Hammaskiven poisto

Hampaiden pinnoille kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti, se voi kovettua hammaskiveksi, joka puolestaan ylläpitää ientulehdusta. Hammaskivi voi kertyä myös ientaskuihin, mikä edistää tulehduksen leviämistä syvemmälle ikenissä sekä hampaan kiinnityskudossairauden kehittymistä.

Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein. Toimenpiteen tekee suuhygienisti ultraäänilaitteella tai mekaanisesti käsi-instrumentein – tarvittaessa molempia käyttäen. Käynnin yhteydessä poistetaan myös värjäytymät ja levitetään fluori hampaiden pinnalle sekä annetaan neuvoja tehokkaaseen hampaiden kotihoitoon. Jos hammaskiven poisto tuntuu epämiellyttävältä, se voidaan tehdä pinta- tai paikallispuudutetta käyttäen.

Hammaskiven muodostumista on mahdollista ehkäistä harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. On tärkeää myös huolehtia hammasvälien puhdistuksesta hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

Hampaiden puhdistukseen voidaan käyttää myös soodapuhdistusta, kun halutaan poistaa pinnallisia värjäytymiä tai bakteeripeitteitä.