Hampaiden oikomishoito

Hampaita oiotaan useimmiten purentahäiriöiden ja siitä johtuvien ongelmien vuoksi. Purentahäiriöt voivat aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyjä, purentalihaskipuja, niska-hartiaseudun ongelmia. Purentahäiriöt voivat myös hankaloittaa syömistä. Oikomishoito aloitetaan yleensä 9–12 vuoden iässä, mutta hampaita voidaan oikoa yhtä lailla aikuisilta. Oikomishoitoa voidaan tehdä myös esteettisistä syistä.

Oikomishoidolla korjataan hampaiden kiertymisistä, hammaskaarten ahtaudesta tai puuttuvista hampaista aiheutuvia purentavirheitä. Oikomishoidon suunnittelee ja toteuttaa yleensä oikomishoidon erikoishammaslääkäri, mutta pienempiä hoitokokonaisuuksia esim. 1-2 hampaan virheasentoja voi hoitaa myös asiaan perehtynyt yleishammaslääkäri.

Oikomishoidon kesto ja kustannukset

Oikomishoidon kesto ja kustannukset ovat aina yksilöllisiä. Lapsilla oikomishoidon kesto riippuu usein leukojen kasvusta ja pysyvien hampaiden puhkeamisesta. Aikuisilla laaja oikomishoito voi viedä kahdesta kolmeen vuotta, mutta yksittäisen hampaan asennon korjaus saattaa kestää vain muutaman kuukauden.

Oikomishoidon menetelmät

Oikomishoidon menetelmiä on useita, kiinteistä oikomiskojeista irtokojeisiin. Kiinteillä oikomiskojeilla hampaita siirretään hampaisiin kiinnitettävien kiinnikkeiden avulla. Apuna käytetään erilaisia kaarilankoja, kuminauhoja tai jousia. Irtokojeilla tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia niskavetolaitteita ja aktivaattoreita. Kiinteitä oikomiskojeita on saatavilla myös hampaan värisinä, jolloin ne ovat perinteisiä metallin värisiä kiinnikkeitä huomaamattomammat.

Kalvo-oikomishoito on uusi edistyksellinen oikomismenetelmä. Läpinäkyvät ja lähes huomaamattomat oikomiskalvot suoristavat hampaat yksilöllisesti hammaslääkärin suunnitelman mukaan. Lue lisää kalvo-oikomishoidosta.