Punkkirokotus - suojaudu puutiaisaivokuumetta vastaan

Punkki eli puutiainen levittää kahta eri tautia borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta. Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Perusrokotesarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta, joista kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua. Reseptiä ei tarvita ja rokotteen saat kätevästi meiltä.

Täysi suoja edellyttää kolmen rokotuksen sarjaa. Voit aloittaa tai jatkaa rokotussarjaa meillä tai ottaa tehosterokotuksen.

Puutiaisaivokuumerokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta (TBE). Punkkikausi alkaa keväällä.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen, ja kolmas annetaan 5–12 kuukauden päästä toisesta. Rokotus voidaan antaa yli 1-vuotiaalle.

Ensimmäinen tehosteannos tulee antaa kolmen vuoden kuluttua kolmannesta rokoteannoksesta. Sen jälkeen tehosterokoteannokset annetaan iästä ja rokoteaineesta riippuen 3–10 vuoden välein.

Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua. Jos altistuminen TBE-virukselle jatkuu myös tämän jälkeen, tehosteiden aikataulu on seuraava:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua.
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet viiden vuoden välein.
  • Yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet kolmen vuoden välein.
  • Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste kolmen vuoden välein.

Voit aloittaa tai jatkaa rokotussarjaa meillä tai ottaa tehosterokotuksen. Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, voit jatkaa siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.

Rokoteannosten välisiä minimiaikoja ei kannata lyhentää. Rokotussuojan kehittyminen vaatii aikaa. Suojan kannalta on parempi, että annoksilla on hivenen pidempi kuin liian lyhyt väli.

Pihlajalinna käyttää Encepur- ja TicoVac-rokotteita. Lapsille ovat käytössä Ticovac junior- ja Encepur lapset -rokotteet.

Ajanvaraus
Punkkirokotukseen voi varata ajan verkosta. Varaa aika aikuiselle tästä ja lapselle tästä.

  • Jos rokotettavia on yksi tai kaksi, varaa yksi aika.
  • Jos rokotettavia on kolme tai enemmän, varaa kaksi aikaa.

Voit varata ajan rokotukseen myös soittamalla ajanvarausnumeroon 010 312 010.

12 kysymystä punkkirokotteesta

Yleisimpiin kysymyksiin punkkirokotteesta vastasi rokotushoitajamme Jaana Railo.

1. Kuinka kauan punkkirokote on voimassa?
Puutiaisaivotulehdusrokotteen eli TBE-rokotteen perussarja sisältää kolme rokotetta. Ensimmäinen tehoste suositellaan otettavaksi kolmen vuoden kuluttua ensimmäisen ottamisesta. Sen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinninlaitos suosittelee tehostamista alle 50-vuotiailla 10 vuoden, 50-60-vuotiailla 5 vuoden ja yli 60-vuotiailla 3 vuoden välein.

2. Voiko punkkirokotteen antaa vauvalle? Entä pienelle lapselle?
Rokotteen voi antaa 1-vuotiaasta lähtien.

3. Onko punkkirokote turvallinen ottaa? Mitä riskejä rokotteeseen liittyy?
TBE-rokote on turvallinen. Sitä on annettu kymmeniä miljoonia annoksia ja vakavat haitat ovat äärimmäisen harvinaisia. Kaikki rokotteet voivat aiheuttaa nopeasti ohimeneviä haittavaikutuksia, kuten pistokohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä, pahoinvointia tai lyhytkestoisen kuumeen.

4. Kannattaako punkkirokote ottaa? Onko rokote suomalaiselle tarpeellinen?
Rokotetta suositellaan riskialueilla asuville ja paljon oleskeleville ihmisille. Yleisesti ottaen riski sairastumiseen on pieni. Sairastumisten määrä on kuitenkin Suomessa selvästi kasvanut viime vuosina ja korkeamman riskin alueita tullut lisää. Suomessa esiintyy suurimmaksi osaksi vakavaa tautimuotoa ja rokotesarjan antama suoja on hyvä.
Tarkista riskialueet: Punkkiklinikka.fi

5. Mitä sivuoireita punkkirokotteesta voi saada?
Rokote voi aiheuttaa pistopaikan kipua, punoitusta, turvotusta tai kuumotusta. Joskus voi esiintyä yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Jäsensärkyä tai imusolmukkeiden turvotusta voi myös esiintyä. Pienillä lapsilla voi nousta kuume erityisesti ensimmäisen annoksen jälkeen. Allerginen reaktio on hyvin harvinainen haittavaikutus.

6. Miltä punkkirokote itse asiassa suojaa? Entä miltä ei?
Rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, joka on viruksen aiheuttama ja sitä kantavasta punkista nopeasti pureman välityksellä tarttuva tauti. Myös punkin nymfit ja toukat saattavat tartuttaa virusta, eikä niiden puremaa yleensä huomaa. Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Rokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta eikä karkota punkkeja tai estä niitä puremasta.

7. Voinko mennä saunaan otettuani punkkirokotteen?
Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen, jos vointi on normaali.

8. Sattuuko punkkirokotteen ottaminen?
Kyllä, rokotuksen ottaminen saattaa hieman nipistää.

9. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun olen raskaana?
Erityistilanteissa raskaana olevalle voidaan harkita TBE-rokotusta. Tällainen on esimerkiksi yli kuukauden kestävä oleskelu riskialueella runsaasti luonnossa liikkuvalle.

10. Tarvitsenko reseptin punkkirokotetta varten?
Pihlajalinnan toimipisteissä ei tarvita reseptiä, vaan rokotteen saa suoraan hoitajan vastaanotolla. Apteekista ei saa rokotetta ilman reseptiä.

11. Voiko reumapotilas ottaa punkkirokotteen?
Reumaa sairastavan kannattaa keskustella rokotuksesta ensin hoitavan lääkärin kanssa.

12. Voinko ottaa punkkirokotteen, kun poden flunssaa?
Kuume on rokotuksen vasta-aihe, mutta kuumeettoman flunssan aikana voidaan rokottaa.