Juurihoito

Hampaan juurihoito tehdään silloin, kun hampaan juurikanavassa kulkeva hermo on pahasti vahingoittunut. Esimerkiksi syvä reikä hampaassa voi aiheuttaa hermon vahingoittumisen. Juurihoidon syitä voivat olla myös hampaan halkeaminen, hammasta vahingoittanut tapaturma tai purennallinen syy.

Juurihoito ei tänä päivänä ole sellainen kauhea kokemus, kuin mitä mielikuvia siihen liitetään. Hammas puudutetaan, jolloin toimenpiteestä tulee kivuton. Juurihoidon toteuttaa sen haasteellisuudesta riippuen joko yleis- tai erikoishammaslääkäri. Erikoishammaslääkärillä on tarvittaessa käytössään mikroskooppi, jolla hän näkee hampaan pienimmätkin yksityiskohdat.

Juurihoidossa hampaan juurikanavassa kulkevat hermot ja verisuonet poistetaan, jonka jälkeen juurikanava puhdistetaan, laajennetaan, lääkitään ja täytetään erityisellä juurentäyttöön tarkoitetulla materiaalilla. Juurihoito tehdään paitsi kivun poistamiseksi, myös hampaaseen syntyneen tulehduksen saamiseksi hallintaan.

Juurikanavien puhdistaminen on aikaa vievää kanavien monimutkaisen anatomian vuoksi. Juurihoito vaatii sen vuoksi yleensä useamman hoitokerran. Antibiootteja käytetään juurihoidon yhteydessä, jos infektion seurauksena on yleisoireita, kuten turvotusta ja kuumetta.
Juurihoidetusta hampaasta on hyvä ottaa röntgenkuva vuoden kuluttua hoidosta. Näin varmistetaan juuren ja juurta ympäröivien kudosten paraneminen.