Suun alueen kirurgiset toimenpiteet

Yleisimpiä suun alueen kirurgisia toimenpiteitä ovat viisaudenhampaiden leikkaukselliset poistot ja keinojuurten eli hammasimplanttien asennus.

Muita suukirurgiaan kuuluvia toimenpiteitä ovat kasvainten poistaminen sekä kokoproteesin alle syntyneen limakalvon liikakasvun tai tulehtuneen ienkudoksen poistaminen. Myös erilaisista limakalvomuutoksista otettavat koepalat kuuluvat suukirurgian alaan.

Usein kirurgiseen hoitoon liitetään tukihoitona antibioottikuuri sekä sopiva särkylääkitys, koska kirurgisen hoidon jälkeen leikkausalueella voi esiintyä hetkellistä kipua ja turvotusta.

Kirurgiset toimenpiteet suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää sedaatiota eli kevytnukutusta.

Hammasimplantit

Titaanista valmistettu implantti eli keinojuuri on luonnollisin tapa korvata kokonaan puuttuva oma hammas. Implanteilla voidaan korvata yksittäisen hampaan lisäksi useampi puuttuva hammas tai hampaattoman leuan koko purenta.

Arvio implanttihoidon sopivuudesta tehdään aina tapauskohtaisesti hammaslääkärin vastaanotolla. Yleissairaudet tai elintavat ovat harvoin este implantin asettamiselle.

Implanttileikkaus on yksinkertainen ja turvallinen kirurginen toimenpide. Tutkimuksen ja suunnittelun jälkeen leukaluuhun asennetaan titaanista valmistettu implantti. Kun implantti on luutunut leukaluuhun, asennetaan sen päälle hammaslaboratoriossa valmistettu kruunu.

Myös irtoproteesille voi saada lisätukea implanteista. Muutoin hankalasti pysyvä alaleuan kokoproteesi saadaan implanteilla tukevaksi.
Implantit ovat hyvin kestäviä. Valmistajat antavat implanteilleen pääsääntöisesti elinikäisen takuun.