Perushammashoito

Hampaiden säännölliset tarkastukset luovat pohjan suun ja hampaiden terveydelle. Hampaat kannattaa tarkastuttaa kerran vuodessa, vaikkei niissä olisi oireita. Esimerkiksi suun tulehdukset etenevät usein oireettomana tai vähäoireisena.

Hammaslääkärin tarkastuksessa kartoitetaan hampaiden, ikenien ja limakalvojen tilanne. Tutkimusta täydennetään tarvittaessa digitaalisin röntgenkuvin, jotta hampaiden kunnosta saadaan tarkka ja luotettava käsitys.

Pihlajalinna Hammasklinikoiden perushammashoidon palveluihin kuuluvat myös paikkaukset, juurihoito ja hammaskiven poisto. Klinikoilla tehdään lisäksi vaativatkin hammashoidon toimenpiteet

Hammastarkastus

Hammasongelmien ennaltaehkäisy perustuu hampaiden hyvään kotihoitoon ja säännöllisiin tarkastuksiin. Tarkastuksissa kannattaa käydä kerran vuodessa, vaikka oireita ei olisi. Suussa voi olla piileviä ongelmia, jotka eivät aiheuta kipua tai tuntemuksia.

Pihlajalinna Hammasklinikoilla hammastarkastuksen tekee aina lääkäri yhdessä hoitajan kanssa. Tarkastuksessa tutkitaan hampaiden lisäksi suun limakalvot sekä hampaiston yleinen toimivuus ja kuluneisuus. Myös esteettiset näkökulmat huomioidaan.

Jos edellisestä tarkastuksesta on mennyt pidempään, tehdään usein perusteellisempi tarkastus, jonka yhteydessä voidaan ottaa koko leuan digitaalinen panoraamaröntgenkuva. Röntgenkuvat on muutenkin hyvä ottaa hammaslääkärin määrittämin väliajoin. Ongelmatilanteissa on mahdollista tehdä myös kolmiulotteinen KKTT-kartiokeilatietokonetomografiatutkimus, joka on kaksiulotteista röntgenkuvaa tarkempi.
Röntgendiagnostiikkaan erikoistunut hammaslääkäri arvioi kaikki vastaanotollamme otetut panoraama- ja KKTT-kuvat. Näin varmistamme, että pieninkin alkava ongelma löydetään.

Kun suun tilanne on kartoitettu, tehdään tarvittaessa hoitosuunnitelma ja kustannusarvio. Hoitoon pääsee nopeasti, olipa kyse pienemmästä toimenpiteestä tai koko suun saneerauksesta. Pihlajalinna Hammasklinikoilla pidetään myös huoli siitä, että asiakkaat saavat halutessaan kutsun seuraavaan tarkastukseen oikeaan aikaan.

Hampaiden paikkaus

Hammashoito
Hampaan paikkaushoidolla korjataan hampaan ylimmän kerroksen eli kiilteen tai kiilteen alla olevan hammasluun vaurioita, jotka voivat olla kariesbakteerin aiheuttamia reikiä tai hampaan lohkeamia. Myös vanhoja paikkoja, jotka voivat vuotaa, tai joiden väri on huono, korjataan paikkaamalla. Paikkaamalla korjataan usein myös hampaiden kulumia tai lohkeamia.

Nykyaikaiset porat eivät täristä, vaan puhdistavat ja muotoilevat reikiintynyttä hammasta hellävaraisesti ja nopeasti.

Kun vaurioitunut alue on poistettu, käsitellään puhdistettu reikä esikäsittelyaineella. Aineen annetaan yleensä vaikuttaa hetki hampaan pinnalla, minkä jälkeen se huuhdellaan tai kuivataan. Esikäsittelyaine auttaa varsinaista paikka-ainetta kiinnittymään hampaaseen.

Paikkamateriaalit

Hampaan paikkaus voidaan suorittaa käyttämällä useita erilaisia paikkausmateriaaleja. Paikka-aineen valinta tehdään yhdessä oman hammaslääkärin kanssa, joka arvioi kunkin materiaalin soveltuvuuden asiakkaan hampaaseen ja tilanteeseen.

Muovipaikka
Yleisin paikka-aine on yhdistelmämuovi. Muovipaikka on nopea tehdä, sitä voidaan käyttää monessa erilaisessa tilanteessa ja se on myös usein asiakkaalle edullisin paikka-ainemateriaali. Muovia ei suositella isojen vaurioiden korjaamiseksi.

Keraamiset täytteet
Keraamiset täytteet ovat hyvin esteettisiä, erittäin kestäviä ja tiiviitä, ja niitä käytetään niin etu- kuin takahammasalueiden paikkaamiseen. Keraaminen täyte on ominaisuuksiltaan lähimpänä hampaan omaa kiillettä. Vastaanotollamme on käytössä CEREC-järjestelmä, jonka avulla teemme erittäin kestäviä ja esteettisiä keraamisia paikkoja ja kruunuja tietokoneohjatusti. CEREC-paikka on kestävänä ja pitkäikäisenä usein myös kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteisiin muovipaikkoihin verrattuna.

Jos hammasta puuttuu paljon, voidaan isommatkin kudospuutokset korvata keraamisilla paikoilla. Keraaminen täyte valmistetaan vastaanotolla tietokoneohjatulla jyrsimellä, joka sorvaa posliiniaihiosta täsmälleen tarvittavan kokoisen ja muotoisen kappaleen. Paikka voidaan saada hampaaseen jo saman päivän aikana. Vaihtoehtona on myös hammaslaboratoriossa teetettävä keraaminen paikka tai osakruunu.

Kulta paikkamateriaalina
Takahammasalueilla käytetään myös kullasta tehtyjä paikkoja, jotka muokkautuvat hyvin purennassa. Kullasta tehdyt paikat ovat tiiviitä ja pitkäikäisiä.

väliaikaiset materiaalit
Juurihoidon aikana käytetään puolestaan väliaikaisia paikkamateriaaleja, jotka ovat tavallista pehmeämpiä. Väliaikainen paikka kovettuu nopeasti ja on helppo poistaa, kun hoitoa jatketaan.

Hampaan paikkaus on puudutusta käytettäessä tai sedaatiossa eli kevytnukutuksessa tehtynä kivuton toimenpide.

Juurihoito

Hampaan juurihoito tehdään silloin, kun hampaan juurikanavassa kulkeva hermo on pahasti vahingoittunut. Esimerkiksi syvä reikä hampaassa voi aiheuttaa hermon vahingoittumisen. Juurihoidon syitä voivat olla myös hampaan halkeaminen, hammasta vahingoittanut tapaturma tai purennallinen syy.

Juurihoito ei tänä päivänä ole sellainen kauhea kokemus, kuin mitä mielikuvia siihen liitetään. Hammas puudutetaan, jolloin toimenpiteestä tulee kivuton. Juurihoidon toteuttaa sen haasteellisuudesta riippuen joko yleis- tai erikoishammaslääkäri. Erikoishammaslääkärillä on tarvittaessa käytössään mikroskooppi, jolla hän näkee hampaan pienimmätkin yksityiskohdat.

Juurihoidossa hampaan juurikanavassa kulkevat hermot ja verisuonet poistetaan, jonka jälkeen juurikanava puhdistetaan, laajennetaan, lääkitään ja täytetään erityisellä juurentäyttöön tarkoitetulla materiaalilla. Juurihoito tehdään paitsi kivun poistamiseksi, myös hampaaseen syntyneen tulehduksen saamiseksi hallintaan.

Juurikanavien puhdistaminen on aikaa vievää kanavien monimutkaisen anatomian vuoksi. Juurihoito vaatii sen vuoksi yleensä useamman hoitokerran. Antibiootteja käytetään juurihoidon yhteydessä, jos infektion seurauksena on yleisoireita, kuten turvotusta ja kuumetta.
Juurihoidetusta hampaasta on hyvä ottaa röntgenkuva vuoden kuluttua hoidosta. Näin varmistetaan juuren ja juurta ympäröivien kudosten paraneminen.

Hammaskiven poisto

Hampaiden pinnoille kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Mikäli plakkia ei poisteta säännöllisesti, se voi kovettua hammaskiveksi, mikä puolestaan ylläpitää ientulehdusta. Hammaskivi voi kertyä myös ientaskuihin edistäen tulehduksen leviämistä syvemmälle ikenissä ja hampaan kiinnityskudossairauden kehittymistä.

Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein. Toimenpiteen tekee Pihlajalinna Hammasklinikoilla suuhygienisti ultraäänilaitteella tai mekaanisesti käsi-instrumentein – tarvittaessa molempia käyttäen. Käynnin yhteydessä poistetaan myös värjäytymät ja levitetään fluori hampaiden pinnalle sekä annetaan neuvoja tehokkaaseen hampaiden kotihoitoon. Jos hammaskiven poisto tuntuu epämiellyttävältä, voidaan se tehdä pinta- tai paikallispuudutetta käyttäen.

Hammaskiven muodostumista on mahdollista ehkäistä harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. On tärkeää myös huolehtia hammasvälien puhdistuksesta hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

Hampaiden puhdistukseen voidaan käyttää myös soodapuhdistusta, kun halutaan poistaa pinnallisia värjäytymiä tai bakteeripeitteitä.