Hammastapaturmat voidaan jakaa hampaan kovakudoksen vammoihin ja hampaan tukikudoksen vammoihin. Kovakudosvammoja ovat eriasteiset hampaan kruunuosan tai juuren murtumat. Tukikudosvammoja ovat hampaiden siirtymät tai irtoamiset.
Suuhun kohdistuneen tapaturman jälkeen hampaat on hyvä käydä tarkistuttamassa, vaikkei niissä tuntuisi tai näkyisi oireita. Oireet voivat alkaa jopa vuosia tapaturman sattumisen jälkeen. Kun hampaat tarkastetaan ja rekisteröidään heti, saadaan mahdollisesti myöhemmin oireilevat hampaat liitettyä oikeaan tapaturmaan.
Hampaiden vauriot eivät parane, jos niitä ei hoideta. Varsinkin lasten hammasvauriot voivat olla hankalia, koska vielä kehitysvaiheessaan olevien hampaiden ja leukojen vammat voivat aiheuttaa vaivaa loppuiäksi.
Iskun seurauksena irronnut hammas tulee ottaa talteen, koska se voidaan mahdollisesti kiinnittää paikoilleen, mikäli se päästään istuttamaan riittävän nopeasti. Irronnutta hammasta tulee kuljetuksen aikana säilyttää kosteassa, esimerkiksi kielen alla, tai syljellä tai maidolla kostutettuun nenäliinaan käärittynä.
Mikäli irronnut hammas on maitohammas, sitä ei kiinnitetä takaisin paikoilleen, eikä sitä tarvitse säästää.
Hammaslääkärin hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli hampaasta on tapaturman seurauksena lohjennut pala, vaikkei hammas oireilisikaan. Mikäli hammas on katkennut tai irronnut suusta, on hammaslääkäriin mentävä mahdollisimman nopeasti.
Pienehkön palan irtoaminen voi odottaa hoitoa, oireiden mukaisesti, yleensä myös seuraavaan arkipäivään.
On tärkeää, että hammastapaturman yhteydessä tehdään lausunto vakuutusyhtiöön, jossa huomioidaan tilanne ja sen vaikutukset myös pitkälle tulevaisuuteen. Usein esimerkiksi kasvavalla nuorella vaurioituneen hampaan lopullinen korjaaminen voidaan tehdä vasta kasvun päätyttyä.
Riittävän voimakkaan ja sopivansuuntaisen iskun seurauksena alaleuanluu voi murtua. Murtunutta leukaa hoitaa hammaslääkäri tai lääkäri. Murtumia on eriasteisia. Joskus hoidoksi voi riittää pelkkä alaleuan liikkeiden varominen ja muutaman viikon pehmyt ruokavalio.
Osa murtumista hoidetaan kiskottamalla eli sitomalla ylä- ja alahampaat yhteen metallilangalla muutamaksi viikoksi, jolloin murtumakohta pääsee luutumaan. Leukamurtumat vaativat joskus leikkaushoitoa.
Riskialtteissa urheilulajeissa useimmat hammastapaturmat voisi ehkäistä käyttämällä asianmukaisia hammassuojia. Esimerkiksi erilaisissa kamppailulajeissa on erityisen suuri riski saada hammas- tai leukavamma. Hammassuojat pienentävät myös merkittävästi luuvälitteisen aivotärähdyksen riskiä, koska niillä saadaan ylä- ja alahampaiden väliin iskua vaimentava kerros.
Myös junioripelaajien tai muiden ristikkoa käyttävien pelaajien kannattaa käyttää hammassuojaa aivotärähdyksen estämiseksi.
Yksilölliset hammaslääkärin tekemät hammassuojat ehkäisevät vammoja parhaiten ja ovat käyttömukavuudeltaan ylivoimaiset.