Suonikohjut

Suonikohjut ovat yleinen vaiva. Jopa neljällä viidestä työikäisestä on lieviä suonikohjuja. Suonikohjuista kärsivät kaikenikäiset, mutta niitä on erityisesti yli 40-vuotiailla naisilla. Suonikohjut oireilevat usein särkynä, turvotuksena, paineentunteena, väsymyksenä, kutinana ja suonenvetona. Suonikohjut näkyvät usein päällepäin ihon alta pullottavina sinertävinä muhkuroina, minkä lisäksi iho saattaa tummua. Aina suonikohjuja ei huomaa silmin, koska niitä voi olla myös syvemmällä ihonalaiskudoksessa.

Suonikohjuhoidot ovat kehittyneet huomattavasti. Uudentyyppiset suonensisäiset ultraääniohjatut hoidot laserhoidot ja vaahtoruiskutushoidot ovat syrjäyttäneet lähes täysin perinteiset suonikohjujen leikkaukset, koska ne ovat vaivattomampia ja toipuminen on nopeaa. Lisäksi käytetään ruiskutushoitoa, jolla käsitellään pintaverisuonia. Uusissa hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois.

Vialliset suonikohjut kannattaakin poistaa pysyvästi, mutta suonikohjuja hoidetaan paljon myös esteettisistä syistä. Ulkonäköön liittyvät seikat huomioidaan meillä aina niissäkin tapauksissa, kun hoitoon hakeudutaan pelkästään terveydellisten syiden vuoksi.

Meillä Pihlajalinnassa hoitoa edeltävään ultraäänitutkimukseen pääsee ilman vastaanottokäyntiä tai lähetettä. Ajan voi varata suoraan ultraäänen avulla tehtävään suonikohjujen esitutkimukseen.

Suonikohjujen oireet

iStock-522909925 banneriSuonikohjut ovat yleinen vaiva. Jopa neljällä viidestä työikäisestä on lieviä suonikohjuja. Suonikohjuista kärsivät kaikenikäiset, mutta niitä on erityisesti yli 40-vuotiailla naisilla. Suonikohjujen ilmaantumiseen vaikuttavat perintötekijät, ylipaino ja synnytykset. Tavallisimmin suonikohjuja on säären etuosassa ja pohkeissa, mutta välillä myös reisissä.

Suonikohjut oireilevat usein särkynä, turvotuksena, paineentunteena, väsymyksenä, kutinana ja suonenvetona. Jaloissa voi olla myös ihottumaa tai tuntua kummallista liikettä – aivan kuin pieni hiiri juoksentelisi jalassa. Suonikohjut näkyvät usein päällepäin ihon alta pullottavina sinertävinä muhkuroina, minkä lisäksi iho saattaa tummua. Aina suonikohjuja ei huomaa silmin, koska niitä voi olla myös syvemmällä ihonalaiskudoksessa. Lääkärin hoitoon hakeudutaan tällöin usein epämääräisten jalkakipujen ja -tuntemusten vuoksi.

Suonikohjut syntyvät, kun jalkojen laskimoläpät eivät toimi normaalisti. Normaalin laskimon toiminta perustuu toimivaan pohje-lihaspumppujärjestelmään, jonka ansiosta laskimot tyhjentyvät. Suonikohjujen kehittyessä laskimoiden läpät eivät toimi oikein, minkä vuoksi veri virtaa takaisin suoniin ja jalkoihin syntyy painetta. Laskimo pullistuu samalla, koska se on löysä putki. Tilaa kutsutaan laskimoiden vajaatoiminnaksi. Laskimoiden vajaatoiminta aiheuttaa myös turvotusta, koska nestettä pääsee tihkumaan verisuonten ulkopuolelle. Turvotus lisääntyy yleensä päivän aikana ja on pahimmillaan iltaisin.

Tukisukat ovat tuttu suonikohjujen hoitomuoto. Tukisukat voivat vähentää oireita, mutta ne eivät koskaan paranna suonikohjuja, eivätkä estä niiden pahenemista. Tukisukkien käyttö saattaa myös rajoittaa elämää, minkä vuoksi harva kokee ne itselleen hyväksi hoidoksi.

Vialliset suonikohjut kannattaakin poistaa pysyvästi ultraääniohjatuilla hoidoilla. Hoidot ovat syrjäyttäneet lähes täysin perinteiset suonikohjujen leikkaukset, koska ne ovat vaivattomampia ja toipuminen on nopeaa. Meillä Pihlajalinnassa hoitoa edeltävään ultraäänitutkimukseen pääsee ilman vastaanottokäyntiä tai lähetettä. Ajan voi varata suoraan suonikohjujen esitutkimukseen.

Suonikohjuja hoidetaan paljon myös esteettisistä syistä. Ulkonäköön liittyvät seikat huomioidaan meillä aina niissäkin tapauksissa, kun hoitoon hakeudutaan pelkästään terveydellisten syiden vuoksi.

Jos suonikohjujen oireisiin liittyy äkillisesti alkanutta pohkeen turvotusta ja arkuutta, hengenahdistusta tai kuumetta, kannattaa lääkärin vastaanotolle hakeutua välittömästi. Kyseessä voi olla esimerkiksi laskimotukos.

Suonikohjuhoidot

iStock-516375011Suonikohjuhoidot ovat kehittyneet huomattavasti. Uudentyyppiset suonensisäiset ultraääniohjatut hoidot – eli laserhoidot ja vaahtoruiskutus – ovat syrjäyttäneet perinteisen leikkaushoidon. Lisäksi käytetään ruiskutushoitoa, jolla käsitellään pintaverisuonia. Uusissa hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois. Vaikka pinnalliset suonet poistetaan käytöstä, siitä ei aiheudu terveydelle haittaa, sillä syvemmät suonet hoitavat pinnallisten suonten tehtävän.

Uusien hoitomuotojen edut ovat huomattavat. Suonikohjut voidaan hoitaa usein yhdellä käynnillä toimenpiteessä, joka kestää puolesta tunnista kahteen. Jalkoihin ei jää merkittäviä arpia, eikä hoitojen jälkeen tarvitse välttämättä sairauslomaa. Jos sairauslomaa tarvitaan, se kestää muutamia päiviä. Hoidot ovat joko kivuttomia tai ne voidaan tehdä puudutuksessa nukutuksen sijaan.

Laserhoidon periaate on sama, mutta vaahdon sijaan käytetään laserin lämpövaikutusta. Lämpö käynnistää laskimon apeutumisen ja häviämisen.

ClariVein-hoidossa laskimoon viedään pieni laite, joka rikkoo suonen. Lisäksi laskimoon ruiskutetaan tukkivaa ainetta suonen tukkeutumisen varmistamiseksi.

Vaahtoruiskutushoidossa laskimoihin ruiskutetaan suonen tukkivaa vaahtoa, jonka jälkeen laskimot kuihtuvat vähitellen pois.
Ruiskutushoidon avulla poistetaan ihon häiritseviä pieniä, tummansinisiä tai -punaisia pintaverisuonia. Suoniin ruiskutetaan glyserolia sisältävää ainetta, jonka ansioista ne häviävät.

Menetelmistä suosituin on laserhoito. Muita hoitomuotoja käytetään yleensä lasermenetelmää täydentävinä tai niissä tapauksissa, kun laserhoitoa ei voida käyttää.

Meillä Pihlajalinnassa suonikohjuja hoitavat verisuonikirurgiaan erikoistuneet lääkärit ja sairaanhoitajat. Ennen hoitoa tehdään ultraäänitutkimus, jossa kirurgi kartoittaa tilanteen ja suunnittelee tulevan toimenpiteen. Ajan voi varata suoraan tutkimukseen ilman erillistä vastaanottokäyntiä tai lähetettä.

Suonikohjutiimissämme on kirurgeja ja suonikohjujen hoitoon erikoistuneita hoitajia. Tiimillämme on runsaasti kokemusta suonikohjujen hoidoista eri hoitomenetelmillä. Voit kääntyä puoleemme missä tahansa hoitoja koskevissa kysymyksissä.

Suonikohjuhoidon esitutkimus

jalatUltraäänitutkimus tehdään aina ennen suonikohjujen hoitoa. Suonikohjujen esitutkimuksen avulla selvitetään jalkojen syvien ja pinnallisten laskimoiden tila. Samalla varmistetaan, ettei laskimoissa ole tukoksia. Ultraäänen avulla löydetään sellaisetkin suonikohjut, jotka eivät näy päällepäin.

Ultraäänen tuloksista piirrettään laskimokartta, jonka avulla nähdään viallisten laskimoiden sijainti ja lukumäärä. Hoitomuoto valitaan kartan tulosten mukaisesti. Samalla voidaan antaa hoidon kustannusarvio.

Tutkimuksessa jalkojen ihon päällä liikutetaan ultraäänianturia, jonka avulla näkyy kuva tutkittavasta alueesta. Tutkimus on vaaraton ja kivuton. Se kestää noin 10–15 minuuttia, jonka jälkeen tutkimuksen tulokset käydään läpi lääkärin kanssa. Tutkimus tehdään aina seisten. Siihen ei tarvitse valmistautua etukäteen, ja arkeen palaaminen on mahdollista heti tutkimuksen jälkeen. Varsinaiseen suonikohjujen hoitoon pääsee nopeasti asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Meillä Pihlajalinnassa ultraäänitutkimukseen voi varata ajan suoraan ilman erillistä vastaanottokäyntiä tai lähetettä.

Suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen uudentyyppiset hoitomuodot eli suonensisäiset ultraääniohjatut menetelmät ovat syrjäyttäneet perinteiset suonikohjujen leikkaukset. Uudentyyppiset hoidot ovat potilaille helpompia ja kivuttomampia, ja niistä toipuminen on nopeaa. Hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois.

Yleisin hoitomenetelmiä on laserhoito. Laserhoidossa vialliset laskimot kuumennetaan, mikä käynnistää niiden arpeutumisen ja häviämisen. Laserhoito sopii erityisen hyvin suorien laskimoiden sekä isompien suonten hoitoon, joihin esimerkiksi vaahtoruiskutus on riittämätön hoito. Laserhoito sopii lähes kaikille, myös verenohennuslääkkeitä käyttäville, muttei vastikään laskimotukokseen sairastuneille. Hoidon sopivuus tilanteeseen arvioidaan ennen hoitoa ultraäänitutkimuksen yhteydessä.

Laserhoito tehdään puudutuksessa käyttäen laserkuitua, jota liikutetaan hitaasti laskimossa. Ihoon ei tule haavoja, eikä myöhemmin arpia, vaan pelkästään muutamia pistoskohtia. Hoito kestää tunnista kahteen. Laserkuidun kulku varmistetaan ultraäänen avulla. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Hoidon lopussa jalkaan laitetaan hoitosukka viikon tai kahden ajaksi. Normaaliin arkeen pääsee palaamaan 1–2 tunnin seurannan jälkeen. Sairausloman kesto on 3–5 päivää. Arpeutuminen aiheuttaa suonessa kiristävää tunnetta parin viikon jälkeen, muttei kipuja. Kovaa rasitusta tulee välttää noin kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja.

Laserhoito on todettu yhtä tehokkaaksi suonikohjujen hoitomuodoksi kuin leikkaus. Leikkaukseen verrattuna komplikaatioiden määrä on pienempi ja toipuminen huomattavasti vaivattomampaa ja nopeampaa. Laserhoidon jälkeen tehdään jälkitarkastus 2–4 viikon kuluttua hoitavan lääkärin luona. Suonikohjut häviävät yhden hoitokerran jälkeen lähes poikkeuksetta.

Suonikohjujen ClariVein-hoito

Suonikohjujen hoito on mullistunut kymmenessä vuodessa. Tukisukkien ja leikkaushoitojen sijaan käytetään hyvin usein ultraääniohjattuja suonensisäisiä hoitoja. Hoidot ovat vaivattomia ja niistä toipuminen on nopeaa. Hoidoissa käynnistetään laskimoiden häviäminen sen sijaan, että ne leikattaisiin pois. Uusimpiin hoitomuotoihin kuuluu ClariVein-hoito, joka sopii hyvin suonikohjuihin, jotka ovat keskisuurissa laskimoissa.

ClariVeinissä laskimoon viedään hyvin pieni, hyrrämäinen laite, joka rikkoo suonen. Lisäksi laskimoon ruiskutetaan lääkeainetta hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Hoito tehdään tarkasti ultraäänen avulla. Laite on niin pieni, ettei ihoon tule haavoja, eikä myöhemmin arpia, vaan pelkästään muutamia pistoskohtia. Puudutusta tai nukutusta ei tarvita, koska suonen sisäpinta ei tunne kipua. Hoito kestää seurantoineen noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen voi palata normaaliin arkeen. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Hoidon jälkeen ei yleensä tarvita sairauslomaa. Hoidetut suonet saattavat aluksi aristaa painaessa ja tuntua kovettuneilta, mikä on normaalia ja liittyy suonten lievään tulehdukseen. Tuntemukset häviävät pois hiljalleen. Sairausloman kesto on tarvittaessa, työnkuvasta riippuen 3–5 päivää. Kovaa rasitusta tulee välttää hoidon jälkeen noin kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja. Jälkitarkastus tehdään hoitavan lääkärin luona, kun toimenpiteestä on kulunut 2–4 viikkoa.

Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Uudentyyppiset hoitomenetelmät ovat muuttaneet suonikohujen hoidon. Ennen hoitona käytettiin tukisukkia ja suonikohjujen leikkauksia, mutta nykyään suonikohjuja poistetaan paljon ultraääniohjatuilla suonensisäisillä hoidoilla. Hoidot ovat vaivattomampia ja niistä toipuminen on nopeaa.

Yksi käytetyistä hoitomuodoista on vaahtoruiskutus. Vaahtoruiskutuksessa laskimon sisään ruiskutetaan kovettavaa ja tukkivaa vaahtoa, joka käynnistää suonen häviämisen. Vaahtoruiskutus sopii hyvin pienten suonikohjujen hoitoon. Sitä käytetään myös täydentävänä hoitona ja suonikohjujen uusiessa perinteisen leikkauksen jälkeen. Ennen vaahtoruiskutushoitoa tehdään ultraäänitutkimus, jossa selviää hoidettavien laskimoiden määrä ja sijainti. Vaahtoruiskutus sopii monille suonikohjuista kärsiville, muttei veren hyytymishäiriötä sairastaville, eikä henkilöille, joiden sydämessä on todettu reikä.

Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua etukäteen, eikä puudutusta tai nukutusta tarvita. Viallisen suonen sisälle ruiskutetaan pistosten avulla lääkevaahtoa, jossa on puudutetta valmiina. Koska hoito tehdään pistosten avulla, ihoon ei tule haavoja, eikä minkäänlaisia arpia. Pistoksia ohjataan tarkasti ruiskutuksen aikana ultraäänellä. Toimenpiteen tekee verisuonikirurgiaan erikoistunut lääkäri.

Lopuksi jalkaan laitetaan hoitosukka, jota pidetään viikon ajan. Hoidon jälkeen pääsee heti takaisin arkeen, eikä sairauslomaa tarvita. Hoidetut suonet voivat tuntua aluksi aristavilta ja kireiltä, mutta eivät yleensä kipeiltä. Kovaa rasitusta tulee välttää kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja.

Yksi vaahtoruiskutus poistaa usein merkittävimmät suonikohjut. Joskus hoito täytyy uusia jälkitarkastuksen jälkeen. Tarkastus tehdään hoitavan lääkärin luona, kun ruiskutuksesta on kulunut 2–4 viikkoa. Pysyvä tulos näkyy 2–12 viikon sisällä. Jos hoidettavia suonia on paljon tai niitä on molemmissa jaloissa, vaahdotus tehdään usein 2–3 hoitokerralla, koska vaahtoa voi laittaa kerralla rajoitetun määrän. Vaahtoruiskutus voidaan tehdä myös uudelleen kuukausien tai vuosien kuluttua, jos suonet aukeavat uudestaan.

Pintaverisuonien ruiskutushoito

Jaloissa näkyy usein tummansinisiä ja -punaisia pinnallisia verisuonia, jotka häiritsevät ulkonäköä. Näitä luutasuoniksi kutsuttavia laskimoita voidaan poistaa pintaverisuonten ruiskutushoidolla. Ruiskutushoitoa käytetään myös täydentämään suonikohjujen uudentyyppisiä ultraääniohjattuja suonensisäisiä hoitoja. Ruiskutushoidossa käynnistetään suonten häviäminen glyserolia tai laimeaa vaahtoa sisältävän aineen avulla.

Hoito tehdään pistosten kautta. Puudutusta tai nukutusta ei tarvita, koska lääkeaine sisältää puudutusainetta. Haavoja ja arpia ei synny lainkaan. Ennen hoitoja tulee varmistaa, ettei taustalla ole niin sanottua verisuonten päärunkovikaa. Varmistaminen tehdään ultraäänitutkimuksella. Ruiskutushoitoa ei voida tehdä myöskään raskaana oleville.

Hoito kestää puolesta tunnista tuntiin. Toimenpiteen tekee meillä Dextrassa kirurgi tai koulutettu sairaanhoitaja. Hoidon lopuksi jalkaan laitetaan hoitosukka, jota pidetään noin viikon ajan. Arkeen voi palata muuten normaalisti, eikä hoidon jälkeen tunnu yleensä kipuja. Kovaa rasitusta tulee välttää kahden viikon ajan, samoin saunomista sekä lentoja.

Hoidetut suonet näkyvät aluksi tavallista selvemmin. Lopullinen tulos on nähtävissä 2–12 viikon sisällä. Jälkitarkastus tehdään 6–12 viikon kuluttua hoidosta. Ruiskutushoidolle tehdään usein täydentävä hoito tai useampi, jossa käsitellään jäljelle jääneitä pieniä alueita.

Hinnasto, suonikohjuhoidot, Pihlajalinna Laser Tilkka

Pihlajalinna Laser tilkan hinnasto suonikohjuhoidot 2017