Suun kuvantaminen

Suun kuvantamisella saadaan lisätietoa hoidon suunnittelua varten. Hyvä röntgentutkimus takaa parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman. Pihlajalinna Hammasklinikalla kaikki perusröntgenkuvat otetaan digitaalisesti. Kuvat saadaan heti katsottaviksi ja kuvauksen sädeannos on erittäin pieni.

Suppealle alueelle kohdennettavat kuvat otetaan yleensä 1–2 vuoden välein. Kuvilla kartoitetaan karies- ja kiinnityskudostilannetta. Suppean alueen kuvia otetaan tyypillisesti myös juurihoitojen yhteydessä ja seurannassa.

Koko leuan panoraamakuvassa eli ortopantomo-kuvassa (OPTG) saadaan näkyville ylä- ja alaleuan hampaiden juurten kärkialueet sekä poskiontelot ja leukanivelten seutu. Panoraamakuvaa käytetään selvitettäessä leukojen terveyden kokonaistilannetta. Kuva pyritään ottamaan hoidon alkuvaiheessa ja jatkossa tavallisesti noin viiden vuoden välein.

Suun terveyttä voidaan tutkia myös kartiokeilakuvauksella, jolla saadaan erittäin tarkkoja, kolmiulotteisia kuvia leuan alueelta.

Kartiokeilakuvaus (KKTT)

Leukojen [kartiokeilakuvauksella](https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/tutkimuspalvelut/kuvantaminen#kartiokeilatietokonetomografia-(kartiokeila-tt) eli KKTT-tutkimuksella saadaan pikkutarkkaa ja kolmiuloitteista leikekuvaa, joka täydentää koko leuan panoramakuvaa. Kartiokeilakuvausta käytetään esimerkiksi oikomis-, implantti- ja juurihoidon suunnittelussa.

Kartiokeilakuvaus on kartiokeilatekniikkaan perustuva tietokonetomografiatutkimus, joka hyödyntää röntgensäteitä. Elimistöön kohdistuva säderasitus on kuvauksessa pieni. Tutkimus on nopea ja se tehdään yleensä istuen.