Pelkopotilaiden hoidossa tavoitteena on se, että pelko lientyisi. Matkan varrella voidaan tarvita erilaisia menetelmiä, joista yksi on nukutus- eli anestesiahammashoito.
Nukutuksessa voidaan tehdä kaikki perushammashoito, esimerkiksi paikkaukset, hampaanpoistot ja puhdistukset, jotka saadaan hoidettua yhdellä hoitokerralla. Tavoitteena on hoitaa mahdollisimman paljon kerralla niin, että suu saadaan kivuttomaksi ja tulehduksettomaksi.
Anestesiaa harkitaan yleensä silloin, kun muut keinot on jo kokeiltu tai jos pelko tuntuu ylitsepääsemättömältä. Se on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun pelkopotilaan suussa on paljon hoidettavaa ja hoidon määrä tuntuu ylitsepääsemättömän suurelta. Lisäksi anestesia sopii suun ja leuan kirurgisiin toimenpiteisiin.
Ensimmäisen käynnin aikana tehdään tarkastus ja otetaan tarvittavat kivuttomat röntgenkuvat. Ennen hoitoa potilas saa hoidosta mahdollisimman tarkan kustannusarvion.
Jos päädytään anestesiaan, anestesialääkäri selvittää lisäksi, ettei potilaan muu terveydentila estä nukutusta. Potilas yleensä allekirjoittaa myös lomakkeen, jolla hän voi antaa hammaslääkärille luvan sellaisiin toimenpiteisiin, joiden tarve huomataan vasta hoidon aikana potilaan jo nukkuessa.
Pihlajalinnan hammasklinikoilla anestesiavälineet ja ammattilaisten osaaminen ovat huipputasoa. Joillakin paikkakunnilla hoito suoritetaan lääkärikeskus-sairaalan tiloissa leikkaussalissa, ja toisilla paikkakunnilla anestesialääkäri tulee työvälineineen ja tiimeineen hammasklinikan toimenpidehuoneeseen.
Hoidon aikana paikalla ovat hammaslääkäri ja -hoitaja, jotka vastaavat hammashoidosta. Lisäksi paikalla ovat sekä anestesialääkäri että -hoitaja, jotka valvovat nukutusta. Ennen nukutusta potilas saa pienen esilääkityksen.
Hoidon jälkeen potilas pääsee heräämöön toipumaan siihen asti, että lääkäri antaa luvan kotiutumiseen. Kotiin mennessä tarvitsee saattajan, ja sairauslomaa saa yleensä yhden päivän, ellei suun tilanne vaadi pidempää toipumisaikaa.