Luomet

Kaikilla ihmisillä on luomia. Luomien määrä on suurimmaksi osaksi perinnöllinen, mutta sitä lisää auringonvalolle altistuminen.

Terve luomi on yleensä yksivärinen ja symmetrisen muotoinen. Jos luomen koossa tai värissä tapahtuu muutoksia, se on aina syytä tarkistaa ihotautilääkärin vastaanotolla. Usein voidaan sanoa heti, tarvitseeko luomi poistaa. Jos ihomuutos on epäselvä tai on syytä epäillä vaarallista muutosta, otetaan ihosta koepala.

Mikä on pigmenttiluomi?

Jokaisella meistä on muutamia kymmeniä luomia iholla. Tavallisimpia ovat hyvänlaatuiset ruskeat pigmentti- eli melanosyyttiluomet. Luomien määrä on yksilöllistä ja synnynnäistä, joten niiden lukumäärään emme itse pysty vaikuttamaan. Lapsi syntyy tietyn luomiperimän kanssa ja sen luonnollisena kulkuna iholle ilmaantuu uusia luomia aikuisikään saakka. Luomia alkaa ilmaantumaan iholle lapsuus- ja nuoruusiässä ihokohtaan kerääntyneen pigmenttisolukon seurauksena. Nuoren aikuisen iholla luomia on eniten. Keski-iässä uusien luomien syntyminen tasaantuu ja vanhemmilla osa pigmenttiluomista voi jopa hävitä pois.

Melanooma ja sen riskitekijät

Erilaiset ihosyövät ovat nopeimmin länsimaissa yleistyviä syöpiä. Suomessa diagnosoidaan vuodessa noin 1500 ihomelanoomaa ja niiden määrä on lisääntymään päin. Melanoomista vain 20 % kehittyy aiemmin iholla olleeseen pigmenttiluomeen. Suurin osa syntyy ihokohtaan, jossa aikaisemmin ei ole ollut lainkaan luomea.

Yleensä pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne voivat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto. Ihon altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle (UV-säteily) on melanooman merkittävin riskitekijä. Ihosyöpien kannalta UV-säteilyn tärkein vaikutus on DNA-vaurioiden muodostuminen ihossa, jonka seurauksena voi syntyä pahanlaatuiseen melanoomaan johtavia solumuutoksia.

Melanoomariskiä lisää liiallinen ihon aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Lisäksi vaalea, pisamainen, herkästi palava ihotyyppi, ihon palaminen lapsuudessa, lähisuvussa esiintyvä melanooma ja runsas solariumin käyttö voivat kasvattaa melanoomariskiä. Melanooman ennaltaehkäisyssä ainoana keinona on riittävä auringon UV-säteilyltä suojautumien. Kesällä auringosta pitäisi nauttia oman ihotyypin mukaan ja muistaa riittävä aurinkosuoja eli peittävä pukeutuminen, varjoon hakeutuminen ja aurinkosuojavoide.

Luomihuolia? Milloin lääkäriin?

Jos yksittäinen luomi kasvaa, muuttuu moniväriseksi, muuttaa muotoaan, vuotaa verta tai kutisee, on luomi syytä tarkistuttaa lääkärillä ja tarvittaessa poistaa. Luomi poistetaan paikallispuudutuksessa leikkaamalla ja patologi tutkii aina poistetun luomen.

Pahanlaatuisen luomen hälytysmerkkejä:

  1. Luomi laajenee nopeasti
  2. Luomen väri vaihtuu tummaksi tai kirjavaksi
  3. Luomen reunasta tulee epätasainen
  4. Luomen rakenne muuttuu kyhmymäiseksi tai luomi vuotaa verta

Luomihuolissa kannattaa muistaa VARO-muistisääntö:
V Väri vaihtuu tummaksi tai epätasaiseksi
A Alue laajenee nopeasti
R Reunasta tulee epätarkka
O Osat epäsymmetriset

Luomen ja ihomuutoksen poisto