Vastaisku happohyökkäyksille

Omilla toimillaan voi vaikuttaa moneenkin asiaan hampaiden ja suun hyvinvoinnissa.

Kolme neljäsosaa suomalaisista arvioi suunsa terveyden hyväksi Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan. Oireettomuus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita tervettä suuta. Monille tuttu suun sairaus on hampaiden reikiintyminen, mutta myös iensairaudet ovat hyvin yleisiä.

Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus on seurausta pitkään kestäneestä ientulehduksesta. Parodontiitti kasvattaa sydänkohtauksien sekä aivohalvauksen riskiä jopa kolminkertaiseksi ja voi estää myös leikkaushoitoon pääsyn. Sillä on vaikutusta diabeteksen sokeritasapainoon sekä ennenaikaisen synnytyksen riskiin ja lapsen alhaiseen syntymäpainoon.

Iensairaudet ehtivät yleensä edetä pitkälle ennen kuin itse havaitsee oireita, ja varsinkin
tupakoitsijoilla tämä korostuu.

Suusairauksien kuten hampaiden reikiintymisen ja iensairauksien tärkein ehkäisykeino on hyvä suun hoito. Suunhoitovälineiden sopivuus saattaa vaihdella iän ja terveydentilan mukaan. Suunhoidon ammattilaisen kanssa kannattaa katsoa itselleen sopivimmat suunhoitovälineet, niiden oikea käyttötekniikka sekä yksilöllinen hoitoväli.

Hampaat harjataan kahdesti päivässä, mieluiten sähköhammasharjalla. Harjauskerran tulisi kestää vähintään kaksi minuuttia. Harjatessa käydään läpi kaikki hampaiden pinnat, myös ienrajat. Hammasvälit puhdistetaan myös päivittäin, joko hammasväliharjalla, silikoniharjastikulla, hammaslangalla tai -lankaimella. Hammasvälien puhdistus on tärkeää monien suun ongelmien kuten iensairauksien, reikiintymisen ja pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä.

Hammasproteesit pestään kahdesti päivässä, eikä niiden harjaamisessa kannata käyttää hammastahnaa, vaan esimerkiksi nestemäistä saippuaa.

Kuiva suu on myös yleinen ongelma, jolloin huolellinen suun puhdistaminen korostuu. Tämä johtuu siitä, että syljen bakteereja huuhteleva vaikutus on vähentynyt. Suunhoitotuotteita on myynnissä monia erilaisia eri tarpeisiin suunniteltuna, esimerkiksi kuivalle suulle tai valkaisuun. Näiden käytöstä kannattaa kuitenkin keskustella suunhoidon ammattilaisen kanssa, sillä esimerkiksi valkaisevia tahnoja ei suositella jatkuvaan käyttöön ja joissakin suuvesissä on ainesosana alkoholi, joka ei kaikkien suun limakalvoille sovi.

Suun puhdistamisen lisäksi tulee huomioida myös ruokailutottumukset. Kun suuhun laitetaan ruokaa tai juomaa, suuhun tulee happohyökkäys. Happohyökkäys alkaa pehmittää hampaan pintaa, jota reikiintymistä aiheuttavat bakteerit käyttävät hyväkseen. Hampaat kestävät päivittäin noin viisi happohyökkäystä.

Hampaan pinnan kovettamiseksi on hyvä käyttää fluorihammastahnaa ja happohyökkäyksen katkaisuun ksylitolivalmisteita. Happamat juomat ja ruoka pehmittävät myös hampaan pintaa aiheuttaen sen liukenemista. Tämän takia esimerkiksi limsojen ja energiajuomien jatkuvaa käyttöä kannattaa välttää.

Monet kokevat hammashoidossa käymisen kalliiksi, mutta on todettu, että säännöllisillä hammashoitokäynneillä kokonaiskustannukset pienenevät sekä hoidon tarve vähenee.

Siksi onkin taloudellisempaa käydä säännöllisesti hoidossa, jolloin pystytään keskittymään sairauksia ennaltaehkäisevään hammashoitoon, eikä jouduta turvautumaan isoihin kalliisiin remontteihin.

Säännöllisten hammashoitokäyntien lisäksi kustannuksia vähentää eniten oma hampaiden huolellinen puhdistaminen.


Tämä suuhygienisti Nea Lepän ja suuhygienisti Krista Ahosen kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä.