Iensairaudet

Yleinen suusta löytyvä ongelma on ientulehdus. Ientulehdus johtuu puutteellisesta suuhygieniasta ja hampaiden pinnalle kertyvästä hammaskivestä. Ensimmäinen oire ientulehduksesta on pahanhajuinen hengitys tai verenvuoto ikenistä. Tulehtunut ien on punoittava ja usein hieman turvonnut.

Jos ientulehdusta ei hoideta, johtaa tulehdus hampaan parodontiittiin eli kiinnityskudostulehdukseen. Tilanne on vakava, koska sen seurauksena hampaat löystyvät ja irtoavat.

Ientulehdusta hoidetaan hampaiden pintojen puhdistuksella. Puhdistuksen tekee hampaiden kiinnityskudosten ja ienhoidon erikoishammaslääkäri eli parodontologi tai suuhygienisti käyttäen käsi-instrumenttia tai ultraäänilaitetta. Yhtä tärkeää on hampaiden kotihoidon hallinta ja oikeiden puhdistusvälineiden valinta. Toisinaan joudutaan turvautumaan tukikudoksen kirurgiseen hoitoon.

Tulehduksen rauhoituttua uusintatulehdukset pyritään estämään säännöllisillä hammastarkastuksilla ja hammaskiven puhdistuksilla. Kun suuhygienisti tai hammaslääkäri tekee puhdistuksen riittävän usein, vähentää se merkittävästi riskiä menettää hampaita parodontiitin vuoksi.