Pistoshoidot ja täyteaineet

Kasvojen pistoshoidoilla korjataan vähäisiä tai varhain ilmaantuvia muutoksia, jotka liittyvät ikääntymiseen. Hoidot ovat leikkauksia huomattavasti kevyempi vaihtoehto. Pistoshoidot jaetaan pääosin kahteen ryhmään eli lihaksen toimintaan vaikuttaviin pistoksiin ja täyteaineisiin.

Botuliinihoito

Lihaksen toimintaan vaikuttavissa hoidoissa käytetään aineena botuliinitoksiini A:ta, joka rentouttaa ohimenevästi ryppyä aiheuttavaa ilmelihasta.

Botuliini on turvallinen aine, jota on käytetty kymmeniä vuosia erilaisten sairauksien hoidossa ja noin 25 vuotta esteettisissä hoidoissa. Aine vaikuttaa paikallisesti pistoskohdassa, minkä vuoksi ryppyjen ilmenemistä pystytään vähentämään täsmällisesti. Yleisimmin botuliinitoksiinipistoksilla tasoitetaan ryppyjä kulmakarvojen välissä, vihaista ilmettä ja otsan juonteita.

Pistoksilla voidaan hoitaa myös kainaloiden, kämmenten ja jalkapohjien paikallista liikahikoilua sekä kasvolihasten liiallisen toiminnan aiheuttamaa päänsärkyä. Toimenpide on nopea eikä juurikaan aiheuta kipua. Hoidon vaikutus alkaa 3–7 vuorokauden kuluttua annetusta hoidosta ja se kestää noin 4–6 kuukautta.

Täyteaineet

plastiikka 2
Kun hoitona käytetään täyteaineita, korjataan joko yksittäisiä ryppyjä, arpia ja uurteita tai kokonaisia alueita, kuten huulten ja suun ympäristöä.

Täyteaineilla tasapainotetaan myös kasvojen puolieroja. Pihlajalinnassa käytetään hyaluronihappopohjaisia täyteaineita. Hyaluronihappo on turvallinen, biohajoava ja ihossa luonnostaan esiintyvä kosteuttava aine. Sitä käytetään turvallisuutensa vuoksi maailmalla ylivoimaisesti eniten ihon ikämuutosten ja juonteiden täytehoidoissa. Pinnallisilla hyaluronihappopistoksilla voidaan myös tehokkaasti kosteuttaa ihon pintaa.

Täyteainetta ruiskutetaan ihon alle. Toimenpide on lähes kivuton. Huulia muotoiltaessa lääkäri voi tarvittaessa laittaa puudutuksen. Täyteainehoidon sivuvaikutuksia ovat ohimenevä punoitus ja turvotus pistoskohdassa. Turvotuksen laskettua hoitotulos on valmis. Vakavat haittavaikutukset ja allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia. Hoidon vaikutus kestää keskimäärin 6–9 kuukautta. Täydentävän käsittelyn voi tehdä kahden viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta.

Hinnasto, täyteaine- ja pistoshoidot

Pihlajalinna Laser tilkan hinnasto täyteaine ja pistoshoidot 2018

Pistoshoidot - aivan tavallisten suomalaisten juttu

estetiikka
Julkisuudesta tutut töröhuulet, ilmeettömät kasvot ja muut ylilyönnit antavat vääristyneen kuvan plastiikkakirurgiasta. Suuri osa plastiikkakirurgien työstä on erilaisten sairauksien hoitoa. Ulkonäköön vaikuttavista eli esteettisistä toimenpiteistä taas suurin osa tehdään aivan tavallisille suomalaisille miehille ja naisille.

Suomalaiset haluavat yleensä maltillisia muutoksia kasvojen yksityiskohtiin tai iän mukana tuleviin niin sanottuihin ikääntymismuutoksiin. Tyypillisiä kohteita ovat otsan uurteet, silmäpussien alla olevat kyynelurat ja suupielien viereiset poimut. Henkilö, jolle ikääntymismuutokset tulevat tavallista aiemmin, voi aiheestakin kysyä: voiko näille tehdä jotain? Tilanne on usein hyvin henkilökohtainen ja arkakin.

Sopiva toimenpide voi lievittää merkittävästi vuosia jatkunutta harmitusta. Näin kävi viisissä kymmenissä olevalle miehellekin, jota töissä nimitettiin ‘vanhaksi ukoksi’ ja joka oli kyllästynyt selittämään, ettei hän ollut vielä jäämässä vanhuuseläkkeelle. Niin sanotut pistoshoidot ovat vaivattomimpia esteettisiä toimenpiteitä. Käynti kestää alle tunnin, eivätkä toimenpiteet vaadi valmistautumista etukäteen. Toimenpiteen jälkeen ei ole erityisiä rajoituksia tai tarvetta jatkohoidolle kotona.

Pistoshoidoissa olennaista

  • Botuliinitoksiini on lääke, joka aiheuttaa halutun lihaksen rentoutumisen
  • Täyteaineilla voidaan tehdä muotoa tai tasoittaa uurteita
  • Esteettisillä toimenpiteillä pyritään luonnolliseen lopputulokseen

Botuliinitoksiinia ja täyteaineita
Botuliinitoksiini aiheuttaa lihaksen rentoutumisen. Iho tasoittuu, kun alla oleva lihas ei rypistä sitä. Yleisin kohde on kulmakarvojen välinen alue sekä otsa. Kun rypyt aiheuttava lihas on rentona, pääsevät syvätkin ihopoimut tasoittumaan. Niin sanottu Sibeliusryppy oikenee kulmakarvojen välistä ja otsan vaakasuorat uurteet tasoittuvat. Yleensä, positiivisena vaikutuksena, kulmakarvat hieman kohoavat.

Botuliinitoksiinin vaikutus on palautuva, eli noin puolen vuoden kuluttua lihas toimii kuten aiemminkin. Täysin toisentyyppisen ryhmän muodostavat pistettävät täyteaineet. Ne sisältävät elimistössä normaalistikin esiintyvää hyaluronihappoa geelimäisessä muodossa.

Täyteainepistoksilla voi tasoittaa esimerkiksi nenän pielestä alaviistoon kulkevia nasolabiaalipoimuja. Täyteaineita käytetään myös huulten ja poskipäiden muotoiluun. Täyteaineiden vaikutus kestää valmisteesta ja kohdasta riippuen noin 6–18 kuukautta. Kaikki Suomessa käytössä olevat täyteaineet ovat resorboituvia, eli aine häviää vähitellen.

Potilaan kannalta lääkärin vastaanotto on turvallisin paikka pistoshoitojen toteuttamiselle. Esimerkiksi täyteaineen huolimaton pistotekniikka tai puutteellinen anatomian tuntemus voi aiheuttaa ongelmatilanteita, jotka lääkärin vastaanotolla ovat vältettävissä tai hoidettavissa. Täyteaineista poiketen botuliinitoksiini on lääke, jonka käyttö onkin rajattu vain lääkäreille.

Onnistunut esteettinen toimenpide tuottaa parhaimmillaan tyytyväisyyttä pitkäksi aikaa.


Tämä plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kimmo Tanttulan kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä