammaslääkäripelon hoitamisen kokonaistavoite on lievittää pelkoa. Ensimmäiseksi käynniksi voidaan sopia keskustelukäynti, johon voidaan yhdistää kivuton ja nopea röntgenkuvaus. Lääkäri ja asiakas voivat keskustella pelosta, toiveista sekä eri hoitovaihtoehdoista. Joillekin voi siis riittää jo keskustelu hammaslääkärin kanssa.

Pelon hallinnassa tärkeää on saada hyvä käsitys siitä, mitä hoidon aikana tapahtuu. Hammaslääkärit kertovatkin tarvittaessa tarkasti toimenpiteen kulusta ja kestosta sekä mahdollisesta jälkihoidosta. Potilaalla on myös aina ylin kontrolli hoitotilanteessa: hän voi vaikkapa nostaa käden ilmaan kesken toimenpiteen merkiksi siitä, että tarvitaan tauko.

Lapsen hammaslääkäripelko

Pihlajalinnan hammasklinikoilla työskentelee myös lasten hammashoitoon erikoistuneita hammaslääkäreitä, jotka osaavat huomioida erityisen hyvin pienten asiakkaiden tarpeet. Heidän vastaanotollaan vaikeampihoitoisetkin ongelmat tulevat hoidetuiksi.

Rentouttava lääkitys ja nukutus

Tarvittaessa hammaslääkäripelon hoidossa voidaan käyttää apuna rentouttavaa lääkitystä tabletilla tai ilokaasulla, tai hammashoito voidaan tehdä nukutuksessa eli yleisanestesiassa.

Jos kipu pelottaa, erityinen täsmäpuudutus on erikoisohuiden neulojen ja puudutustekniikan takia monien mielestä erinomainen vaihtoehto kivun lievittämiseen. Eri vaihtoehdoista keskustellaan aina etukäteen.

Ajanvaraus

Varaa aika suun terveyden ammattilaiselle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Voit varata ajan myös lähimmästä Pihlajalinnan hammasklinikasta.

Lue myös: