Silmän laserleikkauksen esitutkimus

Ennen silmän laserleikkausta optikko ja leikkaava silmäkirurgi tekevät sinulle tarkan näön esitutkimuksen. Tutkimuksen avulla selvitetään silmien terveys ja soveltuvuus leikkaukseen. Samalla varmistetaan, ettei näössä ole tapahtunut suuria muutoksia lyhyen ajan sisällä. Pihlajalinna Laser Tilkassa esitutkimus tehdään perusteellisesti. Silmiäsi ja taittovirhettäsi tutkitaan sekä pupillien laajennustipan vaikutuksen alaisena että ilman pupillien laajennusta. Tämän vuoksi osa tutkimuksista tehdään kahdesti, jotta nähdään silmän käyttäytyminen eri tilanteissa. Silmän rakennetta tutkitaan aina mikroskoopilla ja silmän koko etuosa analysoidaan Alconin tutkimuslaitteistolla.

Silmien laserleikkauksen esitutkimus tehdään vähintään 7 päivää ja enintään 3 kuukautta ennen silmäleikkausta. Esitutkimus kestää noin puolitoista tuntia. Piilolinssien käyttö muokkaa silmän pintaa ja vaikuttaa näin virheellisesti lopullisiin voimakkuusarvoihin. Tämän vuoksi piilolinssien käyttö vaikuttaa myös laserleikkauksen esitutkimustuloksiin, jonka vuoksi et saa käyttää:

  • __Pehmeitä piilolinssejä 2 viikko__a ennen esitutkimusta
  • Kovia piilolinssejä 3 viikkoa ennen esitutkimusta

Kysy tarvittaessa Pihlajalinna Laser Tilkan optikoilta, mikäli olet epävarma piilolinssimerkistäsi. Ennen laserleikkausta piilolinssien käyttö on myös lopetettava viikkoa ennen toimenpidepäivää.

Esitutkimuksen kulku:

  1. Ensin käydään läpi yhdessä optikon kanssa kyselykaavake, jossa kartoitetaan mahdolliset leikkauksen esteenä olevat sairaudet tai muut leikkauksen lopputulokseen vaikuttavat tekijät. Sen jälkeen käydään läpi myös entiset silmä- ja piilolinssitiedot, jotta voidaan varmistua, ettei taittovirheessä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina.

  2. Seuraavaksi mitataan Alconin Wavelight -diagnostiikkalaitteella silmän sarveiskalvon paksuus ja muoto.

  3. Esitutkimuksessa tehdään normaali näöntarkastus Nidekin tutkimuslaitteistolla. Näöntarkastuksen uudet mitatut arvot verrataan entisiin ja määritellään taittovirhearvot. Sekä silmänpaineet että pupillin koko mitataan ja määritellään johtava silmä.

  4. Silmän mustuainen laajennetaan 1 %:n Syklotipoilla tarkempaa tutkimusta varten. Näöntarkastus tehdään toistamiseen laajentuneilla mustuaisilla.

  5. Silmät tutkitaan tarkasti Haag-Streitin mikroskoopilla mahdollisten silmäsairauksien varalta. Näin varmistetaan silmien sarveiskalvon kunto ja soveltuvuus leikkaukseen.

  6. Saatujen mittaustulosten pohjalta tehdään lopullinen leikkaussuunnitelma. Keskustellaan yhdessä mahdollisista leikkausvaihtoehdoista, selvitetään mahdolliset leikkauksen riskit ja keskustellaan saavutettavasta lopputuloksesta. Yleensä pyritään + /- 0 näköön.

  7. Leikkausajan voit varata samalla kertaa tai jäädä rauhassa miettimään leikkauspäätöstä. Esitutkimuksen jälkeen saat tarkat ohjeet leikkausta varten eli mitä tulee ottaa huomioon ennen leikkausta ja sen jälkeen. Toisin kuin leikkauksessa, esitutkimuksessa silmämeikki ei häiritse, joten tutkimukseen voi tulla meikattuna.