Kurkkukipu

Kurkkukipu on ikävä oire, jonka syynä on yleensä viruksen tai bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Myös muut sairaudet, kuten uniapnea, refluksi, allergiat tai kilpirauhasen tulehdus, voivat aiheuttaa kurkkukipua muiden oireiden lisäksi.

Nielutulehdus ja nuhakuume

Nielutulehdus tarttuu yleensä pisaratartuntana tai käsien välityksellä. Kurkku voi punoittaa ja kaulan seudun imusolmukkeet voivat aristaa sekä tuntua suuremmilta. Taudin syystä riippuen voi esiintyä usein muitakin oireita, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää.

Virusperäisessä nuhakuumeessa kurkkukipu on usein ensimmäinen oire.

Mononukleoosi

Myös mononukleoosi eli “pusutauti” on viruksen aiheuttama nielutulehdus. Siinä kurkkukipu ja kaulan alueen imusolmukkeiden turvotus voivat esiintyä ainoanakin oireena.

Mononukleoosi voi olla rajuoireinen ja se kestää yleensä tavallista flunssaa pidempään. Se voidaan varmentaa verikokeella. Varsinaista parantavaa lääkettä ei ole, vaan kurkkukipukin katoaa itsekseen virustaudista parantuessa.

Angiina ja muut ielun bakteeritulehdukset

Angiina eli A-streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus on yleisin bakteerin aihetuttama nielutulehduksista. Myös muut bakteerit voivat aiheuttaa angiinan kaltaisia nielutulehduksia. Tartunta tapahtuu yleensä kontaktissa käsien välityksellä. Kurkkukivun lisäksi ei yleensä esiinny muita flunssan oireita, paitsi äkillisesti noussut kuume. Nielussa voi esiintyä myös vaaleita peitteitä.

Bakteeritulehdus varmistetaan nieluviljelyllä tai pikanäytteellä, jolloin otetaan näyte kurkusta pienellä pumpulitikulla. Angiinan ja muiden bakteerinielutulehdusten hoitamiseksi tarvitaan antibioottia.

Paise nielussa tai kaulassa

Harvinaisena jälkitautina voi sekä virus- että bakteerinielutulehduksessa kehittyä nielun tai kaulan seudun paise. Se on hoitamattomana vaarallinen, ja edellyttää siksi sairaalahoitoa ja usein myös leikkaushoitoa.

Lääkäriin tuleekin hakeutua välittömästi, jos kurkkukipu on nielutulehduksen aikana sietämätöntä tai se estää juomisen. Lisäksi lääkäriin tulisi hakeutua, jos nielu on toispuoleisesti turvonnut tai suun avaaminen on vaikeaa.