Miten kaihi leikataan?

Kaihi leikataan nykyään paikallispuudutuksessa niin sanottuna tippapuudutuksena. Perinteisessä kaihileikkauksessa silmään tehdään hyvin pieni viilto, jonka kautta samentunut mykiö poistetaan ultraäänilaitteen avulla ja tilalle asetetaan tekomykiö. Perinteisessä kaihileikkauksessa kirurgi tekee viillot silmään ja poistaa vanhan linssin veitsien ja kirurgisten instrumenttien avulla.

LenSx® Laser -menetelmässä silmäkirurgilla on kaihileikkauksen haastavimmissa vaiheissa apunaan korkeataajuinen femtosekuntilaser. Tietokoneohjatulla laserilla tehdään sarveiskalvoviillot, pilkotaan samea linssi ja saadaan tehtyä täydellinen aukko vanhan linssin poistamista varten (kapsulotomia). Tämä kaikki tehdään äärimmäisellä tarkkuudella ja hyvin ennakoitavin tuloksin. Kaihileikkauksia laserilla tehdään vain Pihlajalinna Laser Tilkassa Helsingissä.

Tekomykiöt ja erikoislinssit
Silmänsisäisiä tekomykiöitä on erilaisia ja niiden kohdalla kehitys on ollut nopeaa. Käytämme käytetään peruslinssinä Alconin erittäin laadukasta AcrySof® IQ -linssiä. Perinteinen vaihtoehto harmaakaihileikkauksissa on yksiteholinssi. Laadukkaan peruslinssin asettamisen jälkeen potilas näkee yleensä hyvin kauas mutta tarvitsee kuitenkin silmälasit lukeakseen. Myös hajataitto vaatii usein leikkauksen jälkeen korjauksen silmälaseilla.

Nykyään on kuitenkin saatavilla erikoislinssejä, joilla voidaan korjata hajataittoa sekä monitehotekolinssejä, joilla pyritään pääsemään riippumattomuuteen sekä luku- että kaukolasien tarpeesta leikkauksen jälkeen. Potilaalla on kaihileikkauksen yhteydessä mahdollisuus valita laadukkaan peruslinssin tilalle myös erikoislinssi.

Jos potilas haluaa erikoislinssin, silmäkirurgi käy esitutkimusvaiheessa potilaan kanssa tarkasti läpi eri vaihtoehdot ja selvittää, onko tietty erikoislinssi kyseiselle potilaalle oikea ratkaisu.