Hampaiden valkaisu

Kaunis hymy tuo lisää itsevarmuutta ja parantaa elämänlaatua. Yksi kauniin hymyn tuojista on valkoiset hampaat.

Hampaiden valkoisuus vähenee usein iän myötä. Useimpien hampaat värjääntyvät hieman erilaisista syistä johtuen. Tavallisimpia värjäytymien aiheuttajia ovat kahvi, tee, punaviini, cola-juomat ja tupakanpoltto. Erilaisia värimuutoksia voi aiheutua myös esimerkiksi tapaturman, lääkkeiden tai juurihoidon seurauksena. Värjäytymiä voidaan kuitenkin poistaa hampaita valkaisemalla.

Hampaiden valkaisu on suuhygienistin suorittamana turvallista ja se sopii kaikille - ikään tai sukupuoleen katsomatta. Valkaisuhoito aloitetaan suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksella, jossa mm. poistetaan hammaskivi ja puhdistetaan hampaiden pinnat.

Kun hampaiden omaa sävyä halutaan vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla tai kotivalkaisulusikoiden avulla. Molemmissa valkaisuvaihtoehdoissa vaikuttavana aineena on vetyperoksidi. Kotivalkaisussa valkaisugeeli on miedompaa.

Hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide, eikä se vahingoita hammasta. Paras tulos saavutetaan, kun valkaisu tehdään terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Ennen valkaisua olisikin hyvä tehdä hampaiden perustarkastus sekä tarvittaessa hammaskiven poisto. Valkaisu ei tehoa paikkoihin tai posliinirakenteisiin, mutta ne on mahdollista uusia valkaisun jälkeen. Valkaisutulos ja sen pysyvyys ovat yksilöllisiä. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa suunhoitotottumukset sekä elämäntavat.

Laservalkaisu

Nykyaikaisella laservalkaisulla hampaiden valkaisu on tehokkaampaa ja nopeampaa kuin aikaisemmin. Luonnollisen vaaleat ja kirkkaat hampaat saadaan yhden käyntikerran aikana. Laservalkaisussa hampaiden hymyalueen vapaat pinnat käsitellään valkaisugeelillä, joka valotetaan laservaloa hyödyntäen. Hampaiden sävy voi muuttua yhdellä vastaanottokäynnillä jopa 5-10 astetta vaaleammaksi riippuen hampaiden alkuperäisestä väristä, hampaiden rakenteesta sekä värjäytymisen syistä.

Hampaiden valkaisun vaiheet

 1. Valmistautuminen
  Valkaisuhoidon tuloksen parantamiseksi suun on hyvä olla terve ja hampaat puhdistettu hammaskivestä. Sensitiivisen hammastahnan käyttäminen kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua on todettu ennaltaehkäisevän hampaiden yliherkkyyttä valkaisun aikana tai sen jälkeen. Suuvesiä tulee välttää kaksi päivää ennen valkaisua. Ennen valkaisuhoidon aloittamista täytetään viranomaistodistusten mukainen esitietolomake ja käydään hampaiden valkaisun vaiheet läpi. Hampaiden väriaste määritetään hammasväri-asteikon avulla. Ikenet, limakalvot ja hampaiden kuluneet pinnat suojataan huolellisesti.

 2. Geeli
  Hampaiden vapaille pinnoille eli ns. ‘hymyalueen’ hampaille levitetään valkaisugeeliä, joka aktivoidaan nykyaikaista laservaloa hyödyntäen.

 3. Viimeistely
  Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat käsitellään valkaisun jälkihoitoon tarkoitetulla viimeistelygeelillä. Hampaat kuvataan ja määritetään hampaiden uusi, vaalentunut väri.

Tärkeää hampaiden valkaisun jälkeen

 • Ole syömättä ja juomatta 2 tuntia (vettä voi juoda)
 • Seuraavien 48 tunnin aikana
  • älä tupakoi/käytä nuuskaa
  • älä nauti värjääviä tai happamia ravintoaineita, kuten kahvia, teetä, punaviiniä, colajuomia, suklaata, salmiakkia, lakritsia, soijaa, ketsuppia, punajuurta, currya, mustikoita, appelsiineja, greippiä tai soodaa
 • 7 päivään jälkeen valkaisun ei saa käyttää värjääviä kemiallisia suun puhdisteita tai suuvesiä, kuten klooriheksidiiniä tai Listerineä.
 • Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja ehkäisee mahdollista vihlontaa (esim. Sensodyne)
 • Valkaisuhoidon tuloksen tukemiseksi suosittelemme, että suuta huuhdotaan vedellä aina, kun on nautittu värjääviä ravintoaineita
  Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat saattavat olla yliherkät kylmälle tai kuumalle. Hampaiden herkkyys menee ohi 1-2 vuorokaudessa. Hampaissa saattaa myös ilmetä sävyeroja (esim. fluoroosin aiheuttamia valkoisia läikkiä), jotka tasoittuvat kahden viikon aikana.