Silmäluomileikkaukset

Iän myötä silmäluomissa tapahtuu muutoksia, jotka haittaavat jopa näköä. Silmäluomien erilaisia ongelmia voidaan korjata leikkausten avulla. Silmäluomileikkaukset ovat yhä suositumpia, koska niistä saa vaivoihin helpon ja huomattavan avun. Samalla kasvojen yleisilme kirkastuu.

Monet huomaavat kasvoissaan selviä vanhenemisen merkkejä jo 30–40-vuotiaana. Ilme on väsynyt ja silmäpussit vaivaavat. Ikääntyminen näkyy herkästi silmäluomissa, koska ylä- ja alaluomen iho veltostuu ja rasvakudos lisääntyy. Silmien normaali avautuminen vaikeutuu, silmät väsyvät helposti ja silmissä voi olla toistuvasti tulehdus. Silmien ympärille tulee myös herkästi ryppyjä. Jos silmäluomet vaivaavat, kannattaa leikkauksen mahdollisuudesta keskustella kirurgin kanssa vastaanottokäynnillä.

Silmäluomileikkaukset suunnitellaan yksilöllisesti ja mahdollisia hoitomenetelmiä ylä- ja alaluomille on useita. Yläluomista voidaan poistaa ylimääräistä ihoa ja rasvaa sekä veitsellä että laserilla. Yläluomileikkauksen yhteydessä voidaan myös tarvittaessa tehdä kulmakarvojen kohotusleikkaus.

Alaluomiin muodostuneita silmäpusseja hoidetaan veitsellä, laserilla tai erilaisilla hiontamenetelmillä. Asiakkaan kokonaistilanne arvioidaan vastaanottokäynnillä ja tarvittaessa voidaan tehdä useampi toimenpide samassa leikkauksessa.

Yläluomileikkaus

Kun yläluomeen muodostuu liikaa ihoa ja rasvaa syntyy ihopoimu, joka haittaa näkemistä. Raskaat yläluomet vaikeuttavat silmien normaalia avautumista ja silmät väsyvät helposti. Vaivaan voi liittyä toistuva sidekalvo- tai silmäluomitulehdus. Roikkuvat yläluomet ovat usein myös huomattava esteettinen haitta. Kasvojen yleisilme on väsynyt, eikä silmien muoto korostu enää toivotulla tavalla.

Yläluomileikkauksen avulla avarretaan näkökenttää poistamalla löystynyttä ihoa ja tarvittaessa rasvaa. Leikkauksessa silmäluomipoimu muodostetaan uudelleen. Yläluomileikkauksissa pyritään saamaan pieni, usein näkymätön arpi luomivakoon. Jatkamalla viiltoa sivuille saadaan silmien sivuilla olevaa löysää kudosta pois.

Luomivako kiinnitetään ompelein haluttuun kohtaan ja halutun muotoiseksi. Etuna on entistä tarkempi leikkaus, ohuempi ja huomaamattomampi arpi sekä erittäin pitkäaikaiset leikkaustulokset. Liika rasva voidaan poistaa rasvataskuista, jotka ympäröivät silmää yläluomen alueella.

Yläluomen korjausleikkaus voidaan tehdä kirurgisesti veitsellä tai laserilla. Menetelmien suurin ero on toipumisessa. Laserleikkauksessa toimenpide on veretön, jonka vuoksi esiintyy vähemmän turvotusta ja mustelmia.

Silmäluomileikkaukset tehdään useimmiten puudutuksessa. Jos asiakas haluaa, leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai jonkin muun nukutustoimenpiteen yhteydessä. Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin muutamassa tunnissa.

Silmäluomileikkauksen jälkeen on syytä ottaa rauhallisesti muutaman päivän ajan. Sairausloma kestää yleensä kaksi viikkoa. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikatun kohdan ympärille voi tulla mustelmia ja turvotusta.

Alaluomileikkaus

Silmäpusseja ja tummia silmänalusia voidaan hoitaa alaluomitoimenpiteillä. Alaluomileikkaus suunnitellaan yksilöllisesti. Leikkauksessa poistetaan varovaisesti löystynyttä ihoa ja lihasta sekä tasoitetaan silmäpussin sisällä olevaa rasvaa. Toisinaan ainoastaan alaluomen ihon pinnallinen käsittely joko radiofrekvenssillä tai kemiallisella kuorinnalla on riittävä hoito. Tummia varjostumia häivytetään hyvin pienillä rasvansiirteillä. Väliaikaisen avun voi valikoiduissa tapauksissa saada täyteainehoitojen avulla. Väsyneen näköisten alaluomien hoitamisella on huomattava vaikutus yleisilmeeseen ja ulkonäköön.

Alaluomileikkauksessa avaus tulee ripsirajan alapuolelle hyvin lähelle ripsiä niin, että siitä syntyvä arpi ei erotu tai näy. Viiltoa jatketaan tarvittaessa hieman ripsirajan sivulta ohimon suuntaan luonnolliseen ilmeryppyyn. Toinen vaihtoehto on leikata alaluomen sisäpinnan kautta, mutta tämä tekniikka soveltuu vain valikoiduissa tapauksissa.

Leikkausarpi ripsirajan kohdalla on yleensä näkymätön muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä. Alaluomileikkauksessa poistetaan rasvaa rasvataskuista, jotka ympäröivät silmää. Tästä rasvasta voidaan myös tehdä rasvakieleke, jolla vähennetään tai poistetaan kyyneluraa. Löysää ihoa poistetaan hallitusti. Alaluomileikkauksella ei saada ilmeryppyjä kokonaan pois.

Silmäluomileikkaukset tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa. Jos asiakas haluaa, leikkaus voidaan tehdä nukutuksessa tai jonkin muun nukutustoimenpiteen yhteydessä. Asiakas pääsee kotiin muutaman tunnin tarkkailun jälkeen.

Alaluomitoimenpiteet laserilla

Silmän alaluomien toimenpide laserilla eroaa perinteisestä alaluomileikkauksesta. Lasertoimenpiteessä alaluomen ihoa ei leikata pois, vaan rasva poistetaan ja ihoa ainoastaan kiristetään laserhionnalla. Lasertoimenpiteen etuna perinteiseen alaluomileikkaukseen verrattuna on, että voidaan välttää perinteisen leikkauksen ongelmia, kuten ihon liiallinen kiristyminen ja arpimuodostus. Alaluomitoimenpiteitä laserilla tehdään Pihlajalinna Laser Tilkassa.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja on asiakkaalle vaivaton. Rasvatyrä poistetaan alaluomen sisäpinnan kautta laserilla tehdystä pienestä viillosta. Haavaa ei tarvitse ommella kiinni, koska pieni viiltokohta sulkeutuu parin päivän sisällä, eikä viiltoa näy alaluomen ihon pinnalla.

Alaluomien ylimääräistä rasvaa kertyy myös nuorilla, jolloin ainoastaan rasvan poisto on riittävä toimenpide. Kun alaluomen iho on esimerkiksi iän myötä löystynyt, voidaan samassa toimenpiteessä hioa ryppyinen ja veltostunut iho UltraPulse-laserilla.

Hiilidioksidilaseri kiinteyttää ja uudistaa merkittävästi ihoa. Alaluomien iho käsitellään melko laajalta alueelta alkaen ripsirajasta ja häivyttäen kohti poskea ja ohimoa. Laserin jälki iholla on pistemäinen, jokaisen pisteen väliin jää tervettä kudosta ja tämä nopeuttaa paranemista. Hiottu iho on muutaman päivän ajan pistemäisen hennon ruven peitossa. Hiottua ihoa hoidetaan huuhdellen ja rasvaten vuorotellen 4–6 kertaa päivässä, kunnes iho on ehjä. Rupi alkaa irtoilla muutaman päivän kuluttua ja alta paljastuu uusi sileämpi iho, joka kuitenkin punoittaa vielä aikansa. Punoittavaa ihoa voi peittää meikillä.

Kun alaluomien iho on ryppyinen ja veltostunut, mutta ihon alla ei ole ylimääräsitä rasvaa, voidaan tehdä ainoastaan alaluomen laserhionta.

Laserilla tehdyn alaluomitoimenpiteen jälkeen levätään pari tuntia sairaalassa jääpussit silmillä. Sairausloman tarve on noin 1–2 viikkoa riippuen siitä, onko tehty rasvan poisto vai ihon hionta tai sekä rasvatyrän poisto että ihon hionta. Toimenpiteen jälkeen tulee välttää saunaa, uimista ja hikiliikuntaa 14 päivän ajan.