Kurkkukipu

Kurkkukipu on ikävä oire, jonka syynä on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Myös muut sairaudet voivat aiheuttaa kurkkukipua ja muita oireita.

Kurkkukivun aiheuttajia voivat olla esimerkiksi

  • Nielutulehdus ja nuhakuume
  • Angiina ja muut nielun bakteeritulehdukset
  • Mononukleoosi eli pusutauti
  • Kurkkupaise
  • Muut sairaudet, kuten uniapnea, refluksi, allergiat tai kilpirauhasen tulehdus

Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi, jos kurkkukipu on nielutulehduksen aikana sietämätöntä tai se estää juomisen. Lisäksi lääkäriin tulisi hakeutua, jos nielu on toispuoleisesti turvonnut tai suun avaaminen on vaikeaa.

Varaa aika lääkärin vastaanotolle verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 312 010.

Nielutulehdus ja nuhakuume

Nielutulehdus tarttuu yleensä pisaratartuntana tai käsien välityksellä. Kurkku voi punoittaa ja kaulan seudun imusolmukkeet voivat aristaa sekä tuntua suuremmilta. Taudin syystä riippuen voi esiintyä usein muitakin oireita, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää.

Virusperäisessä nuhakuumeessa kurkkukipu on usein ensimmäinen oire.

Angiina ja muut nielun bakteeritulehdukset

Angiina eli A-streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus on yleisin bakteerin aiheuttamista nielutulehduksista. Myös muut bakteerit voivat aiheuttaa angiinan kaltaisia nielutulehduksia. Tartunta tapahtuu yleensä kontaktissa käsien välityksellä.

Angiinan tyypillinen oire on kurkkukipu. Kurkkukivun lisäksi ei yleensä esiinny muita flunssan oireita, paitsi äkillisesti noussut kuume. Nielussa voi esiintyä myös vaaleita peitteitä.

Bakteeritulehdus varmistetaan nieluviljelyllä tai pikanäytteellä, jolloin otetaan näyte kurkusta pienellä pumpulitikulla.

Angiinan ja muiden bakteerinielutulehdusten hoitamiseksi tarvitaan antibioottia.

Mononukleoosi eli pusutauti

Mononukleoosi eli “pusutauti” on viruksen aiheuttama nielutulehdus. Siinä kurkkukipu ja kaulan alueen imusolmukkeiden turvotus voivat esiintyä ainoanakin oireena.

Mononukleoosi voi olla rajuoireinen ja se kestää yleensä tavallista flunssaa pidempään. Se voidaan varmentaa verikokeella. Varsinaista parantavaa lääkettä ei ole, vaan kurkkukipukin katoaa itsekseen virustaudista parantuessa.

Paise nielussa eli kurkkupaise

Harvinaisena jälkitautina voi sekä virus- että bakteerinielutulehduksessa kehittyä nielun tai kaulan seudun paise. Se on hoitamattomana vaarallinen, ja edellyttää siksi sairaalahoitoa ja usein myös leikkaushoitoa.

Lue myös