Asiakkaan tarina: keraaminen kruunu lohjenneen hampaan tilalle

Keraaminen kruunu on erinomainen vaihtoehto erilaisista syistä vaurioituneiden hampaiden korjaukseen. Se saadaan lohjenneen hampaan tilalle jopa saman päivän aikana, ja huolellisella hoidolla se kestää suussa useita kymmeniä vuosia. Lue asiakkaamme Lauran kokemuksista!

”Täällähän on hammas lohjennut!”

Hammaslääkärin kommentti tuli työterveyden rutiinihammastarkastuksessa yllätyksenä. Olin ajatellut vaivihkaa, miksi yksi hammas tuntuu jotenkin erilaiselta, mutta lohkeama ei ollut käynyt mielessäni.

Lohjenneesta hampaasta otettiin röntgenkuva, josta näkyi, että siihen oli tehty aiemmin juurihoito. Päätin noudattaa hammaslääkäri Olga Svidin suositusta siitä, että lohjennut hammas kannattaa korvata keraamisella kruunulla mahdollisimman pian.

– Juurihoidetut hampaat lohkeavat helposti. Kun juuressa ei ole verenkiertoa, kruunusta eli hampaan näkyvästä osasta voi tulla hauras ja se saattaa haljeta, Svid sanoo.

Svid sanoo, että jos lohjenneesta hampaasta yli puolet on jo menetetty tai korvattu paikka-aineella, siihen kannattaa laittaa uusi kruunu. Jos lohkeamaa ei korjaa, hammas saattaa tulehtua tai se voi reikiintyä nopeammin.

– Varsinkin juurihoidetussa hampaassa tulehdus voi äityä pahaksikin, koska siinä tulehdus ei kuolleiden juurien takia oireile ja sitä ei välttämättä huomaa itse.

Lisäksi keraaminen kruunu pidentää Svidin mukaan juurihoidetun hampaan ikää: hampaasta tulee käytännössä yhtä kestävä kuin ennen juurihoitoa. Jos sitä hoidetaan huolellisesti, se voi kestää useita kymmeniä vuosia.

Keraaminen kruunu sopii hyvin myös muista syistä vaurioituneiden hampaiden paikkaukseen. Hammas voi lohjeta esimerkiksi onnettomuuden seurauksena, tai amalgaamilla paikatun hampaan seinämät voivat heikentyä ja haurastua.

Kuin oma hammas

Vaurioitunut hammas korvataan keraamisella kruunulla käytännössä niin, että sen näkyvä osa hiotaan osittain tai kokonaan pois ja tilalle kiinnitetään keraamisesta materiaalista valmistettu kruunu.

Tarkka materiaali valitaan aina asiakkaan mukaan, ja kruunu myös muotoillaan asiakkaan suuhun täydellisesti sopivaksi joko käsin tai tietokoneohjatusti tarkkuusjyrsimellä. Keraamista kruunua ei käytännössä erota omasta hampaasta, minkä takia se sopii myös etuhampaiden paikkaukseen.

Hampaita voidaan korjata myös käyttäen yhdistelmämuovia, mutta muovikruunut eivät välttämättä ole yhtä kestäviä kuin keraamiset.

– Muovi isona rakennelmana on hieman ongelmallinen, koska se on pehmeä materiaali ja se joustaa, jolloin sen saumat saattavat hiljalleen aueta. Tämä taas lisää karieksen eli reikiintymisen riskiä, Svid sanoo.

Isoina täytteinä muovikruunut eivät sovi varsinkaan niille, joilla on voimakas purenta. Esimerkiksi minulle muovinen kruunu ei olisi ollut riittävän kestävä vaihtoehto, koska jäkitän hampaitani yhteen ja narskuttelen niitä öisin.

– Keraamiset kruunut ovat ominaisuuksiltaan hyvin lähellä oman hampaan kiillettä, ja ne kestävät vahvankin purennan. Tiedän ainoastaan yhden asiakkaan, joka on saanut purtua keraamisen kruunun rikki. Hänelle suosittelin kultaista kruunua, Svid sanoo.

CAD/CAM-tekniikka automatisoi hampaan hionnan

Keraaminen kruunu hoituu Pihlajalinnassa nopeimmin yhdellä käynnillä. Edullisempi ja nopeampi vaihtoehto on niin sanottu CAD/CAM-ratkaisu, jossa kruunu suunnitellaan ja työstetään tietokoneella. Kruunu hiotaan automaattisesti CAD/CAM-jyrsimellä, jolloin vastaanoton lomassa on vain lyhyt tauko ja uuden hampaan saa suuhun saman päivän aikana. Ennen hiontaa suusta otetaan skannerilla kolmiulotteiset kuvat, joiden perusteella hammaslääkäri suunnittelee kruunun asiakkaan odottaessa.

Kruunu voidaan valmistaa myös käsin, jolloin hammasteknikko tekee sen hammaslaboratoriossa. Tällöin suusta otetaan jäljennökset ja vastaanottojen välissä voi olla jopa viikko. Käsin valmistettuja kruunuja käytetään usein esimerkiksi silloin, jos etuhampaisiin halutaan erityisen esteettinen lopputulos. Menetelmä valitaan aina yksilöllisesti, asiakkaan tarpeita kuunnellen.

Minun tapauksessani käytettiin CAD/CAM-tekniikkaa. Aluksi Svid puudutti ikenen kevyesti ja hioi lohjenneen hampaan lähes kokonaan. Jäljelle jäänyttä hampaan seinämää tukemaan kiinnitettiin kuitunasta.

Skannauksen jälkeen pidin pienen tauon, jonka aikana Svid suunnitteli uuden kruunun ja hiotutti sen jyrsimellä arpakuution kokoisesta litiumvahvistetusta lasikeramiikkakuutiosta. Lopuksi kruunu kiillotettiin 800-asteisessa uunissa.

Kun kruunu oli valmis, pääsin takaisin hammaslääkärin tuoliin: kruunu kiinnitettiin suuhun kiinnityssementillä, ja sen istuvuus purentaan tarkistettiin.

– Kruunun istuvuus tarkistetaan vielä myöhemmin kontrollikäynnillä erityisesti, jos toimenpiteessä on käytetty puudutusta. Lisäksi kontrollissa voidaan tarkistaa mahdollisen purentakiskon istuvuus, Svid sanoo.

Jokaiselle yksilöllinen ratkaisu

En ollut koskaan aiemmin ollut juurihoitoa suuremmassa hammastoimenpiteessä, ja on myönnettävä, että kruunun korvaaminen uudella jännitti hieman etukäteen. Toimenpide oli kuitenkin mutkaton, ja epämiellyttävää oli ainoastaan hiomisesta johtunut ääni. Kipua en tuntenut lainkaan, koska hammas oli juurihoidettu ja ien puudutettiin.

Keraamista hammasta ei erota vierustovereistaan, ja se tuntui omalta jo samana iltana. Sitä ei myöskään aristanut lukuun ottamatta pientä paineen tunnetta heti vastaanoton jälkeen. Sain myös syödä ja juoda normaalisti heti toimenpiteen jälkeen.

Vaikka en ollut tiedostanut lohjennutta hammasta ennen hammaslääkärikäyntiä, huomaan nyt, että olin alitajuisesti syönyt enemmän toisella puolella, mikä on saattanut pahentaa niskan seudun lihasjäykkyyksiä. Kruunun laittamisen jälkeen olen huomannut pureskelevani ruokaa tasaisemmin molemmilla puolilla.

Mistä sitten tietää, olisiko omassa purukalustossa tarvetta keraamisille kruunuille?

– Kannattaa käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa. Hammaslääkäri voi tarkistaa sekä elävien että juurihoidettujen hampaiden kunnon. Lisäksi hammaslääkärille kannattaa kertoa rohkeasti, jos omissa hampaissa jokin mietityttää esteettisestä näkökulmasta. Osaamme suositella aina jokaiselle sopivaa yksilöllistä ratkaisua suun terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi, Svid sanoo.


Olga Svid pitää vastaanottoa Pihlajalinna hammasklinikka Stockmannilla Helsingissä. Keraamisia kruunuja tehdään kaikilla Pihlajalinnan hammasklinikoilla. Kruunu voidaan valmistaa vastaanotolla CAD/CAM-tekniikalla Stockmannin lisäksi pääkaupunkiseudulla Helsingissä Ala-Malmilla ja Espoossa Keinojuuriklinikalla, sekä Tampereella, Jyväskylässä, Salossa, Kuopiossa ja Hämeenlinnassa. Varaa aika suoraan toimipisteistä.