Peukalon nivelrikon hoito

Kuten kaikissa kulumavaivoissa, oireita kannattaa ensin hoitaa konservatiivisesti. Kun kulumaoireet alkavat olla hankalat, voidaan tehdä nivelen muovausleikkaus (artroplastia). Leikkaus on syytä tehdä ennen kuin kuluman aiheuttama jäykistyminen on johtanut peukalon hangan aukeamisen ja siten tarttumisotteen laajuuden rajoittumiseen.

Leikkausmenetelmiä on useita ja valinta riippuu kuluman laajuudesta sekä käteen kohdistuvasta rasituksesta. Peukalon tyvinivelen kulumaan liittyy hyvin usein lähellä sijaitsevan STT-nivelen nivelrikko. Silloin leikkaushoidossa kuluneet nivelpinnat käsittävä pieni trapezium-niminen luu poistetaan ja korvataan kyynärvarresta otetulla jännesiirteellä. Leikkauksen jälkeen kädessä pidetään lastaa neljästä kuuteen viikkoa, minkä jälkeen siirrytään asteittain – samoin neljästä kuuden viikon aikana - normaaliin kuormitukseen.

Peukalon tyvinivel jää siis toimenpiteessä liikkuvaksi ja toiminnallinen tulos on yleensä hyvä. Jos potilas kuitenkin tekee hyvin raskasta ruumiillista työtä, voi puhtaassa peukalon tyvinivelen kulumassa tyvinivelen luudutus olla parempi vaihtoehto. Silloin nivel luudutetaan toiminnallisesti parhaaseen asentoon tarttumaotteita ajatellen.

Jos sinulla on nivelrikko peukalossa ja pohdit nivelen luuduttamista, voit varata ajan asiantuntijalle verkkoajanvarauksestamme tai puhelimitse numerosta 010 312 010.