Asiakkaan tarina: linssileikkauksella eroon moniteholaseista

Rakennusalalla työskentelevän Tero Siivikon ei tarvitse enää huolehtia siitä, että kalliit moniteholasit naarmuuntuvat työmaalla. Siivikolle tehtiin linssileikkaus laserilla.

Tuusulalainen Tero Siivikko oli elänyt koko elämänsä ilman silmälaseja, kunnes nelikymppisenä hänen näkönsä heikkeni kolmessa vuodessa +0,5:stä +3:een. Kun myös kaukonäkö alkoi heikentyä ja lähilaseja oltiin vaihtamassa monitehoihin, Siivikko alkoi pohtia, voisiko silmälaseista päästä eroon leikkauksella – lasit kun vaikeuttivat työtä rakennusalalla.

Lopulta taittovirhe korjattiin Pihlajalinna Laser Tilkassa veitsettömällä linssileikkauksella, jossa käytetään apuna laserteknologiaa.
linssileikkaus tero siivikko

Laserilla ennustettava lopputulos

Linssileikkauksessa vanha linssi poistetaan ja sen tilalle asetetaan uusi linssi, jossa taittovirhe on korjattu. Leikkauksesta hyötyvät ihmiset, joilla on sekä kauko- että lähitaitteisuutta, eli ne, jotka tarvitsevat moniteholaseja.

– Linssileikkauksia tehdään tyypillisesti keski-ikäisille ja sitä vanhemmille henkilöille, joilla on heikentynyt kaukonäkö ja lisäksi ikänäköä eli heikentynyt lähinäkö.

Leikkauksella korjataan kaukonäköä, ja kaupan päälle saa lähinäön korjauksen sekä tarvittaessa myös hajataiton korjauksen, kertoo silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Sarita Sarlos Pihlajalinna Laser Tilkasta.

Linssileikkauksia tehdään ympäri Suomen, mutta Pihlajalinna Laser Tilkka on ainoa paikka, jossa niitä tehdään laserilla veitsettömästi. Laserilla tehtävässä linssileikkauksessa kirurgilla on apunaan korkeataajuinen femtosekuntilaser, ja silmä leikataan ilman veistä.

– Laser menetelmänä on turvallisempi ja varmempi kuin perinteinen linssileikkaus, ja lopputulos on ennustettavampi. Laser Tilkassa veitsettömiä linssileikkauksia tehdäänkin satoja vuodessa, Sarita Sarlos kertoo.

Myös Tero Siivikko valitsi laserleikkauksen turvallisuuden vuoksi.

– Perehdyin eri menetelmiin ennen päätöstä. Perinteisessä linssileikkauksessa kirurgi käyttää veistä, ja veitsetön vaihtoehto tuntui varmemmalta vaihtoehdolta.

”Ero entiseen oli valtava!”

Tero Siivikon asiakaspolku linssileikkaukseen eteni jouhevasti. Aluksi hän kävi optikon maksuttomassa esitutkimuksessa ja näöntarkastuksessa. Vastaanotolla selvitettiin kokonaistilanne ja varmistettiin, että leikkaus soveltuu hänelle.

Leikkauspäivänä paikalle piti saapua tuntia ennen, ja itse operaatio kesti tunnin ja tehtiin paikallispuudutuksessa. Toipuminen kesti muutaman viikon.

– Leikkauspäivänä ja seuraavana päivänä näkökenttä tuntui sumealta. Sitten aloin huomata, että pystyn lukemaan – ero oli valtava!, Siivikko muistelee.

Tero Siivikko on edelleen tyytyväinen siihen, että hän kävi leikkauksessa.

– Ilman laseja on helpompaa olla. Pystyn lukemaan piirustukset ja tekemään mittaukset työmaalla, ja töissä ei tarvitse varoa, että kalliit moniteholasit naarmuuntuvat ja pölyyntyvät. Myös kotona on mukavaa, kun pystyy lukemaan Urheilusanomat. Ennen pystyin katsomaan lähinnä kuvat, ja nykyään lehden parissa kuluu viisinkertainen aika entiseen verrattuna, hän nauraa.

Siivikko uskoo, että ajan myötä leikkaus säästää myös rahaa: Hänen ei tarvitse ostaa jatkuvasti uusia silmälaseja töissä naarmuuntuneiden tilalle. Lisäksi hän välttää kaihileikkauksen kustannukset.

Sarita Sarlos kertoo, että linssileikkauksessa käyneille ei tule kaihia, sillä korjatussa linssissä tekomykiö ei samene.

– Harmaakaihi tulee jossain elämänvaiheessa kaikille. Linssileikkausta kutsutaan aikaistetuksi kaihileikkaukseksi, sillä kaihileikkauksessa silmään vaihdetaan uusi linssi aivan samalla tavalla kuin linssileikkauksessakin. Viherkaihi sen sijaan on kokonaan toinen tauti, ja se hoidetaan eri tavalla.

Maksuton esitutkimus ratkaisee

Siivikon elämä helpottui leikkauksen jälkeen merkittävästi. Kenelle ja millaiseen elämäntilanteeseen silmäkirurgi Sarlos suosittelisi linssileikkausta?

– On mahdotonta sanoa, kenelle leikkaus sopii, koska jokaisen silmät ovat yksilölliset ja myös tarpeet ovat yksilöllisiä. Kannattaakin varata aika esitutkimukseen optikolle. Perusteellisessa esitutkimuksessa selvitetään yksilöllisesti paras ratkaisu näönkorjaukseen, ja siinä otetaan huomioon myös potilaan ikään ja elämäntilanteeseen vaikuttavat tekijät. Pihlajalinna Laser Tilkassa optikon esitutkimus on maksuton, joten aika kannattaa varata, jos silmälasiton elämä yhtään houkuttelee, Sarlos sanoo.

Varaa aika ilmaiseen optikon hoitoarvioon. Voit olla myös suoraan yhteydessä Pihlajalinna Laser Tilkan optikoihin osoitteeseen optikko@pihlajalinna.fi tai soittaa heille numeroon 010 312 110.