Hampaiden paikkaus

Hammashoito
Hampaan paikkaushoidolla korjataan hampaan ylimmän kerroksen eli kiilteen tai kiilteen alla olevan hammasluun vaurioita, jotka voivat olla kariesbakteerin aiheuttamia reikiä tai hampaan lohkeamia. Myös vanhoja paikkoja, jotka voivat vuotaa, tai joiden väri on huono, korjataan paikkaamalla. Paikkaamalla korjataan usein myös hampaiden kulumia tai lohkeamia.

Nykyaikaiset porat eivät täristä, vaan puhdistavat ja muotoilevat reikiintynyttä hammasta hellävaraisesti ja nopeasti.

Kun vaurioitunut alue on poistettu, käsitellään puhdistettu reikä esikäsittelyaineella. Aineen annetaan yleensä vaikuttaa hetki hampaan pinnalla, minkä jälkeen se huuhdellaan tai kuivataan. Esikäsittelyaine auttaa varsinaista paikka-ainetta kiinnittymään hampaaseen.

Paikkamateriaalit

Hampaan paikkaus voidaan suorittaa käyttämällä useita erilaisia paikkausmateriaaleja. Paikka-aineen valinta tehdään yhdessä oman hammaslääkärin kanssa, joka arvioi kunkin materiaalin soveltuvuuden asiakkaan hampaaseen ja tilanteeseen.

Muovipaikka
Yleisin paikka-aine on yhdistelmämuovi. Muovipaikka on nopea tehdä, sitä voidaan käyttää monessa erilaisessa tilanteessa ja se on myös usein asiakkaalle edullisin paikka-ainemateriaali. Muovia ei suositella isojen vaurioiden korjaamiseksi.

Keraamiset täytteet
Keraamiset täytteet ovat hyvin esteettisiä, erittäin kestäviä ja tiiviitä, ja niitä käytetään niin etu- kuin takahammasalueiden paikkaamiseen. Keraaminen täyte on ominaisuuksiltaan lähimpänä hampaan omaa kiillettä. Vastaanotollamme on käytössä CEREC-järjestelmä, jonka avulla teemme erittäin kestäviä ja esteettisiä keraamisia paikkoja ja kruunuja tietokoneohjatusti. CEREC-paikka on kestävänä ja pitkäikäisenä usein myös kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteisiin muovipaikkoihin verrattuna.

Jos hammasta puuttuu paljon, voidaan isommatkin kudospuutokset korvata keraamisilla paikoilla. Keraaminen täyte valmistetaan vastaanotolla tietokoneohjatulla jyrsimellä, joka sorvaa posliiniaihiosta täsmälleen tarvittavan kokoisen ja muotoisen kappaleen. Paikka voidaan saada hampaaseen jo saman päivän aikana. Vaihtoehtona on myös hammaslaboratoriossa teetettävä keraaminen paikka tai osakruunu.

Kulta paikkamateriaalina
Takahammasalueilla käytetään myös kullasta tehtyjä paikkoja, jotka muokkautuvat hyvin purennassa. Kullasta tehdyt paikat ovat tiiviitä ja pitkäikäisiä.

väliaikaiset materiaalit
Juurihoidon aikana käytetään puolestaan väliaikaisia paikkamateriaaleja, jotka ovat tavallista pehmeämpiä. Väliaikainen paikka kovettuu nopeasti ja on helppo poistaa, kun hoitoa jatketaan.

Hampaan paikkaus on puudutusta käytettäessä tai sedaatiossa eli kevytnukutuksessa tehtynä kivuton toimenpide.