Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide, eikä se vahingoita hammasta. Kaunis hymy tuo lisää itsevarmuutta ja parantaa elämänlaatua.

Ennen valkaisua kannattaa käydä hammastarkastuksessa ja tarvittaessa hammaskiven poistossa, koska paras lopputulos saadaan tekemällä valkaisu terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Myös sinulle paras hampaiden valkaisumenetelmä selviää vastaanotolla.

Hampaiden valkaisuarvointiin voit varata ajan suoraan verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010.

Hampaiden värjääntyminen

Hampaiden valkoisuus vähenee usein iän myötä. Useimpien hampaat värjääntyvät hieman erilaisista syistä johtuen. Tavallisimpia värjäytymien aiheuttajia ovat kahvi, tee, punaviini, cola-juomat ja tupakanpoltto. Erilaisia värimuutoksia voi aiheutua myös esimerkiksi tapaturman, lääkkeiden tai juurihoidon seurauksena. Värjäytymiä voidaan poistaa hampaita valkaisemalla.

Suuhygienistin tekemä hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu on suuhygienistin suorittamana turvallista ja se sopii kaikille - ikään tai sukupuoleen katsomatta. Valkaisuhoito aloitetaan suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksella, jossa mm. poistetaan hammaskivi ja puhdistetaan hampaiden pinnat.

Kun hampaiden omaa sävyä halutaan vaalentaa, voidaan hampaat valkaista vastaanotolla laservalkaisulla tai kotivalkaisulusikoiden avulla. Molemmissa valkaisuvaihtoehdoissa vaikuttavana aineena on vetyperoksidi. Kotivalkaisussa valkaisugeeli on miedompaa.

Valkaisutulos ja sen pysyvyys ovat yksilöllisiä. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa suunhoitotottumukset sekä elämäntavat. Hampaiden valkaisu ei tehoa paikkoihin tai posliinirakenteisiin, mutta ne on mahdollista uusia valkaisun jälkeen.

Kotivalkaisulusikat

Kotivalkaisulusikoilla on mahdollista valkaista hampaita silloin kuin itselle sopii. Lusikat valmistetaan yksilöllisesti. Ne ovat pitkäaikainen ratkaisu, koska lusikoita voi käyttää uudelleen.

Valkaisulusikoiden valmistus aloitetaan ottamalla hampaista jäljennökset, joiden pohjalta hammasteknikko valmistaa valkaisulusikat. Kun valkaisulusikat ovat valmiit, suuhygienisti varmistaa niiden istuvuuden sekä ohjeistaa käytön.
Valkaisugeeliä levitetään lusikoihin ja annetaan vaikuttaa joko päivisin tai öisin kunnes haluttu valkaisutulos on saavutettu, kuitenkin enintään 14 vuorokauden ajan.

Laservalkaisu

Nykyaikaisella laservalkaisulla hampaiden valkaisu on tehokkaampaa ja nopeampaa kuin aikaisemmin. Luonnollisen vaaleat ja kirkkaat hampaat saadaan yhden käyntikerran aikana.

Laservalkaisussa hampaiden hymyalueen vapaat pinnat käsitellään valkaisugeelillä, joka valotetaan laservaloa hyödyntäen. Hampaiden sävy voi muuttua yhdellä vastaanottokäynnillä jopa 5-10 astetta vaaleammaksi riippuen hampaiden alkuperäisestä väristä, hampaiden rakenteesta sekä värjäytymisen syistä.

Hampaiden valkaisun vaiheet

Valkaisuhoidon tuloksen parantamiseksi suun on hyvä olla terve ja hampaat puhdistettu hammaskivestä. Sensitiivisen hammastahnan käyttäminen kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua on todettu ennaltaehkäisevän hampaiden yliherkkyyttä valkaisun aikana tai sen jälkeen. Suuvesiä tulee välttää kaksi päivää ennen valkaisua.

Hampaiden väriaste määritetään hammasväri-asteikon avulla. Ikenet, limakalvot ja hampaiden kuluneet pinnat suojataan huolellisesti. Hampaiden vapaille pinnoille eli ns. hymyalueen hampaille levitetään valkaisugeeliä, joka aktivoidaan nykyaikaista laservaloa hyödyntäen.

Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat käsitellään valkaisun jälkihoitoon tarkoitetulla viimeistelygeelillä. Hampaat kuvataan ja määritetään hampaiden uusi, vaalentunut väri.

Hampaiden valkaisun jälkeen

  • Ole syömättä ja juomatta 2 tuntia (vettä voi juoda)
  • Seuraavien 48 tunnin aikana älä tupakoi/käytä nuuskaa. Älä nauti värjääviä tai happamia ravintoaineita, kuten kahvia, teetä, punaviiniä, colajuomia, suklaata, salmiakkia, lakritsia, soijaa, ketsuppia, punajuurta, currya, mustikoita, appelsiineja, greippiä tai soodaa
  • 7 päivään jälkeen valkaisun ei saa käyttää värjääviä kemiallisia suun puhdisteita tai suuvesiä, kuten klooriheksidiiniä tai Listerineä
  • Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää sensitiivistä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja ehkäisee mahdollista vihlontaa (esim. Sensodyne)
  • Valkaisuhoidon tuloksen tukemiseksi suosittelemme, että suuta huuhdotaan vedellä aina, kun on nautittu värjääviä ravintoaineita

Hampaiden valkaisun jälkeen hampaat saattavat olla yliherkät kylmälle tai kuumalle. Hampaiden herkkyys menee ohi 1-2 vuorokaudessa. Hampaissa saattaa myös ilmetä sävyeroja (esim. fluoroosin aiheuttamia valkoisia läikkiä), jotka tasoittuvat kahden viikon aikana.

Ajanvaraus

Paras lopputulos saadaan tekemällä hampaiden valkaisu terveeseen ja puhtaaseen suuhun. Ennen valkaisua kannattaa käydä hammastarkastuksessa ja tarvittaessa hammaskiven poistossa.

Varaa aika hammastarkastukseen verkkoajanvarauksesta tai asiakaspalvelustamme 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Voit myös varata ajan suoraan hampaiden valkaisuarviointiin verkkoajanvarauksesta.

Hinnat

Katso hampaiden valkaisun hinnat hammashoidon hinnastosta. Tutustu myös hinta- ja rahoitustietoihin.

Lue myös