Viisaudenhammas

Viisaudenhampaat ovat pysyvistä hampaista takimmaiset. Joskus viisaudenhampaat eivät tahdo kunnolla mahtua suuhun tai ne aiheuttavat vaivoja, jolloin ne joudutaan poistamaan.

Viisaudenhampaan puhkeaminen

Viisaudenhampaat ovat saaneet nimensä siitä, että ne kasvavat useimmiten vasta murrosiän jälkeen, eli silloin kun ihmisen oletetaan 'viisastuneen’. Viisaudenhampaat eli viisurit tunnetaan joskus myös 'kaseina’, koska ne ovat kahdeksannet hampaat edestäpäin lukien.

Viisaudenhampaat puhkeavat suuhun tavallisesti noin 20 ikävuoden tienoilla. Viisaudenhampaat voivat puhjeta joskus vain osittain tai jäädä kokonaan puhkeamatta.

Onko viisaudenhammas pakko poistaa?

Viisaudenhampaan poisto voi olla tarpeen monesta eri syystä. Joissain tapauksissa viisaudenhampaat kasvavat vinoon ja vahingoittavat muita hampaita. Joskus viisaudenhampaat eivät mahdu suuhun tai aiheuttavat tulehduksia ympäröivään pehmytkudokseen.

Viisaudenhampaat myös reikiintyvät muita hampaita herkemmin, koska niiden kunnollinen puhdistaminen on usein hankalaa. Silloin niiden poisto on suositeltavaa.

Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri tarkastaa viisaudenhampaiden tilanteen. Jos hampaistosta on otettu röntgenkuva, suukirurgi voi sen perusteella arvioida, onko puhkeamassa olevasta viisaudenhampaasta odotettavissa ongelmia. Tällöin viisaudenhammas voidaan poistaa jo ennen puhkeamista, jolloin vältytään tavallisimmilta viisaudenhampaiden aiheuttamilta vaivoilta.

Viisaudenhampaan aiheuttamat oireet

Yleisiä viisaudenhampaan aiheuttamia vaivoja ovat tulehdus, kipu, jotka johtuvat viisaudenhampaan tulehduksesta. Puhkeava viisaudenhammas voi ilman tulehdustakin aiheuttaa epämääräistä oireilua leukojen alueella, ja toisinaan kipuoire voidaan sekoittaa korvakipuun.

Tulehtunut viisaudenhammas eli perikoroniitti on puhkeavaan viisaudenhampaaseen liittyvä ientulehdus. Se on yleinen vaiva nuorilla aikuisilla, varsinkin alaleuassa.

Tulehtuneen viisaudenhampaan yleisiä oireita ovat kipu, turvotus, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys. Joskus hampaan päällä olevan limakalvoläpän turvotessa vastapurennassa oleva hammas voi hangata sen rikki. Vakavampia oireita ovat kuume ja suun avaamisvaikeudet.

Hammaslääkäri arvioi puhkeamassa olevan viisaudenhampaan mahdollisuuden puhjeta normaaliin purentaan. Jos viisaudenhammas on huonossa asennossa ja on todennäköistä, että hammas ei mahdu puhkeamaan hammaskaarelle, se on syytä poistaa. Poisto tehdään kuitenkin vasta akuutin tulehduksen rauhoituttua.

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaat voidaan poistaa joko hammaslääkärin toimesta tai leikkauksella eli kirurgisesti, jolloin poiston tekee suukirurgi. Viisaudenhampaan poisto kestää puolesta tunnista tuntiin, riippuen montako hammasta ja millä menetelmällä hampaita poistetaan.

Viisaudenhampaiden poistot tehdään lähes poikkeuksetta kevytnukutuksessa eli sedaatiossa, jolloin käytetään sekä rentouttavaa lääkettä että kipulääkettä. Sedaatio ja hampaan poisto nukutuksessa ovat hyviä vaihtoehtoja niille, jotka kärsivät hammaslääkäripelosta.

Viisaudenhampaan poistosta toipuminen

Viisaudenhampaan poiston jälkeen määrätään kipulääkitys ja joissain tapauksissa myös antibiootteja. Sairaslomaa ei yleensä tarvita, mutta tarvittaessa hammaslääkäri voi kirjoittaa muutaman päivän sairaslomaa.

Yleensä viisaudenhampaan poistosta toipuminen on nopeaa, vaikka se aiheuttaakin tiettyjä jälkioireita. Kipu häviää muutaman päivän kuluessa. Verenvuoto tyrehtyy usein jo leikkauspäivänä, mutta pientä vuotoa voi olla muutamien päivien ajan. Viisaudenhampaan poisto voi aiheuttaa turvotusta, joka häviää viikon kuluessa. Kipua, verenvuotoa ja turvotusta voi helpottaa kylmähauteella.

Viisaudenhampaan poiston jälkeen ei saa syödä tai juoda muutamaan tuntiin. Sen jälkeen kannattaa suosia kylmiä tai viileitä ruokia ja juomia. Urheilua ja treenaamista kannattaa välttää noin viikon ajan.

Jos viisaudenhampaan poiston jälkeen kipu tai hermokipu ei laannu, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin.

Ajanvaraus

Varaa aika suun terveyden ammattilaiselle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 010. Asiakaspalvelumme auttaa ajanvarauksessa joka päivä ympäri vuorokauden.

Voit varata ajan myös lähimmästä Pihlajalinnan hammasklinikasta.

Lue myös: