Suuhygienistin palvelut

Osana perushammashoitoa hammaslääkäri ohjaa asiakkaan hyödyntämään myös suuhygienistin palveluita. Suuhygienisti on suun terveyden ammattilainen, joka on erikoistunut suun ja hampaiden puhdistukseen, kotihoidon ohjaukseen, sekä ennaltaehkäisevään hoitoon.

Osaavien ja ystävällisten suuhygienistiemme palveluihin kuuluvat mm.

Suuhygienistin tekemä puhdistus
Suuhygienisti poistaa hampaista bakteeripeitteet, hammaskiven, paikkaylimäärät ja värjäytymät. Puhdistuksessa käytetään käsi-instrumentteja ja/tai ultraäänilaitetta. Hampaiden värjäymiä poistetaan puhdistustahnalla tai soodapuhdistusmenetelmällä. Myös tarkoituksenmukaisten kotihoitovälineiden valinta ja käytönohjaus sekä fluorikäsittelyt kuuluvat suuhygienistien tehtäviin.

Suuhygienistillä on hyvä käydä säännöllisesti hampaiden puhdistuksessa. Yksilöllisen käyntivälin määrittäminen on suositeltavaa, mutta yleisimmin suuhygienistin vastaanotolla käydään 1-2 kertaa vuodessa. Säännöllinen hammaskiven poisto pitää suun terveenä sekä hampaat puhtaina. Hammaskiven poisto hampaiden pinnoilta ei onnistu kotikonstein.

Hammaskiven poisto

Hampaiden pinnoille kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Jos plakkia ei poisteta säännöllisesti, se voi kovettua hammaskiveksi, joka puolestaan ylläpitää ientulehdusta. Hammaskivi voi kertyä myös ientaskuihin, mikä edistää tulehduksen leviämistä syvemmälle ikenissä sekä hampaan kiinnityskudossairauden kehittymistä.

Hammaskiven poistaminen ei onnistu kotikonstein. Toimenpiteen tekee suuhygienisti ultraäänilaitteella tai mekaanisesti käsi-instrumentein – tarvittaessa molempia käyttäen. Käynnin yhteydessä poistetaan myös värjäytymät ja levitetään fluori hampaiden pinnalle sekä annetaan neuvoja tehokkaaseen hampaiden kotihoitoon. Jos hammaskiven poisto tuntuu epämiellyttävältä, se voidaan tehdä pinta- tai paikallispuudutetta käyttäen.

Hammaskiven muodostumista on mahdollista ehkäistä harjaamalla hampaat säännöllisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. On tärkeää myös huolehtia hammasvälien puhdistuksesta hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla.

Hampaiden puhdistukseen voidaan käyttää myös soodapuhdistusta, kun halutaan poistaa pinnallisia värjäytymiä tai bakteeripeitteitä.

Soodapuhdistus

Soodapuhdistuksella on mahdollista poistaa pinnallisia värjäytymiä sekä bakteeripeitteitä hampaiden pinnoilta, uurteista ja hammasväleistä. Värjäytymistä voi olla esteettistä haittaa, mikäli niitä ilmaantuu näkyville alueille. Tyypillisimpiä värjäytymien aiheuttajia ovat muun muassa kahvi, tee ja tupakointi.

Soodapuhdistuksessa hienojakoinen soodajauhe sekä vesi- ja ilmasuihku puhdistavat hampaat tehokkaasti ja hellävaraisesti. Lopputuloksena ovat sileät ja puhtaat hampaat, jotka on helpompi pitää puhtaana myös jatkossa. Soodapuhdistus ei vahingoita hampaita, joten se voidaan toistaa tarvittaessa.

Hymy kirkastuu usein huomattavasti, vaikka soodapuhdistus ei vaalennakaan hampaiden omaa sävyä. Mikäli hampaiden sävyä halutaan selvästi vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tai kotivalkaisulusikoiden avulla.

Hampaiden valkaisu

Kaunis hymy tuo lisää itsevarmuutta ja parantaa elämänlaatua. Yksi kauniin hymyn tuojista on valkoiset hampaat. Hampaiden valkoisuus vähenee usein iän myötä. Useimpien hampaat värjääntyvät hieman erilaisista syistä johtuen. Tavallisimpia värjäytymien aiheuttajia ovat kahvi, tee, punaviini, cola-juomat ja tupakanpoltto. Erilaisia värimuutoksia voi aiheutua myös esimerkiksi tapaturman, lääkkeiden tai juurihoidon seurauksena. Värjäytymiä voidaan kuitenkin poistaa hampaita valkaisemalla.

Hampaiden valkaisu on suuhygienistin suorittamana turvallista ja se sopii kaikille - ikään tai sukupuoleen katsomatta. Valkaisuhoito aloitetaan suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksella, jossa mm. poistetaan hammaskivi ja puhdistetaan hampaiden pinta laseria varten

Kun hampaiden omaa sävyä halutaan vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tai kotivalkaisulusikoiden avulla. Molemmissa valkaisuvaihtoehdoissa vaikuttavana aineena on vetyperoksidi. Kotivalkaisussa valkaisugeeli on miedompaa.

Hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide, eikä se vahingoita hammasta. Paras tulos saavutetaan, kun valkaisu tehdään terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Ennen valkaisua olisikin hyvä tehdä hampaiden perustarkastus sekä tarvittaessa hammaskiven poisto. Valkaisu ei tehoa paikkoihin tai posliinirakenteisiin, mutta ne on mahdollista uusia valkaisun jälkeen. Valkaisutulos ja sen pysyvyys ovat yksilöllisiä. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa suunhoitotottumukset sekä elämäntavat.

Laservalkaisu

Nykyaikaisella laservalkaisulla hampaiden valkaisu on tehokkaampaa ja nopeampaa kuin aikaisemmin. Luonnollisen vaaleat ja kirkkaat hampaat saadaan yhden käyntikerran aikana. Laservalkaisussa hampaiden hymyalueen vapaat pinnat käsitellään valkaisugeelillä, joka valotetaan laservaloa hyödyntäen. Hampaiden sävy voi muuttua yhdellä vastaanottokäynnillä jopa 5-10 astetta vaaleammaksi riippuen hampaiden alkuperäisestä väristä, hampaiden rakenteesta sekä värjäytymisen syistä.

Hampaiden valkaisun vaiheet

 1. Valmistautuminen
  Valkaisuhoidon tuloksen parantamiseksi suun on hyvä olla terve ja hampaat puhdistettu hammaskivestä. Sensitiivisen hammastahnan käyttäminen kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua on todettu ennaltaehkäisevän hampaiden yliherkkyyttä valkaisun aikana tai sen jälkeen. Suuvesiä tulee välttää kaksi päivää ennen valkaisua. Ennen valkaisuhoidon aloittamista täytetään viranomaistodistusten mukainen esitietolomake ja käydään hampaiden valkaisun vaiheet läpi. Hampaiden väriaste määritetään hammasväri-asteikon avulla. Ikenet, limakalvot ja hampaiden kuluneet pinnat suojataan huolellisesti.

 2. Geeli
  Hampaiden vapaille pinnoille eli ns. ‘hymyalueen’ hampaille levitetään valkaisugeeliä, joka aktivoidaan nykyaikaista laservaloa hyödyntäen.

 3. Viimeistely
  Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat käsitellään valkaisun jälkihoitoon tarkoitetulla viimeistelygeelillä. Hampaat kuvataan ja määritetään hampaiden uusi, vaalentunut väri.

Tärkeää hampaiden valkaisun jälkeen

 • Ole syömättä ja juomatta 2 tuntia (vettä voi juoda)
 • Seuraavien 48 tunnin aikana
  • älä tupakoi/käytä nuuskaa
  • älä nauti värjääviä tai happamia ravintoaineita, kuten kahvia, teetä, punaviiniä, colajuomia, suklaata, salmiakkia, lakritsia, soijaa, ketsuppia, punajuurta, currya, mustikoita, appelsiineja, greippiä tai soodaa
 • 7 päivään jälkeen valkaisun ei saa käyttää värjääviä kemiallisia suun puhdisteita tai suuvesiä, kuten klooriheksidiiniä tai Listerineä.
 • Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja ehkäisee mahdollista vihlontaa (esim. Sensodyne)
 • Valkaisuhoidon tuloksen tukemiseksi suosittelemme, että suuta huuhdotaan vedellä aina, kun on nautittu värjääviä ravintoaineita
  Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat saattavat olla yliherkät kylmälle tai kuumalle. Hampaiden herkkyys menee ohi 1-2 vuorokaudessa. Hampaissa saattaa myös ilmetä sävyeroja (esim. fluoroosin aiheuttamia valkoisia läikkiä), jotka tasoittuvat kahden viikon aikana.

Varaa aika hampaiden valkaisuun

Varaa aika hampaiden valkaisuun puhelimitse lähimmästä hampaita hoitavasta toimipisteestämme.

Kotivalkaisulusikat

Kotivalkaisulusikoilla on mahdollista valkaista hampaita silloin kuin itselle sopii. Lusikat valmistetaan yksilöllisesti. Ne ovat pitkäaikainen ratkaisu, koska lusikoita voi käyttää uudelleen.

Valkaisulusikoiden valmistus aloitetaan ottamalla hampaista jäljennökset, joiden pohjalta hammasteknikko valmistaa valkaisulusikat. Kun valkaisulusikat ovat valmiit, suuhygienisti varmistaa niiden istuvuuden sekä ohjeistaa käytön.

Valkaisugeeliä levitetään lusikoihin ja annetaan vaikuttaa joko päivisin tai öisin kunnes haluttu valkaisutulos on saavutettu, kuitenkin enintään 14 vuorokauden ajan.

Vastaanottovalkaisu

Vastaanottovalkaisulla on mahdollista saada valkoinen hymy yhdellä hoitokerralla.

Ennen valkaisugeelin levittämistä määritetään hampaiden lähtösävy ja suojataan ikenet. Valkaisugeeli levitetään hampaisiin 1- 3 kertaa. Laservalkaisussa geelin vaikutusta voidaan tehostaa laservalolla ja Zoom-valkaisussa UV-valolla. Valkaisun päätteeksi määritellään loppusävy sekä levitetään fluorigeeli.

Pihlajalinnan vastaanottovalkaisut vaihtelevat toimipisteittäin. Hammasklinikka Stockmannilla on käytössä laservalkaisu, Munkkivuoren hammasklinikalla Opalescence Boost -valkaisumenetelmä ja Tampereen hammasklinikalla Zoom-valkaisu.