Viisaudenhammas

Viisaudenhampaat ovat pysyvistä hampaista takimmaiset. Viisaudenhampaat eli viisurit tunnetaan joskus myös 'kaseina’, koska ne ovat kahdeksannet hampaat edestäpäin lukien.

Viisaudenhampaat ovat saaneet nimensä siitä, että ne kasvavat useimmiten vasta murrosiän jälkeen, eli silloin kun ihmisen oletetaan 'viisastuneen’. Ne puhkeavat suuhun tavallisesti noin 20 ikävuoden tienoilla. Viisaudenhampaat voivat puhjeta joskus vain osittain, tai jäädä kokonaan puhkeamatta. Usein viisaudenhampaat eivät tahdo kunnolla mahtua suuhun, jolloin ne joudutaan poistamaan.

Jos hampaistosta on otettu röntgenkuva, suukirurgi voi sen perusteella arvioida, onko puhkeamassa olevasta viisaudenhampaasta odotettavissa ongelmia. Tällöin hammas voidaan poistaa jo ennen puhkeamista, jolloin vältytään tavallisimmilta viisaudenhampaiden aiheuttamilta vaivoilta.

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaan poisto voi olla tarpeen monesta eri syystä. Joissain tapauksissa viisaudenhampaat kasvavat vinoon ja vahingoittavat muita hampaita, joskus ne eivät mahdu suuhun tai aiheuttavat tulehduksia ympäröivään pehmytkudokseen. Viisaudenhampaat myös reikiintyvät muita hampaita herkemmin, koska niiden kunnollinen puhdistaminen on usein hankalaa.

Viisaudenhampaassa esiintyvä perikoroniitti, eli puhkeavaan hampaaseen liittyvä ientulehdus, on yleinen vaiva nuorilla aikuisilla, varsinkin alaleuassa. Yleisiä oireita ovat kipu, turvotus, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys. Hampaan päällä olevan limakalvoläpän turvotessa vastapurennassa oleva hammas voi hangata sen rikki. Vakavampia oireita ovat kuume ja suun avaamisvaikeudet.

Puhkeava viisaudenhammas voi ilman tulehdustakin aiheuttaa epämääräistä oireilua leukojen alueella, ja toisinaan kipuoire voidaan sekoittaa korvakipuun.

Hammaslääkäri arvioi puhkeamassa olevan viisaudenhampaan mahdollisuuden puhjeta normaaliin purentaan. Jos viisaudenhammas on huonossa asennossa ja on todennäköistä, että hammas ei mahdu puhkeamaan hammaskaarelle, se on syytä poistaa. Poisto tehdään kuitenkin vasta akuutin tulehduksen rauhoituttua.

Viisaudenhampaiden poistot tehdään lähes poikkeuksetta sedaatiossa, koska on todettu, että näin toimenpide on kivuton ja menee nopeasti ja helposti.

Toimenpide sujuu todellakin helposti ja nopeasti. Myös toimenpiteestä toipuminen on usein nopeaa ja ongelmatonta. Toimenpiteen jälkeen suukirurgi määrää kipulääkityksen ja joissain tapauksissa myös antibiootteja.

Nuori miesasiakkaamme, jolta poistettiin 4 viisaudenhammasta kirurgisesti sedaatiossa, kommentoi omaa toimenpidettä näin: “Halusin sedaation, koska kaikki 4 viisaudenhammasta poistettiin kerralla. Toimenpide meni hyvin ja nopeasti, en huomannut ajan kulua eikä ollut särkyjä ja turvotuksia jälkikäteen. Muutaman päivän söin särkylääkkeitä. Olin tyytyväinen päätökseeni!”