Niska-hartiaseudun kivut

Niska-hartiaseudun kivut vaivaavat lähes kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää. Nopeasti alkava tai paheneva kipu, säteily tai tunnottomuus voivat kertoa kaularangan välilevypullistumasta tai kulumasta.

Kaularangan välilevypullistuma

Jos kipu alkaa nopeasti, pahenee vähitellen ja säteilee sormiin, voi olla kyse kaularangan välilevypullistumasta. Kivun aiheuttaa kaulassa oleva hermopinne. Samantyyppisiä oireita aiheuttaa kaularangan kuluma. Tällöin kipuja on voinut olla kuukausia tai jopa vuosia. Kipu on toisaalta voinut loppua kokonaan eli aiheuttaa täydellisen tunnottomuuden.

Tärinä ja rasitus pahentavat usein tilannetta. Päässä ja kädessä voi olla pakkoasentoja. Nukkuminen on vaikeaa unessa tapahtuvien varomattomien liikkeiden takia. Unenpuute uuvuttaa ja vähentää kykyä sietää kipua.

Neurokirurgin vastaanotolle voi tulla pohtimaan, voisivatko oireet kertoa hermopinteestä. Lääkäri pystyy useimmiten toteamaan hermon puristuksen vastaanottokäynnillä. Sen sijainti varmistetaan kuitenkin aina magneettikuvauksella. Hermopinne on yleensä alhaalla kaulassa.

Varaa aika neurokirurgille

Kaularangan välilevypullistuman hoito

Kaularangan välilevypullistuma ja kulumat hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, jotka laukaisevat kipua ja lihasjännitystä. Mikäli oireet eivät helpotu kahden tai kolmen viikon sisällä, on syytä harkita leikkausta. Tilannetta ei kannata jäädä odottamaan pitkäksi aikaa, koska hoitotulokset paranevat, jos sairastamisaika jää lyhyeksi. Leikkausta ei pidä tehdä, jos kivulle ei löydy syytä magneettikuvassa, koska kipu voi jopa pahentua leikkauksen jälkeen.

Lue lisää kuvantamisesta

Kaularangan välilevypullistuman leikkaus

Leikkauksessa poistetaan hermoa painava välilevypullistuma tai luunokka. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Liikkuminen aloitetaan jo saman päivän iltana. Kotiin pääsee yleensä ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen.

Kipu jää parhaassa tapauksessa leikkauspöydälle. Jos hermopinne on aiheuttanut lihasten heikkenemistä ja puutumista, voi oireiden helpottaminen kestää pidempään. Joskus käy niin, että kipu jää kokonaan tai osittain pysyväksi. Oireet ovat yleensä jatkuneet tällöin kuukausia. Sairausloma kestää leikkauksen jälkeen useimmiten noin kuukauden. Sen jälkeen voi palata normaalisti töihin ja harrastuksiin.

Lue lisää niskavaivoista

Lue lisää selän ja niskan fysioterapiasta