Siemennesteanalyysi

Siemennesteanalyysilla tutkitaan esimerkiksi siemennesteen määrää, liikkuvuutta ja siittiötiheyttä. Tutkimukseen voi tulla ilman lähetettä.

Varaa aika siemennesteanalyysiin verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 106.

Siemennesteanalyysi, toimipisteet:

Milloin siemennesteanalyysiin?

Siemennesteanalyysiin voi hakeutua oman sperman laadun kiinnostaessa milloin vain. Tutkimukseen ei tarvita lähetettä. Huolta siemennesteen laadusta voi aiheuttaa esimerkiksi lääkitys tai jos raskaus ei ala yrityksistä huolimatta. Sterilisaation jälkeen siemennesteanalyysilla voidaan varmistaa siemennesteen siittiöttömyys.

Raskautta yrittäessä siemennesteanalyysiin on syytä hakeutua, jos raskaus ei saa alkunsa vuoden yrittämisen jälkeen. Siemennesteanalyysia suositellaan myös silloin, jos puolison ikä on 38 vuotta tai enemmän, eikä raskaus ala puolen vuoden kuluttua yrittämisen jälkeen.

Valmistautuminen siemennestetutkimukseen

Siemennestenäytteen voi antaa joko laboratoriossa tai kotona. Tutkimusta varten täytetään esitietokaavake, jolla kartoitetaan näytteen laatuun vaikuttavia asioita, kuten lääkkeet, tupakointi ja infektiot.

Laboratoriossa näyte annetaan tarkoitukseen varatussa yksityisessä ja rauhallisessa tilassa. Siemenneste annetaan purkkiin, joka siirretään näytteenantotilassa olevan pienen luukun kautta laboratorioon.

Kotona annettavaa näytettä varten laboratoriosta voi noutaa näytteenantopurkin. Näyte tulee toimittaa laboratorioon tunnin sisällä näytteenannosta varoen lämpötilavaihteluita.

Ennen näytteenantoa edellisestä siemensyöksystä on täytynyt kulua 1–3 vuorokautta.

Siemennesteanalyysin tulokset

Siemennesteanalyysin tulokset valmistuvat viimeistään seuraavana päivänä. Lääkäri soittaa vastauksista puhelimitse viikon sisällä näytteen otosta. Tuloksien kuulemista varten on myös mahdollista varata lääkärille soittoaika veloituksetta. Lisäksi tulokset lähetetään kotiin postitse.

Siemennesteanalyysin tulos on hyvin luotettava. Näyte kertoo kuitenkin vain kyseisen hetken tilanteen, ja tilanne voi vaihdella paljonkin eri näytteenottokerroilla. Esimerkiksi juuri sairastettu kuumetauti voi laskea siemennestenäytteen arvoja merkittävästi. Näyte saatetaan kontrolloida uudelleen tilanteen varmistamiseksi.

Siemennesteanalyysin hinta

Siemennesteanalyysin hinta on 93 € sisältäen lääkärin lausunnon ja kaikki muut kulut.

Katso laboratoriotutkimusten hinnasto.

Ajanvaraus

Varaa aika siemennesteanalyysiin verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 312 106.

Muut asiantuntijapalvelut