Erilaiset ihosyövät ovat nopeimmin länsimaissa yleistyviä syöpiä. Suomessa diagnosoidaan vuodessa noin 1500 ihomelanoomaa ja niiden määrä on lisääntymään päin. Melanoomista vain 20 % kehittyy aiemmin iholla olleeseen pigmenttiluomeen. Suurin osa syntyy ihokohtaan, jossa aikaisemmin ei ole ollut lainkaan luomea.
Yleensä pigmenttiluomet ovat vaarattomia. Ne voivat kuitenkin kehittyä pahanlaatuisiksi ja edetä melanoomaksi, joka on ihosyövän vaarallinen muoto. Ihon altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle (UV-säteily) on melanooman merkittävin riskitekijä. Ihosyöpien kannalta UV-säteilyn tärkein vaikutus on DNA-vaurioiden muodostuminen ihossa, jonka seurauksena voi syntyä pahanlaatuiseen melanoomaan johtavia solumuutoksia.
Melanoomariskiä lisää liiallinen ihon aurinkoaltistus ja runsasluomisuus, jonka rajana pidetään yli sataa luomea. Lisäksi vaalea, pisamainen, herkästi palava ihotyyppi, ihon palaminen lapsuudessa, lähisuvussa esiintyvä melanooma ja runsas solariumin käyttö voivat kasvattaa melanoomariskiä. Melanooman ennaltaehkäisyssä ainoana keinona on riittävä auringon UV-säteilyltä suojautumien. Kesällä auringosta pitäisi nauttia oman ihotyypin mukaan ja muistaa riittävä aurinkosuoja eli peittävä pukeutuminen, varjoon hakeutuminen ja aurinkosuojavoide.