Ihotautien erikoislääkäri

Ihotautien erikoislääkäri diagnosoi ja hoitaa iho-oireita, kuten atooppista ihottumaa, aknea, psoriasista, pigmenttihäiriöitä, sukupuoliteitse tarttuvia tauteja ja ihokasvaimia.

Ihotauteja voidaan hoitaa paikallisilla tai suun kautta otettavilla lääkehoidoilla, mutta myös valohoito, kylmähoito, leikkaus, laser tai hionta ovat mahdollisia hoitokeinoja.

Aknen hoito

Akne on yleinen ja etenkin nuorilla esiintyvä ihosairaus. Sen syyt ovat moninaiset, ja se ei johdu huonosta hygieniasta tai väärästä ruokavaliosta. Aknen hoito vaatii potilaalta pitkäjänteisyyttä, koska paikallishoitovalmisteet ja sisäiset lääkkeet vaikuttavat hitaasti. Kaikille löytyy kuitenkin sopiva hoito.

Aknen hoidossa tarvitaan sinnikkyyttä
Akne on yleinen ihosairaus, jota esiintyy erityisesti teini-iässä. Ihon näppylöinti voi huonontaa nuoren itsetuntoa ja heikentää elämänlaatua.

Aknen syyt ovat monitekijäiset, sillä perimällä ja hormonaalisilla tekijöillä tiedetään olevan vaikutusta sen syntyyn. Ihon näppylöinnin syntyyn liittyy paljon uskomuksia, mutta ruokavaliolla ei ole osoitettu selvää syy-yhteyttä akneen eikä se myöskään johdu ihon pesemättömyydestä tai huonosta hygieniasta.

Akneihossa talineritys voimistuu, minkä seurauksena talirauhaset tukkeutuvat ja aiheuttavat mustapäitä ja märkäpäitä eli finnejä. Akne voi oireilla kasvojen lisäksi myös rintakehällä ja selän alueella

Aknen hoito on pitkäjänteistä
Akne voidaan jaotella lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan muotoon. Aknea hoidetaan sen vaikeusasteen mukaan. Finneihin ei ole olemassa nopeaa ihmelääkettä, vaan hoitotulokset alkavat näkyä aikaisintaan 4–6 viikon kuluttua hoidon aloituksesta.

Lievässä muodossa (mustapäät, valkopäät ja yksittäiset märkäpäät) riittää päivittäinen pesu vedellä ja saippualla tai antibakteerisella pesunesteellä, jota saa apteekista ilman reseptiä (esimerkiksi bentsoyyliperoksidi-pesuneste). Jos tämä hoito ei riitä, voi lääkäri määrätä reseptillä olevia paikallishoitovalmisteita hoidon tehostamiseksi. Tarjolla on erilaisia paikallishoitogeelejä ja -emulsiovoiteita, jotka levitetään puhtaalle iholle illalla yöksi.

Hoidon teho tulee esiin yleensä hitaasti, vasta viikkojen päästä, joten hoitovalmisteiden säntillinen käyttäminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Paikallishoitojen haittana voi olla ihon ärsyyntyminen tai liiallinen kuivuminen. Silloin paikallishoitovalmisteen aikaa iholla voi lyhentää pesemällä lääkevoide pois jo muutaman tunnin kuluttua sen laittamisesta. Hoitokertoja voi myös harventaa sekä käyttää ihon kuivuutta lievittävää kosteusvoidetta. Joskus valmiste joudutaan vaihtamaan toiseen.

Runsaasti musta- ja märkäpäitä aiheuttavan keskivaikean aknen hoidoksi voi lääkäri määrätä tablettilääkekuurin (lymesykliini, tetrasykliini, doksisykliini), joka kestää useamman kuukauden ajan. Hoidon rinnalla käytetään aina myös paikallishoitoa.

Naisilla yhtenä hoitovaihtoehtona voidaan käyttää antiandrogeenista yhdistelmäehkäisytablettia, mutta sen hoitoteho tulee vieläkin hitaammin, vasta 3–6 kuukauden kuluessa. Siksi ainakin alkuun ehkäisytabletin rinnalla kannattaa käyttää lääkevoidetta ja joskus myös tablettilääkettä.

Näkyvätkin oireet voidaan hävittää
Vaikean, arpeuttavan aknen hoidossa käytetään ensisijaisesti isotretinoiini-lääkitystä, jonka vain ihotautien erikoislääkäri voi määrätä.

Hoidon kesto ja lääkkeen annos on yksilöllinen, mutta yleensä se kestää 6–8 kuukautta. Tähän hoitoon liittyy verikoeseuranta ja naisilla ehdoton ehkäisy, joka jatkuu vielä kuukauden ajan hoidon loppumisen jälkeen.

Kaikkein paras tapa hoitaa aknearpia on niiden syntymisen ehkäiseminen. Aknen hoito on siis tärkeää aloittaa riittävän aikaisin asianmukaisilla hoidoilla.

Aknen aiheuttamia näkyviä arpia voidaan häivyttää muun muassa laser-, ihonhionta- ja injektiohoidoilla, mutta vasta sitten kun tauti on saatu kokonaan rauhoittumaan.


Tämä ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LT Sanna Poikosen kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä.