Iensairaudet

Yleinen suusta löytyvä ongelma on ientulehdus. Ientulehdus johtuu puutteellisesta suuhygieniasta ja hampaiden pinnalle kertyvästä hammaskivestä.

Ensimmäinen oire ientulehduksesta on pahanhajuinen hengitys tai verenvuoto ikenistä. Tulehtunut ien on punoittava ja usein hieman turvonnut.

Jos ientulehdusta ei hoideta, johtaa tulehdus hampaan parodontiittiin eli kiinnityskudostulehdukseen. Tilanne on vakava, koska sen seurauksena hampaat löystyvät ja irtoavat.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdusta hoidetaan hampaiden pintojen puhdistuksella. Puhdistuksen tekee hampaiden kiinnityskudosten ja ienhoidon erikoishammaslääkäri tai suuhygienisti käyttäen käsi-instrumenttia tai ultraäänilaitetta. Yhtä tärkeää on hampaiden kotihoidon hallinta ja oikeiden puhdistusvälineiden valinta. Toisinaan joudutaan turvautumaan tukikudoksen kirurgiseen hoitoon.

Tulehduksen rauhoituttua uusintatulehdukset pyritään estämään säännöllisillä hammastarkastuksilla ja hammaskiven puhdistuksilla. Kun suuhygienisti tai hammaslääkäri tekee puhdistuksen riittävän usein, vähentää se merkittävästi riskiä menettää hampaita kiinnityskudostulehdukseen vuoksi.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Terveys 2000-tutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia aikuisikäisistä suomalaisista kärsii ientulehduksesta, joka hoitamattomana voi johtaa hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaan tulehdukseen eli parodontiittiin ja sitä kautta jopa muuten terveiden hampaiden menetykseen.

Hammas kiinnittyy sitä ympäröivään leukaluuhun ja ikeneen sidekudossäikeiden avulla. On tärkeää ettei tämä kiinnitys irtoa. Yleensä hampaiden kiinnityskudossairaus etenee lähes oireettomana salakavalasti. Tällöin kuitenkin hampaan kiinnitystä leukaluuhun menetetään jatkuvasti ja verenkiertoon pääsee runsaasti bakteereja tulehtuneelta alueelta.

Tulehtunut hampaisto vastaa kämmenen kokoista tulehdusaluetta elimistössä. Se voi pahentaa yleissairauden, kuten diabeteksen, oireita tai lisätä riskiä esimerkiksi sydäninfarktiin. Tulehduksen aiheuttavat hampaan pinnalle ja ikenen alle kerääntyvät bakteerit. Jos bakteeriplakkia ei saa poistettua huolellisesti, kehittyy ientulehdus. Aluksi ien muuttuu punaiseksi, turvonneeksi ja helposti verta vuotavaksi.

Syljen mineraalien vaikutuksesta bakteeriplakki kovettuu hammaskiveksi, joka on karheapintaista ja lisää kiinnittymispintaa bakteereille. Hammaskiveä voi muodostua myös ikenen alle. Ikenen alla olevaa bakteeripeitettä ja hammaskiveä ei pysty itse poistamaan hampaita puhdistamalla, jolloin suussa on jatkuva tulehdustila.

Pitkään jatkunut tulehdus voi hävittää kiinnityssäikeitä ja luuta hampaan juuren ympäriltä. Pahimmassa tapauksessa pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus aiheuttaa hampaan heilumista tai jopa irtoamisen.

Ajanvaraus

Varaa aika hammasklinikalle verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010. Voit myös varata ajan lähimmältä Pihlajalinnan hammasklinikalta.

Lue myös