Polven tekonivelleikkaus

Milloin tekonivelleikkaus on aiheellinen?

Tekonivelleikkaus on pitkälle edenneen nivelrikon hoitomuoto. Tällöin potilaalla on usein merkittävä nivelen rasitusriippuvainen kipuilu, joka voi tuntua myös levossa. Nivel on usein myös jäykistynyt aiheuttaen toiminnallisia rajoitteita.

Miten polven tekonivelleikkaus suoritetaan?

Fig 2.Mäkinen
*Polven tekonivelleikkauksen kulku
A: Polvinivel avataan ja kuluneet luupinnat paljastetaan.
B: Reisiluun kulunut nivelpinta muotoillaan reisikomponentin muotoiseksi.
C: Vastaavasti sääriluun nivelpinta tasoisetaan säärikomponenttia varten.
D: Tekonivelkomponentit kiinnitetään luusementillä*

Mitä valmisteluja tekonivelleikkaus vaatii potilaalta?

Hyvä yleiskunto nopeuttaa toipumista tekonivelleikkauksesta. Täten kuntoilu ennen leikkausta on tärkeää. Potilaan tulee myös käydä hammaslääkärin tarkastuksessa, jolla poissuljetaan piilevät tulehduspesäkkeet. Iholla ei saa olla myöskään mitään haavaumia tulehdusriskin vähentämiseksi.

Miksi hammashoito on tärkeää ennen tekonivelleikkausta?

Elimistössä ei tule olla piileviä tulehduspesäkkeitä tekonivelleikkauksen hetkellä. Tämän johdosta hampaat tulee tarkastaa ja niihin liittyvät ongelmat hoitaa ennen leikkausta. Tällöin voidaan vähentää leikkauksen jälkeistä infektioriskiä.

Mitkä ovat tekonivelleikkauksen riskit?

Tekonivelleikkaus on isohko kirurginen toimenpide eikä sitä ei voida peruuttaa. Tämän johdosta tekonivelleikkaus on perusteltu vaikeaoireisen nivelrikon hoitomuoto kun muut keinot eivät riitä. Tekonivelleikkaukseen liittyviä riskejä ovat infektio, laskimotukos, leikkausalueen verenpurkauma, hermovenyttymä, leikkauksen jälkeinen poikkeuksellinen kipu, huono liikeala, tekonivelkomponenttien viereiset murtumat tai tekonivelkomponenttien kuluma tai irtoama. Lonkan tekonivel voi myös mennä pois paikaltaan. Riskejä voidaan vähentää huolellisella leikkaustekniikalla.

Kauan kipulääkkeitä tarvitsee käyttää tekonivelleikkauksen jälkeen?

Alkuvaiheessa kipulääkkeiden käyttö on aiheellista haavakivun vuoksi. Kipulääkkeitä voi vähentää omien tuntemusten mukaan toipumisen edetessä. Yleensä potilaat käyttävät kipulääkkeitä 1-2 kuukauden ajan.

Kauan haavan paraneminen kestää?

Leikkauksen jälkeen haavahakaset poistetaan kahden viikon kohdalla. Haava-alue vahvistuu vielä tämänkin jälkeen. Syvempien kudosten kuten nivelkapseli arpeutuminen kestää 4-6 viikkoa.

Kuinka kauan tarvitsee käyttää kyynärsauvoja tekonivelleikkauksen jälkeen?

Mitään aikarajaa kyynärsauvojen käytölle ei ole. Potilas voi luopua kyynärsauvojen käytöstä kun kävely tuntuu vakaalta eikä ontumista esiinny.

Milloin voin ajaa autoa tekonivelleikkauksen jälkeen?

Autolla ajon turvallisuus riippuu leikattavasta nivelestä (lonkka vai polvi), leikattavasta puolesta (oikea vai vasen) ja auton vaihteiston tyypistä (manuaali vai automaattivaihteisto). Lonkkaleikkauksen jälkeen on suotavaa odottaa kuuteen viikkoon asti jos autoon pääsy asettaa lonkan alttiiksi ääriliikkeille. Tutkimusten perusteella raajan käyttö auton polkimien suhteen on normalisoitunut kahden viikon kohdalla oikean puoleisen lonkkaleikkauksen jälkeen ja neljän viikon kohdalla oikean puoleisen polvileikkauksen jälkeen.

Kuinka pitkä sairasloma tulee tekonivelleikkauksen jälkeen?

Tavanomainen sairasloma tekonivelleikkauksen jälkeen on 3 kuukautta. Osa potilaista pystyy toimistotyyppiseen työhön jo kahden kuukauden kohdalla.

Mitä tekonivelen kanssa saa tehdä?

Tekonivelleikkauksen tavoitteena on palauttaa potilas normaaliin elämään ja liikunnan pariin. Suositeltavia liikuntamuotoja ovat kävely, pyöräily, uinti, hiihto, kuntosali. Yleensä ei suositella iskuttavia lajeja kuten juoksua, salibandya tai jalkapalloa.

Pitääkö tekonivelen käyttöä välttää jotta se ei kuluisi?

Tekonivel on tarkoitettu käyttöä varten. Nykyiset tekonivelmallit ovat erittäin kulutuskestäviä.

Kuinka kauan tekonivel kestää?

Nykyisin käytettävät tekonivelkomponentit ovat erittäin kulutuskestäviä. Tänä päivänä asetettujen tekonivelten kestoiäksi on arvioitu olevan useita vuosikymmeniä.

Hankaloittaako tekonivel lentomatkustamista?

Tekonivelkomponentit todennäköisesti hälyttävät lentokentän turvatarkastuksessa. Virkailijat tarkastavat tilanteen tyypillisesti käsikäyttöisillä metallinpaljastimilla. Erillisiä todistuksia tekonivelestä lentomatkustamista varten ei ole kirjoitettu.