Suuhygienistin palvelut

Pihlajalinnan suuhygienistit auttavat sinua pitämään huolta hampaistasi.

Hammaskiven poisto

Hampaiden pinnoille kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Mikäli plakkia ei poisteta säännöllisesti, se voi kovettua hammaskiveksi, mikä puolestaan ylläpitää ientulehdusta. Hammaskivi voi kertyä myös ientaskuihin edistäen tulehduksen leviämistä syvemmälle ikenissä ja hampaan kiinnityskudossairauden kehittymistä.

Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein. Toimenpiteen tekee Pihlajalinna Hammasklinikoilla suuhygienisti ultraäänilaitteella tai mekaanisesti käsi-instrumentein – tarvittaessa molempia käyttäen. Käynnin yhteydessä poistetaan myös värjäytymät ja levitetään fluori hampaiden pinnalle sekä annetaan neuvoja tehokkaaseen hampaiden kotihoitoon. Jos hammaskiven poisto tuntuu epämiellyttävältä, voidaan se tehdä pinta- tai paikallispuudutetta käyttäen.

Hammaskiven muodostumista on mahdollista ehkäistä harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. On tärkeää myös huolehtia hammasvälien puhdistuksesta hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

Hampaiden puhdistukseen voidaan käyttää myös soodapuhdistusta, kun halutaan poistaa pinnallisia värjäytymiä tai bakteeripeitteitä.

Soodapuhdistus

Soodapuhdistuksella on mahdollista poistaa pinnallisia värjäytymiä sekä bakteeripeitteitä hampaiden pinnoilta, uurteista ja hammasväleistä. Värjäytymistä voi olla esteettistä haittaa, mikäli niitä ilmaantuu näkyville alueille. Tyypillisimpiä värjäytymien aiheuttajia ovat muun muassa kahvi, tee ja tupakointi.

Soodapuhdistuksessa hienojakoinen soodajauhe sekä vesi- ja ilmasuihku puhdistavat hampaat tehokkaasti ja hellävaraisesti. Lopputuloksena ovat sileät ja puhtaat hampaat, jotka on helpompi pitää puhtaana myös jatkossa. Soodapuhdistus ei vahingoita hampaita, joten se voidaan toistaa tarvittaessa.

Hymy kirkastuu usein huomattavasti, vaikka soodapuhdistus ei vaalennakaan hampaiden omaa sävyä. Mikäli hampaiden sävyä halutaan selvästi vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tai kotivalkaisulusikoiden avulla.

Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkoisuus vähenee usein iän myötä. Hampaisiin aiheuttaa värjäymiä esimerkiksi kahvi, tee ja tupakka. Erilaisia värimuutoksia voi aiheutua myös esimerkiksi tapaturman, lääkkeiden tai juurihoidon seurauksena.

Kun hampaiden omaa sävyä halutaan vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tai kotivalkaisulusikoiden avulla. Molemmissa valkaisuvaihtoehdoissa vaikuttavana aineena on vetyperoksidi. Kotivalkaisussa valkaisugeeli on miedompaa.

Hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide, eikä se vahingoita hammasta. Paras tulos saavutetaan, kun valkaisu tehdään terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Ennen valkaisua olisikin hyvä tehdä hampaiden perustarkastus sekä tarvittaessa hammaskiven poisto. Valkaisu ei tehoa paikkoihin tai posliinirakenteisiin, mutta ne on mahdollista uusia valkaisun jälkeen. Valkaisutulos ja sen pysyvyys ovat yksilöllisiä. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa suunhoitotottumukset sekä elämäntavat.

Kotivalkaisulusikat

Kotivalkaisulusikoilla on mahdollista valkaista hampaita silloin kuin itselle sopii. Lusikat valmistetaan yksilöllisesti. Ne ovat pitkäaikainen ratkaisu, koska lusikoita voi käyttää uudelleen.

Valkaisulusikoiden valmistus aloitetaan ottamalla hampaista jäljennökset, joiden pohjalta hammasteknikko valmistaa valkaisulusikat. Kun valkaisulusikat ovat valmiit, suuhygienisti varmistaa niiden istuvuuden sekä ohjeistaa käytön.

Valkaisugeeliä levitetään lusikoihin ja annetaan vaikuttaa joko päivisin tai öisin kunnes haluttu valkaisutulos on saavutettu, kuitenkin enintään 14 vuorokauden ajan.

Vastaanottovalkaisu

Vastaanottovalkaisulla on mahdollista saada valkoinen hymy yhdellä hoitokerralla.

Ennen valkaisugeelin levittämistä määritetään hampaiden lähtösävy ja suojataan ikenet. Valkaisugeeli levitetään hampaisiin 1- 3 kertaa. Laservalkaisussa geelin vaikutusta voidaan tehostaa laservalolla ja Zoom-valkaisussa UV-valolla. Valkaisun päätteeksi määritellään loppusävy sekä levitetään fluorigeeli.

Pihlajalinnan vastaanottovalkaisut vaihtelevat toimipisteittäin. Hammasklinikka Stockmannilla on käytössä laservalkaisu, Munkkivuoren hammasklinikalla Opalescence Boost -valkaisumenetelmä ja Tampereen hammasklinikalla Zoom-valkaisu.